Byn Garachico har vild kust framför sig och bakom tronar höga berg.
Byn Garachico har vild kust framför sig och bakom tronar höga berg. Foto: Shutterstock

Stor guide till sagolika Teneriffa – bästa tipsen inför resan

Av Kanarieöarnas många öar har Teneriffa varit relativt styvmoderligt behandlad av svenska resenärer. Så icke längre, i dag upptäcker fler och fler hur mycket denna omväxlande ö har att erbjuda.  Följ bland annat med författarna bakom guideboken "Mitt Teneriffa" till elva favoriter bortom allfarvägarna!

Anna W Thorbjörnsson
Marko T Wramén

Teneriffa är inte bara den största Kanarieön, det är också den där flest bor. Som alla öarna har Teneriffa en rad olika klimatzoner, men det som är alldeles unikt är den stora vulkanen Teide som med sina 3 718 meter inte bara dominerar Teneriffa utan i klart väder syns från nästan alla öarna. 

Teide skapar också ett speciellt mikroklimat som gör sydkusten alldeles extra solsäker - inte konstigt att det är hit Kanarieborna själva åker när de ska ha semester. Då åker de gärna till Playa San Juan som många håller som Kanarieöarnas bästa kombination av miljö, mat, bad och sol. Att denna ö är känd för sina gourmetkrogar och sina viner gör säkert också sitt till. För så är det, man äter och dricker bra på mer eller mindre alla öarna, men Teneriffa sticker ut med en restaurangscen som spänner över alla prisklasser ända upp till Michelinstjärnorna. 

Något annat som är speciellt här är valskådningen. Samma Atlant omger så klart alla öarna och i ett så stort vatten finns det ju alltid massor med spännande saker att upptäcka. Men just sundet mellan sydvästra Teneriffa och lilla grannön La Gomera är känd för sina fasta populationer av både delfiner och kortfenade grindvalar. 

Skulle man fråga en Teneriffabo (eller chicharrero) om vad som är mest speciellt med deras ö är chansen stor att de skulle nämna karnevalen – faktiskt en av världens största, ja själva säger till och med att den är näst störst efter Rio. När den går av stapeln sänds det live på tv i dagar. 

ANNONS: Läs mer och köp ”Mitt Teneriffa” här [extern länk]

Gourmetmat i Garachico 

Den lilla byn Garachico är ett frekvent resmål för söndagslunchande lokala och inte undra på, här är det tätt mellan gourmetkrogarna. Kombinera restaurangbesöket med en promenad och man har en fin dagsutflykt. Byn består av slingrande kullerstensgator och färgglada små hus, ett vackert torg och en liten kyrka. Bakom tronar gröna höga berg och framför en klippig kust med vilda vågsvall. 

Casa Gaspar (Calle Esteban de Ponte, 44) är en av de mer eleganta restaurangerna och ett populärt val för söndagslunch. Maten håller finkrogsklass, fisken är fångad vid nordkusten och kan alltefter önskemål fås ångad, stekt eller grillad medan allt kött lagas på grillen. En annan favorit är Ardeola (Avenida Tomé Cano 4) där köket trollar fram den ena överraskningen efter den andra. En standardrätt som "ropa vieja" (vilket betyder "gamla kläder") som vanligtvis är gjord på kött, har kocken gjort en moderniserad gourmet-variant av på bläckfisk i stället. Rätten når här riktiga höjder i både smak och frasig textur. Boka bord innan. 

