Hafsten Resort utanför Uddevalla.
1 av 2: Hafsten Resort utanför Uddevalla. Foto: Hafsten Resort
Daftö Resort, Halland.
2 av 2: Daftö Resort, Halland. Foto: Susanne Paulsen

Sveriges bästa campingplatser 2021

Standarden på Sveriges campingplatser fortsätter att förbättras för varje år. 

En ny femstjärnig och tre nya fyrstjärniga anläggningar finns på årets lista över campingplatserna i landet. 

Bland de som fått fler stjärnor finns bland annat Leksand Strand i Dalarna och Gekåsbyn i Ullared.

Här hittar du hela listan. 

Enligt SCR, Svensk Camping Standard, krävs ett stort utbud av aktiviteter och service samt en skötsel av campingplatsen utöver det vanliga för att få fem stjärnor. Man bedömer hur hygien, miljö, service, aktiviteter och event hanteras. I Sverige finns totalt 323 campingar som klassificerats av SCR. Av dessa har endast 16 campingar fem stjärnor. Genom uppgraderingen intar nu Leksand Strand toppskiktet bland Sveriges anläggningar 2021.

Sveriges bästa campingplatser 2021

16 svenska campingplatser har fem stjärnor sommaren 2021. Mer om varje campingplats i artikeln.

 

Daftö Resort

Hafsten Resort 

Orsa Camping

Leksand Strand

Ursand Resort & Camping

Kneippbyn Resort Visby

Destination Apelviken

Pite Havsbad

Mötesplats Borstahusen

Västervik Resort 

Årjäng Camping & Stugor, Sommarvik

Ansia Resort

Byske Havsbad

KronoCamping i Lidköping

Sonjas Camping & Stugor

Gustavsvik, Örebro

Sveriges campingplatser med 5 stjärnor 🌟🌟🌟🌟🌟

BOHUSLÄN

1. Daftö Resort, Strömstad

Med Kosterhavet som närmaste granne och bara fem kilometer söder om pittoreska kuststaden Strömstad på Västkusten ligger Daftö Camping Resort. Campingen har ett pirattema och på området finns en äventyrspark. 

Daftö Resort.

2. Hafsten Resort, Uddevalla

Strax väster om Uddevalla hittar du en av Västkustens populäraste campingplatser med en barnvänlig sandstrand, poolområde med fyra pooler och vattenrutschbana. Andra saker du kan ägna dig åt på den här platsen är vandring, äventyrsgolf, tennis, trampbåt, kanotuthyrning, zipline och klättervägg. Drygt 300 campingtomter med el, fräscha servicehus med hög standard, pub, tre restauranger med fullständiga rättigheter och välsorterad butik inom området.   

Hafsten Resort.

DALARNA

3. Orsa Camping, Orsa

Campingen ligger vid Orsasjön med promenadavstånd till Orsa, och har ett stort utbud av olika former av boende och uppställningsplatser för husvagnar och husbilar. Här kan du träna, bowla och trampa trampbåt. Polområdet erbjuder flertalet pooler och vattenruschbanor. För den som vill leva strandliv finns den kilometerlånga, långgrunda sandstranden. Två restauranger, bowlinghall, glassbar och matbutik finns också. 

Orsa Camping. Foto: Orsa Camping

4. Leksand Strand, Leksand

Lagom till sommarsäsongen 2021 erhåller Leksand Strand fem stjärnor av SCR.

– Leksand Strand är en fantastisk boendeanläggning med ett brett utbud som slår det mesta. Vi är givetvis oerhört glada att vi nu knipit den femte stjärnan och ser fram emot högsäsongen som drar i gång vecka 25, säger Rony Forsberg, vd på Leksand Resort och platsansvarig för Leksand Strand.

Gästerna har i flera år hyllat Leksand Strand för den mysiga miljön och helheten, ett brett utbud av aktiviteter samt en hög service. Totalt inrymmer anläggningen 450 campingplatser, 18 glampingtält, 222 stugor, 7 servicehus, restaurang, minilivs, aktiviteter och underhållning.

