Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Pressrelease från FOREX Bank
Allt om Resor>Pressreleaser

Publicerad 28 jun 2018 14:22

Uppdaterad 28 jun 2018 14:33

Stor skillnad i användningen av kontanter

Det är stor skillnad i kontantanvändningen i Sverige jämfört med andra europeiska länder. I Europa görs i snitt 78 procent av vardagliga inköp med kontanter. I Sverige är motsvarande siffra cirka 17 procent.

I en tidigare sifo-undersökning uppgav 68 procent av svenskarna att de vill ha möjligheten att betala med kontanter i Sverige. Men det är desto färre som faktiskt använder kontanter i sin vardag, visar en ny undersökning genomförd av Sifo på uppdrag av FOREX Bank. I snitt betalar svensken vardagliga inköp med kontanter i 17 procent av fallen.

Här skiljer sig den svenska användningen av kontanter från stora delar av övriga Europa, där den motsvarande kontantanvändningen är i snitt 78 procent. Även svenskarna använder kontanter i högre utsträckning vid utlandsresor. Här säger man att nästan hälften av alla inköp (44 procent) sker med kontanter. Den åldersgrupp som använder kontanter i högst utsträckning utomlands är 18-29 åringarna där 24 procent genomför i stort sett alla köp med kontanter.

   - Den svenska modellen, med allt mindre kontanter, gäller inte i resten av världen. Kontanter är den mest använda betalmetoden utomlands för vardagliga inköp på restauranger, caféer, marknader, butiker och för transporter, säger Tom Friberg, kommunikationschef på FOREX Bank.

Överdriven tro på hur man kan använda kort

Enligt en rapport från Europeiska Centralbanken (ECB)*, sker i snitt 78 procent av alla vardagliga inköp i Europa med kontanter. Enligt Sifo-undersökningen, tror svenskarna att så lite som 8 procent av sådana inköp sker med kontanter, medan 64 procent tror att kortet fungerar överallt.

   - Ställer man ECB:s rapport och vår senaste Sifo-undersökning mot varandra, syns det att svenskarnas tilltro till kort kan ställa till problem. Med en mix av kontanter och kort, slipper man tråkiga överraskningar på resan, säger Tom Friberg.

*Rapporten från ECB publicerades i november 2017 https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpops/ecb.op201.en.pdf

Undersökningen genomfördes i TNF Sifos webbpanel under februari 2018. Totalt intervjuades 1149 personer i åldrarna 18-79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Följande bilagor finns för nedladdning:

Release

Om FOREX Bank

Om FOREX Bank FOREX Bank är sedan starten 1965 Nordens marknadsledare på resevaluta. Sedan 2003 erbjuder vi också enkla banktjänster som inlåning, utlåning, betalningsförmedling, kassaservice samt bank- betal- och kreditkort. FOREX Bank finns på 120 centralt belägna platser i hela Norden, på www.forex.se och 0771-22 22 21.

För mer information Tom Friberg Kommunikationschef FOREX Bank Mob: + 46 70-2013000 tom.friberg@forex.se

Av FOREX Bank
Cision News

Pressreleaser

Pressreleaser är nyheter från olika företag.