Lång söndagslunch i Garachico. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

Prova viner på Bodegas Monje 

Familjen Monje har framställt vin sedan 1750 och driver nu i femte generationen Bodegas Monje. Vinet växer på 600 meter över havet i vulkanisk jord, vilket ger framför allt de röda vinerna en lätt bränd karaktär. Själva bodegan ligger med havsutsikt mitt i vinodlingens branter och har både restaurang och möjlighet till provning i sin vinbutik. Vid butikens stabila ekbord slår vi till på att prova hela tio olika sorters vin från gården. Favoriten blir det röda Listán Negro från 2012, gjord på den kanariskt typiska druvan med samma namn och det blir också ett par flaskor av den som får följa med hem. Är man sugen på mer vin efter detta så ligger det en guachinche, en sorts lokal gårdsrestaurang på landet, mitt emot Bodegas Monje som inriktat sig på produktion av naturviner.
Adress: Camino Cruz de Leandro 36, 

Druvan Listán Negro odlas på El Sauzals sluttningar. Foto: Shutterstock

Bada på vackra Playa de el Bollullo 

Fyra kilometer öster om Puerto de la Cruz hittar man vad som många anser vara Teneriffas vackraste strand. Det undanskymda läget långt nedanför klipporna gör att få hittar hit - man måste antingen köra bil längs en slingrande väg genom bananplantager, ta en långsam buss eller gå 40-60 minuter längs kuststigen. Och till sist måste man vandra nerför en brant bergsstig vilket gör det svårt för barnvagnar, rullstolar och de som går illa. Men man får belöning för mödan - de täta plantagerna bryts tvärt av ett högt klippstup. Långt nedanför sträcker stranden ut sig som en svart månskära av mjuk sand. Vågorna går ofta höga så var försiktig vid bad, det kan bli underströmmar ( och det är definitivt inte barnvänligt). Här finns också en enkel strandbar som erbjuder svalkande drycker och lite mackor och annat smått att tugga på. Uppe vid parkeringen ligger det också en restaurang i flera plan med takterrass på toppen. Här serveras dagens trerätters såväl som a la carte - allt av det lite enklare robustare slaget med betoning på fisk. 

Undersköna Playa de el Bollullo . Foto: SHUTTERSTOCK

Bila eller vandra vid svindlande Masca 

Byn Masca byggdes av Teneriffas ursprungsbefolking, guancherna, högt uppe i en bergsravin omgiven av 600 meter höga bergväggar. Med sitt läge är utsikten fantastisk och byn är väl värd ett besök trots att det kan bli turisttätt. En bra utflykt är att följa fina bergsvägen TF-436 mellan Buenavista del Norte och Santiago del Teide med ett stopp i Masca och ett vid Mirador de la Cruz de Hilda. För den erfarne vandraren finns en led* i ravinen från byn Masca ner till kusten. Den är känd för sin naturskönhet och eftersom det är lite tufft att gå både ner och sedan upp tillbaka till Masca finns alternativet att bara vandra ner och sedan ta båt från stranden till orten Los Gigantes. Leden har varit stängd under några år för underhållsarbete, men är åter öppen sedan mars 2021.

Svindlande vyer från byn Masca. Foto: SHUTTERSTOCK

Playa San Juan 

Sydkusten är som på alla Kanarieöar fullsmattrad av charterhotell med ett par undantag. Playa San Juan är den lilla genuina byn som har fått växa lite försiktigt med turismen och där många lokala fortfarande bor. Här finns det gott om bra krogar, till exempel pärlan Jamón Jamón, dit vi återvänder flera gånger. Vi äter utmärkt, iberisk lufttorkad skinka, avokado- och laxtimbal toppad med fiskrom och smakrika spanska köttbullarna albondigas. Vår favoriträtt, pimientos padron, grillade små paprikor med grovt salt, var också prisvärda. Då och då har man också flamencokvällar. Blir man sugen på ett bad har Playa San Juan både en liten strand och ett friskt klippbad, allt inom promenadavstånd.

På södra kusten ligger trevliga Playa San Juan, med både strand- och klippbad. Foto: SHUTTERSTOCK

Restaurante Plaza 18

Första gången vi går förbi Plaza 18 är det kväll och lamporna lyser välkomnande nedanför det enorma jätteträdet på torget Plaza San Francisco. Mysigt men kanske aningens många turister. Oavsett måste det provas, tänker vi, om inte annat för ett glas. Vi slår oss ner vid ett av borden och serveras en elegant blandad gin och tonic. Det blir ett par tapas, som snabbt blir fler. Maten visar sig vara utmärkt. Gång på gång hamnar vi här igen, för matens skull, för stämningens skull. Prova gärna det klassiska spanska köket från menyn både charkuterier och de varma rätterna. Inne i restaurangen finns en stilren vit bar med skönt åttiotaliga inslag av turkos och rosa, men det är uteborden vi gillar bäst. En favorit! 