Leksnad Strand. Foto: Per Arneborn

DALSLAND

5. Ursand Resort & Camping, Frändefors

Man kan inte annat säga än att Ursand är en komplett resort med allt vad det innebär. Här kan du bo i allt från stugor till villavagnar, ställa upp din egen husvagn eller husbil eller varför inte lägga till med egen båt i gästhamnen? Här finns kidz club, Playan, ett eget tåg som tar dig till och från Ursand och Vänersborg, ett klätterland, trampbilar, mini-zoo och utomhusgym. Äventyrsbad med saltvattenspol och vattenrutschbanor finns som ett komplement till den stora sandstranden vid Vänerns långrunda vatten. 

https://www.instagram.com/p/BlEHhDgn83b/?utm_source=ig_web_copy_link

GOTLAND

6. Kneippbyn Resort, Visby

Strax söder om Visby, på en klippkant vid havet, ligger Kneippbyn Resort, och mitt på området som en liten bakelse ligger resortens största attraktion: Pippi Långstrumps originalhus, Villa Villekulla. Förutom det rosa huset finns villavagnar, stugor, trädkojor, lägenheter och hotell samt runt 200 campingtomter för den som vill spendera några dagar på resorten. För den som vill tälta finns även den möjligheten, dessutom en romantisk fiskestuga med havsutsikt och spännande djungeltema för barn i trädkoja.

Villa Villekulla i egen hög person i Kneippbyn. Foto: Kneippbyn

HALLAND

7. Destination Apelviken, Varberg

Strax söder om Sveriges surfparadis Varberg ligger Apelviken. Här har bad och friluftsliv varit etablerat sedan Svartekällan lanserades som hälsobrunn 1811. Njut av strandliv, gå kurs i vindsurfing eller ägna dig åt vattengympa. Den som tröttnar på campinglivet kan enkelt ta en promenad in till någon av de mysiga restaurangerna inne i Varberg.

https://www.instagram.com/p/CPREc0mNQjA/?utm_source=ig_web_copy_link

NORRBOTTEN

8. Pite Havsbad, Piteå

En speciell campingplats på många olika sätt – 10 mil från polcirkeln! Den långa fina sandstranden inbjuder till bad, här finns också flera restauranger, tivoli och äventyrsbad. Här skiner solen 23 timmar per dygn i juli. Det är tio timmar mer än på Mallorca, bara en sådan sak! 

Sol dygnet runt, nästan i alla fall. Pite Havsbad. Foto: THOMAS ÅBERG

SKÅNE

9. Mötesplats Borstahusen, Landskrona

Belägen i en strandskog precis intill Öresund ligger Borstahusen. Här vandrar man längs Skåneleden, besöker campingplatsens spa eller tar ett dopp i havet. Köpenhamn och Helsingör ligger mindre än en timme bort och ön Ven några kilometer bort över havet.

Sandstrand så långt ögat når vid Borstahusen. Foto: Shutterstock

SMÅLAND

10. Västervik Resort, Västervik

I hjärtat av skärgårdsstaden Västervik, 3 kilometer från centrum, ligger en av landets största campingresorter. Här bjuds på en helhet med mängder av boendeformer, butiker, restauranger, aktiviteter, lekplats, padelbanor och bastubad. För att nämna något av allt det du kan ägna dig åt om du tröttnar på att bada!

Västervik Resort. Foto: David Wall

VÄRMLAND

11. Årjäng Camping & Stugor, Årjäng

Här har vi en familjevänlig anläggning som är öppet året runt och med direkt anslutning till värmländska skogsområden och klarvattensjön Västra Silen. Förutom kanotpaddling erbjuds här under sommaren mängder av med aktiviteter för hela familjen.

VÄSTERBOTTEN

12. Ansia Resort, Lycksele

Ansia Resort är en familjecamping med egen badstrand och ett flertal lekplatser för barnen. Här finns 476 campingtomter att välja bland. Här erbjuds möjligheter att fiska, åka forsränning, golf, paddla kanot, trampbilar, boule, hoppkuddar och lekplatser.

Känn lugnet i Lycksele. Foto: GRÖNKLITTSGRUPPEN

13. Byske Havsbad, Byske

Oavsett om du vill ha lugn och ro eller fart och fläkt finns något för alla på Byske Havsbad. Här kan du hyra cyklar, trampbilar, cykelkärror, kanoter, fiskeutrustningar, trampbåtar och segways. Du kan spela golf, bada i havet och lägga till med egen båt i gästhamnen. Här finns motionsslingor, BMX-bana och möjlighet att spela fotboll och tennis. 

