Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Pressrelease från Nordax Group AB (publ)
Allt om Resor>Pressreleaser

Publicerad 21 jun 2018 12:36

Två av fem egenföretagare avstår från semester

Midsommar är ofta startskottet för semestern och många gör sig redo genom att bocka av de sista mötena, skicka de avslutande mailen och lägga in autosvar på jobbdatorn. Men för många egenföretagare är det besvärligt att ta semester. För två av fem egenföretagare har semestern varit något som de tvingats välja bort, visar en undersökning från Nordax Bank.

Semesterresan är bokad och väskan är packad när sommarsemestern närmar sig. Men för många är semester något som uppoffras, inte minst bland de nära 500 000 svenskar som är egenföretagare. I en undersökning från Nordax Bank, där egenföretagare fått svara på frågor om sin ekonomi, visar det sig att två av fem egenföretagare har avstått från att åka på semester för att kunna driva eget.

Att vara egenföretagare lockar allt fler och medför fördelar som att själv kunna planera sin tid och att vara sin egen chef. För hälften av egenföretagarna är just friheten en anledning till att de valt att satsa på sitt eget företag. Baksidan kan dock vara de höga kraven som ställs på ekonomin vilket gör att saker måste prioriteras bort. För nära en fjärdedel av egenföretagarna har det inneburit att de avstått från bostadsköp, enligt undersökningen. Hälften upplever också att storbankerna inte har erbjudanden de kan ta del av på grund av sin anställningsform.

- Fler väljer bort de fasta anställningarna för att satsa på ett liv där drömmen, privatlivet och den personliga utvecklingen är prioriterat. Det är den gigekonomiska verklighet vi befinner oss i och det är ett modernt sätt att leva. Tyvärr är samhället inte alltid anpassat efter de här moderna anställningsformerna och storbankernas automatiserade system gör att människor faller utanför deras mallar. Då måste det finnas lösningar som gör att egenföretagarna precis som heltidsanställda, har möjlighet att köpa bostad, ta semester och känna en trygghet i det val de gjort, säger Johan Engkvist, bolånechef på Nordax Bank.

Att storbankerna inte är anpassade för dagens anställningsformer är något som hela sex av tio egenföretagare i undersökningen uppger. Det innebär en risk för att en stor grupp människor hamnar utanför bostadsmarknaden i skuggan av storbankernas standardiserade bolåneerbjudanden, vilket i sin tur kan leda till ännu fler uppoffringar. Redan idag uppger tre av tio egenföretagare att de tvingats avstå från sociala sammanhang på grund av sin anställningsform.

Egenföretagarnas ekonomi

  • De vanligaste uppoffringarna för egenföretagarna i undersökningen är att åka på semester, att köpa ny eller större bostad och delta i sociala sammanhang.
  • De tre främsta anledningarna till att starta och driva företag är att vara sin egen chef, att bättre kunna kombinera arbetsliv och privatliv och personlig utveckling.
  • Varannan egenföretagare upplever att storbanker inte är hjälpsamma mot personer med deras anställningsform.
  • Tre av tio egenföretagare upplever att de har liten möjlighet att påverka sin boendesituation.

Om undersökningen

Undersökningen är gjord av United Minds på uppdrag av Nordax Bank och behandlar frågor om boende, privatekonomi och bankernas erbjudande. Undersökningen består av representanter som är egenföretagare, deltid-, projekt- och timanställda i Sverige. Urvalet är satt så det ska vara representativt med avseende på ålder, kön och region. Totalt tillfrågades 1 003 respondenter under perioden 16 april – 25 april 2018.

Följande bilagor finns för nedladdning:

Release

Om Nordax Group AB (publ)

Om Nordax   Nordax är en ledande specialistbank i Nordeuropa. Vi har idag drygt 150.000 privatkunder i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Vi är en specialistbank som genom ansvarsfull kreditgivning hjälper människor att göra genomtänkta val för ett liv de har råd med. Vi är ett flexibelt komplement till storbankerna. Istället för kvantitet har vi specialiserat oss på ett fåtal produkter som vi kan bäst – privatlån, bolån och sparkonton. Vår kreditprövningsprocess är en av våra främsta kärnkompetenser. För mer information om Nordax bolån, se nordax.se/lana/bolan

För ytterligare information, kontakta: Andreas Frid, Kommunikationschef och mediakontakt, andreas.frid@nordax.se

Av Nordax Group AB (publ)
Cision News

Pressreleaser

Pressreleaser är nyheter från olika företag.