Adress: Plaza 18: Plaza San Francisco 18, Santa Cruz, plaza18.business.site 

Vår favorit i Santa Cruz - Plaza 18. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

Alcalá 

Lilla byn Alcalá är en autentisk pärla med ett stort klippbad med ett par små barer ovanför. Solbadarna, de flesta lokala men också en och annan turist, breder ut sig i lä på solstolar ovanför. Det finns en liten strandremsa med svart sand, men det mesta är klippor så se till att ta med en solstol eller hyr på plats. Badet är väl skyddat men med sina klippkanter och lilla rev mitt i inbjuder det till fin snorkling. Vill man ta en simtur finns ordentligt med utrymme. Ett annat fint men mindre klippbad finns i närliggande Playa San Juan. Ibland är vågorna för stora för bad men när det är lugnt har man klart vatten här och mycket bra snorkling med massor med djurliv direkt utanför stegen. 

Byn Alcalá med sitt klippbad. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

Vandra i Teide Nationalpark 

Runt vulkanen Teide har man skapat en nationalpark för att skydda det unika landskapet. Det går enkelt att ta sig runt med bil, men bäst är till fots. Lederna har olika svårighetsgrad, de allra flesta branta och tuffa. Vi känner vår litenhet när vi är långt ute på den karga stenslätt som omger vulkanen. Massivt och pampigt vakar berget över oss och det är svårt att avgöra om det känns betryggande eller hotfullt. 

När det gäller själva vandringen kan även de enklaste lederna bli svåra, så ta med vatten, keps och bra skor, solskydd och lite grundkondition för att vandra på 2000 meters höjd. Tar man den Iättare leden (nummer 3 från paradoren) tar den cirka tre timmar. Det finns många rutter som utgår från paradoren/Cañada Blanca och det går att vandra hela vägen upp till bergets topp, men det är bara för den erfarne. Då är det enklare att ta kabinbanan som går nästan hela vägen upp, kolla bara vädret innan då kabinbanan ofta stängs på grund av starka vindar. Skall man hela vägen upp till toppen måste man vandra sista biten och i förväg söka speciellt tillstånd. 

Leder med olika svårighetsgrad i nationalparken runt vulkanan Teide. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

Konserthuset 

En blomma som öppnar sina blad för solen, eller kanske en nautilussnäcka? Det är den världsberömde spanske arkitekten Santiago Calatrava som skapat Santa Cruz fantastiska konserthus (samma Calatrava som står bakom Turning Torso i Malmö). Invigt 2003 blev auditoriet snabbt en symbol för Santa Cruz, och med all rätt. Konserthuset syns på långt håll, men det är först när man går nära som byggnadens enorma storlek framgår. Och först på nära håll ser vi att det som på avstånd ser ut som en jämn vit yta i själva verket är konstfullt krackelerat kakel. Mitt i byggnaden finns ett luftigt kafé där vi gärna sitter och smuttar på ett glas vin och låter utsikten över havet underhålla. På så sätt kan man ta del av denna arkitektoniska pärla utan att behöva köpa biljett till en konsert. 

Njut av utsikten och byggnaden - även utan konsertbiljett. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

Universitetsstaden La Laguna 

Världsarvsstaden San Cristóbal de La Laguna, i dagligt tal La Laguna, är Teneriffas ursprungliga huvudstad och anses också vara öns kulturella centrum. Som hem för ett större universitet är atmosfären ungdomlig och tillsammans med en över 500 år gammal historia påminns vi om städer som Lund och Uppsala. Bäst av allt - det kryllar av kaféer, restauranger och kul shopping i de mångfärgade gamla husen. Med tiden har La Laguna växt samman med dagens huvudstad Santa Cruz och det går bekvämt att ta sig mellan orterna via spårvagn. Se bara till att ta med en extra tröja, La Laguna ligger 546 meter över havet vilket innebär betydligt svalare temperaturer än vid kusten. 