VÄSTERGÖTLAND

14. KronoCamping, Lidköping

KronoCamping ligger vid Vänern med promenadavstånd in till Lidköping.  På campingområdet finns det mängder av aktiviteter och vacker sjöutsikt. Du kan ägna dig åt olika sorters sport eller bara ta det lugnt i spa-avdelningen. I närheten finns många sevärdheter och nöjen, som Läckö slott, Rörstrand center och gulliga fiskelägen.

https://www.instagram.com/p/B_1-U-UJCs8/?utm_source=ig_web_copy_link

ÖLAND

15. Sonjas Camping & Stugor, Löttorp

Det här är en mysig familjecamping som ligger på norra delen av ön där Ölands finaste och längsta sandstränder finns. Området består av stora fina gräsytor med lummiga avgränsningar. Här finns restaurang med pizzeria, gatukök och kafé, minilivs och ett poolområde med två pooler. Vill du aktivera dig finns här gym, fotbolls- och volleybollplan, boulebana och skateboardramp, bordtennisbord. I närheten ligger Trollskogen, Thujabeståndet, Skäftekärr med järnåldersbyn och Byrums raukar för att bara nämna några av alla populära besöksmål.

ÖREBRO

16. Gustavsvik, Örebro

Campingplatsen ligger vägg i vägg med det stora badäventyret ”Lost City” och en kort promenad från Örebro. Här finns vattenrutschkanor, arrangeras skattjakter, möjlighet att fiska, hänga i spelhallen, spela padel eller paintball, anta höghöjdsbanan och spela fotbollsbiljard. Som om det inte är nog kan du övernatta i naturen och cykla fatbike.

Allt och lite till i Gustavsvik. Foto: Kicki Nilsson / Icon Photography

Sveriges campingplatser med 4 stjärnor 🌟🌟🌟🌟

BLEKINGE

Halens Camping och Stugby, Olofström

Naturskön camping vid Olofströms naturreservat, med Blekinges största sjö Halen som granne och två kilometer ifrån Olofströms centrum. Här kan du hyra cykel, båt eller kanot. Under högsäsongen finns ett brett utbud av aktiviteter för barnfamiljer.

Norje Boke Camping, Sölvesborg

Familjecamping i naturskönt område som omges av havet. Här erbjuds en modern semesteranläggning av bästa kvalitet och god service. Spännande upplevelser som glamping, linbana i vattnet, utomhusbio samt en vattenpark ute på vattnet erbjuds.

Ronneby Havscamping, Listerby

Många av campingtomter är belägna intill strandkanten med en underbar utsikt över havet men här finns också tomter som är helt omgivna av den vackra naturen. Här erbjuds en mängd olika aktiviteter inom området som Kids club, men också aktiviteter och utflykter i närområdet.

Järnaviks Camping, Bräkne-Hoby

Här finns både stugor och uppställningsplatser för husvagn och husbil. Aktiviteter som minigolf, cykel- och båtuthyrning, musikkvällar samt musikquiz. På midsommarafton börjar dansen runt midsommarstången klockan 15.00.

Dragsö Camping & Stugby, Karlskrona

Dragsö Camping & Stugby ligger på en ö i Blekinges skärgård. Hit kommer du med en broförbindelse tre kilometer från Karlskronas centrum. Här finns ett stort urval av campingtomter för både husvagn, husbil och tält.

Hälleviks Camping, Sölvesborg

Här bor du direkt vid kusten med tre badplatser inom synhåll. Hälleviks badstrand är en långgrund sandstrand med brygga, mycket lämplig för barnfamiljer. Nästa badplats är Hälleviksbadet, ett poolområde med en tempererad saltvattenbassäng plaskbassäng, barnbassäng. vattenrutschbana m.m. Vår tredje strand är en naturstrand på kråkenabben, där solar du granne med strandskator, tofsvipor och sommarbetande djur.

BOHUSLÄN

Lagunen Camping & Stugor

https://www.instagram.com/p/CPAk-48n0u-/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true

First Camp Edsvik-Grebbestad, Grebbestad

Campingområdet vid Bohuskusten bjuder på vacker natur och salta bad med både klippor och barnvänliga långgrunda stränder. 

Grebbestadfjorden

Campingplats med fem minuters promenadavstånd till havsbad med barnvänlig strand samt Grebbestadbryggan med sitt rikliga utbud av restauranger och butiker. I Grebbestad finns bland annat shopping, bio, systembolag och livsmedelsbutiker.