En favorit är det gamla casinot, numera en privat klubb. På en hörna, lite hemligt och till hälften dolt av frodig växtlighet, ligger en av La Lagunas pampigaste byggnader. På innergården porlar en fontän omringad av små runda bord. Om Evita Peron skridit in för att inta sin supé hade ingen höjt på ögonbrynen, det hade varit helt i sin ordning. Trädgårdsserveringen är öppen för allmänheten och där serveras också dagens lunch.

Vackra La Laguna. Foto: SHUTTERSTOCK

Val- och delfinsafari

Det breda sundet mellan södra Teneriffa och ön La Gomera är ett utmärkt område för valsafari. Här är vattnen relativt skyddade från de stora vågorna på Atlanten vilket gör det lättare att få syn på fenor och utandningssprut. Och trots att det är så nära land blir det ändå riktigt djupt - allt det här får de marina däggdjuren att trivas. Närmare 30 olika arter delfiner och valar har setts i området. Vi åker ut på valsafari med den lilla katamaranbåten Nashira Uno från hamnen i Los Gigantes. Trots att det är relativt blåsigt och vågigt får vi redan tio minuter ut från hamnen syn på delfiner. Sedan följer en rad möten med delfiner och kortfenade grindvalar, ibland precis vid sidan om båten. De flesta "oh!" och "ah!" kommer när en liten valunge med mor tar en vända vid vår båt. På slutet av turen gör vi ett stopp i en badvik och följer sedan Los Gigantes branta klippor tillbaka till hamnen. 

Från hamnen i Los Gigantes utgår det valsafaris. Foto: Anna W Thorbjörnsson/ Marko T Wramén

RESFAKTA: TENERIFFA

Bästa tiden: Ögruppen ligger nära Afrika vilket bidrar till varma vintrar då medeltemperaturen ligger runt 22 grader. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra.

Tidsskillnad: - 1 timme.

Språk: Spanska, men nästan alla kan engelska.

Valuta: Euro.

Prisnivå: Enligt Forex semesterindex ligger Spanien på 77 (vintern 2018/2019). Sverige = 100.

Ta dig runt: Om du vill utforska ön ordentligt hyr bil.

GUIDE: 23 TIPS PÅ TENERIFFA

Av: Martin Svensson, Maria Roswall och Elisabet Garcia Dahlbäck

STRÄNDER

1. Playa del Duque

Playa del Duque är en av södra Teneriffas finaste och mest välskötta anlagda stränder. Här finns solsängar, parasoller, badlakan och omklädningshytter att hyra för en överkomlig summa. Dessutom har man nära till en av öns bästa glassbarer, La Heladería (som serverar glass gjord på enbart naturliga råvaror) och flera bra restauranger. Tänk bara på att det vanligtvis är mycket folk i det här området och vid lunchtid blir uteserveringarna snabbt fulla. Vill man äta i lugn och ro och samtidigt passa på att titta lite i affärer hittar man några trevliga lunchrestauranger i den närliggande gallerian, Centro Comercial Plaza del Duque.

Playa del Duque. Tips: Martin Svensson Foto: SHUTTERSTOCK

2. Playa de Abama

Tycker man om att sola och bada i lugn och ro är det här den perfekta platsen. Stranden är insprängd mellan två berg, La Caleta och Playa San Juan, och är förmodligen Teneriffas mest romantiska och rofyllda badplats.

Här finns en trevlig strandklubb som serverar goda sallader, färskpressade juicer och grillad fisk. För den som gillar att snorkla är detta också en utmärkt plats, eftersom det finns stegar rakt ner i havet från klipporna. Tänk bara på att det kan vara strömt i vattnet och att man därför gör bäst i att fråga någon av badvakterna innan man hoppar i.

Playa de Abama. Tips: Martin Svensson Foto: SHUTTERSTOCK

3. Fañabé

Fañabé är en av de där riktiga pärlorna. Ett litet paradis en bit bort från jättarna Playa Las Americas och Los Christianos. En oas av stillhet, stil och kvalitet. Stranden ligger fint inramad av vackra berg med en strandpromenad kantad av fina restauranger och längre upp längst vägen ligger en stor, exklusiv shoppinggalleria full med designboutiquer.

Fañabé. Tips: Maria Roswall Foto: SHUTTERSTOCK

SE & GÖRA

4. Teneriffas historiska museum, La Laguna

I La Lagunas äldsta delar på norra sidan av ön finns hus och palats från 1600- och 1700-talen och det är härligt att ströva omkring längs de kafé- och krogtäta gatorna. Vill man veta mer om Teneriffas historia ska man besöka Museo de la Historia de Tenerife. Det är verkligen värt både inträdesavgiften och mödan att leta sig dit. (Tips: Martin Svensson)
Adress: Calle San Agustín, 22

5. Jardin Botanico, Puerto de la Cruz

Jardin Botanico anlades i slutet av 1700-talet, vilket gör den till en av världens äldsta botaniska trädgårdar. Tanken var från början att vänja växter från Latinamerika vid Teneriffas klimat och sedan förflytta dem till det spanska fastlandet och trädgårdarna vid det kungliga hovet. Projektet misslyckades fullkomligt, eftersom man inte kunde få växterna att acklimatisera sig till mellersta Spaniens betydligt kallare temperaturer. Jardin Botanico finns dock kvar och rymmer i dag över 3000 exotiska träd och växter, varav vissa är över 200 år gamla.
Adress: Calle Retama, 2

Botaniska trädgården i Puerto de la Cruz. (Tips: Martin Svensson) Foto: SHUTTERSTOCK

ÄTA & DRICKA

6. Chiringuito La Pirata, Santa Cruz

Intill stranden La Tejita söder om öns södra flygplats ligger den här hemliga chiringuiton – ett slags enklare strandrestaurang där man äter allt från bläckfisksallad till cheviche och paella. Allt sköljs ner med öl eller vin i plastglas. Det finns flera chiringuitos runt ön, två andra bra alternativ är Las Salinas väster om stranden Los Gigantes och Mana Nui intill Montaña Amarilla i badorten Las Galletas. (Elisabet Garcia Dahlbäck)
Adress: Paseo Sotavento - La Tejita s/n,

7. La Torre del Mirador, Santa Cruz

Den vackraste promenadsträckan på södra Teneriffa måste vara den mellan Fanabé och Playa del Duque. På klipporna som stupar rätt ner i det azurblå vattnet växer färgsprakande blommor och invid vägkanten står strandkonstnärer och säljer armband och halsband gjorda av snäckskal. Här finns också supertrevliga La Torre El Mirador, en av öns bästa fiskrestauranger och min favorit. (Martin Svensson)
Adress: Av. de Bruselas, s/n

8. M.B och Abama Kabuki – Michelinerestauranger

Dessa båda restauranger är tillfälligt stängda (2021). På Teneriffa finns två restauranger som kan mäta sig med några av de bästa i världen – Kabuki som för ett par år sedan belönades med sin första stjärna i Guide Michelin och M.B med två stjärnor. Semestrar man på ön och gillar fine dining bör man åtminstone prova en av dem. På Kabuki - som av många anses vara Europas bästa sushirestaurang - hittar man ett crossoverkök som erbjuder en mix av det bästa från Spanien och Japan. Det kan tyckas vara en märklig kombination, men efter att ha smakat exempelvis sushi med vaktelägg och tryffel, kan jag verkligen förstå uppståndelsen kring den här restaurangen. På M.B, som drivs av den ständigt hyllade kocken Martín Berasategui gör man bäst i att beställa avsmakningsmenyn för att förstå vidden av Martíns briljans, men också för att denna meny innefattar det bästa M.B har att erbjuda. Det är naturligtvis inte billigt. Men om man är på bröllopsresa, eller bara som jag är helt galen i vällagad mat, är det värt varenda krona. (Tips: Martin Svensson)
Adress: Carretera General TF-47