Ramsvik Stugby & Camping, Hunnebostrand

Camping i svårslagen skärgårdsidyll på så långt västerut du kan komma. Här kan du Vandra, fiska, paddla, klättra, dyka, fågelskåda och golfa. Eller bara sitt på en klippa och njut av det vackra.

Johannesvik Camping & Stugby, Kungshamn

Wiggersviks Camping, Kungshamn

Stocken Camping, Ellös

DALARNA

Mora Parken, Mora

Rättviks Camping, Rättvik

Siljansbadets Camping, Rättvik

4-stjärniga Siljansbadets Camping ligger längs med Siljans långgrunda badvänliga sandstrand. Många av platserna på campingen har strandtomt mot Siljan och andra ligger under skuggande tallar eller i öppna soliga områden. 

Siljansbadets Camping med fina strandtomter mot Siljan. Foto: First Camp

DALSLAND

Vita Sandars Camping, Mellerud

Ragnerudssjöns Camping och Stugby, Högsäter

GOTLAND

Sudersand Resort, Fårö

Tofta Camping, Tofta

GÄVLEBORG 

Stenö Havsbad & Camping, Sandarne

Årsunda Strandbad, Årsunda

HALLAND

First Camp Björkäng-Varberg, Tvååker

Vilshärads Camping, Gullbrandstorp

First Camp Hagön-Halmstad, Halmstad

Gullbrannagården, Eldsberga

Gekåsbyn, Ullared

Haverdals Camping, Haverdal

JÄMTLAND/HÄRJEDALEN

Östersunds Stugby & Camping, Östersund

MEDELPAD/ÅNGERMANLAND

Norrfällsvikens Camping, Stugby & Marina, Mjällom

Gullviks Havsbad Camping & Stugby, Domsjö

NORRBOTTEN

Arctic Camp, Jokkmokk 

Storforsens Camping, Vidsel

SKÅNE

Tobisviks Camping, Simrishamn

First Camp Råå Vallar-Helsinborg, Råå

Falsterbo Resort, Falsterbo

Ringsjöstrands Resort, Hörby

First Camp Röstånga-Söderåsen, Röstånga

Bingsmarkens Camping, Skivarp

SMÅLAND

Gränna Camping, Gränna

Isaberg Mountain Resort, Hestra

Tingsryd Resort, Tingsryd

Evedals Camping, Växjö

KustCamp Gamleby // Hammarsbadet, Gamleby

Dalskärs Camping, Bergkvara

STOCKHOLM

First Camp Nickstabadet-Nynäshamn, Nynäshamn

Gålö Havsbad, Haninge

SÖDERMANLAND

Vilsta Camping & Stugby, Eskilstuna

Malmköpings Bad & Camping, Malmköping

Jogersö Camping, Oxelösund

UPPSALA

Fyrishov Stugby och Camping, Uppsala

VÄRMLAND

Karlstad Swecamp Bomstadbaden, Karlstad

Duse Udde Camping, Säffle

Ingestrands camping, Arvika 

Frykenbadens Camping, Kil

Sunne Camping och Sommarland, Sunne

Charlottenberg Camping & Stugor - Haganäset, Åmotfors

Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, Kristinehamn

VÄSTERBOTTEN

Skellefteå Camping, Skellefteå

VÄSTERGÖTLAND

Borås Camping, Borås

Tånga Heds Camping, Vårgårda

Skotteksgården Camping & Stugby, Ulricehamn

First Camp Ekudden-Mariestad, Mariestad

Kinnekulle Camping & Stugby, Hällekis

VÄSTMANLAND

First Camp Västerås-Mälaren, Västerås

Skantzö Bad & Camping, Hallstahammar

Herrfallets Fritids & Konferensanläggning, Arboga

ÖLAND

Ekerum Camping, Borgholm

Kapelluddens Camping, Borgholm

Lundegård Camping & Stugby, Köpingsvik

First Camp Löttorp-Öland, Löttorp

Bödagårdens Camping, Löttorp

ÖREBRO

Harge Bad & Camping, Hammar

ÖSTERGÖTLAND

Vadstena Camping, Vadstena

Kustcamp Ekön, Gryt

LÄS MER: 13 vanliga misstag du gör när du ska campa