9. Restaurant 88, Santa Cruz

Min favorit är och förblir restaurant 88, dels för att det är en av öns absolut bästa asiatiska restauranger, dels för att personalen är oemotståndligt trevlig. (Tips: Martin Svensson)
Adress: Edificio, Av. de Las Gaviotas, s/n

10. Sal Negra, Santa Cruz

För dig som vill äta goda tapas, god fisk och dricka gott vin säger vi bara Sal Negra. Klassiska tapas, bra musik och fartfylld miljö. Stängt onsdagar, annars öppet till 02 på natten. (Maria Roswall)
Adress: Avda. La Habana Centro Comercial San Telmo

11. Cour de Filet, Santa Cruz

Tillfälligt stängd (2021). Cour de Filet är en elegant och omtyckt restaurang i Fañabé. Här serveras mat av hög kvalitet, proffsiga servitörer och snyggt upplagt. Perfekt för en lite finare utekväll. (Maria Roswall)

Adress: C.C. Sun Beach, Local 21 Playa de Fañabé

12. Restaurante La Brasa, Santa Cruz

En av öns bästa köttrestauranger ligger utanför Los Cristianos, i en av de första byarna upp mot bergen. Hit kommer man på 10 min med taxi. Lite dyrare, men väl värt det. Här serveras man kött av högsta kvalitet och för vinälskaren finns här en imponerande vinlista.
Adress: Ctra. Gral. de Guaza a Buzanada, 371

BO BRA

13. Hotel Rural Costa Salada, La Laguna

På nordvästkusten väl gömd mellan inhägnade papaya- och bananodlingar har fyra syskon förvandlat en kanarisk finca till ett litet familjedrivet hotell med 14 rum och poolanläggning. Läget på klipporna ovanför havet är ett perfekt gömställe där man kan varva lantlig ro med krogbesök och hisnande utflykter till bergsmassivet Anaga. (Elisabet Garcia Dahlbäck)
Adress: Calle de la' Músiċa, San Cristóbal de La Laguna
ANNONS: Läs mer och boka Hotel Rural Costa Salada här [extern länk]

14. Villalba Hotel Spa, Vilaflor

Omgärdad av kanarisk tallskog utanför bergsbyn Vilaflor ligger det här rustika hotellet vars gäster till största delen består av vandrande par och sällskap, men också cyklister som Tour de France-vinnaren Chris Froome som använder hotellet som bas för sin höghöjdsträning. Hotellet har generösa utrymmen liksom inom- och utomhuspool och en Spa-avdelning. Hotellrestaurangen La Vendimias kök baseras på lokalt odlade råvaror som sköljs ner med gårdens eget vin från vinodlingarna längre ner i dalen. Dubbelrum från 950 kronor med frukost. (Elisabet Garcia Dahlbäck)
Adress: Carretera San Roque s/n, Vilaflor
ANNONS: Läs mer och boka Villaba Hotel Spa här [extern länk]

15. The Ritz-Carlton Abama, Guia de Isora

På södra Teneriffa, mitt bland bananplantagen, tornar detta terrakottafärgade semesterparadis upp sig. Ritz-Carlton Abama är en av Europas bästa beachresorter och Teneriffas tveklöst bästa boende. Här finns flera uppvärmda pooler, ett sagolikt spa, flera fantastiska restauranger, golfbana, en adults only-avdelning och ”Ritz kids” – barnklubben som ingår i priset och som barnen vägrar att lämna. Och då har jag inte ens nämnt rummen med märkesprodukter i badrummen, lakan av egyptisk bomull i sängarna och kuddmeny. Oavsett om man reser som kärlekspar eller barnfamilj erbjuder Abama helt enkelt allt man behöver för en avkopplande semester. (Martin Svensson)
Adress: Carretera General, TF-47, Km 9
ANNONS: Läs mer och boka The Ritz-Carlton Abama här [extern länk]

16. Hotel Botanico y Oriental Spa Garden, Puerto de la Cruz

Norra Teneriffas bästa hotell ligger i utkanten av Puerto de la Cruz och lever (till skillnad från många andra av ortens hotell) verkligen upp till sina fem stjärnor. Rummen är trevligt inredda, sängarna, kuddarna och lakanen håller toppklass och de tre restaurangerna är så bra att man gärna stannar kvar på hotellet även under middagen. Hotellet erbjuder också ett av öns bästa gym och spa och i den exotiska trädgården hålls varje morgon yogaklasser. (Martin Svensson)
Adress: Avenida Richard J. Yeoward 1
ANNONS: Läs mer och boka Hotel Botanico y Oriental Spa Garden här [extern länk]

17. Gran Melia Palacio de Isora Resort & Spa, Guia de Isora

Ett fantastiskt palatsliknande hotell med internationell karaktär. Perfekt för sällskap som också vill spela golf. (Maria Roswall)
Adress: Avenida Los Océanos, s/n
ANNONS: Läs mer och boka Gran Melia Palacio de Isora Resort & Spa här [extern länk]

18. Bahia del Duque, Adeje

Teneriffas stolthet där gräddan av gräddan semestrar och Bahia är ofta med i topp på listor över världens vackraste hotell. Hotellområdet är smått gigantiskt med pooler för alla smaker. Kalla, varma, salta, söta, bubblande, barnvänliga, barnfria... Bahia stoltserar också med nio olika restauranger för alla smaker, bland annat traditionell canarisk mat i hotellets flaggskepp ”Las Aguas”, vars stjärnkock Salvador Gallego fått en åtråvärd Michelin stjärna. Försök boka bord för en lunch eller en middag även om ni inte checkar in och bor på själva hotellet. En väldigt härlig upplevelse på alla sätt!  (Maria Roswall)
Adress: Avenida Bruselas
ANNONS: Läs mer och boka Bahia del Duque här [extern länk]

19. Vincci Seleccion La Plantacion del Sur, Adeje

Ett stenkast upp från Bahia el Duque ligger La Plantacion del Sur – Vincci Seleccion. Ett mycket trevligt, femstjärnigt hotell med fantastisk utsikt över havet och stranden nedanför, och bara en kvarts promenad ner till Playa del Duque. Här finns ett fint poolområde, ett av öns bästa spa, Nammu, och även här en stjärnkrog. ”El Gourmet Canario” är en av öns allra finaste krogar och har tilldelats en Guide Michelin-stjärna i guiden hela fyra år i rad. (Maria Roswall)
Adress: Calle Roque Nublo 1
ANNONS: Läs mer och boka Vincci Seleccion La Plantacion del Sur här [extern länk]

SHOPPING

20. Santa Cruz

I både Playa Las Americas och Los Cristianos hittar man en del klädbutiker. Men den bästa och mest varierade shoppingen finns i huvudstaden Santa Cruz.

Vill man göra det enkelt för sig, eller om man har ont om tid, åker man raka vägen till El Corte Inglese. Här hittar man, förutom flera av de kända märkeskläderna, en utmärkt vin-och-delikatessbutik, som ligger på varuhusets första våningsplan. Jag föredrar dock att shoppa på närliggande Centro Comercial Merediano, eftersom nästan inga andra turister verkar hitta hit, men också för att det här går att hitta en rad spanska märken, som Zara, Massimo Dutti och Pull and Bear till fyndpris.

När man är klar med klädshoppandet får man, om man har tid över, inte missa att ta en kort promenad till den trevliga och mycket livliga marknaden/saluhallen, Nuestra Senora de África, som håller öppet dagligen mellan kl 7 och 15. (Martin Svensson)

LÄS MER: Lanzarote – tipsen som sätter guldkant på resan