Val Thorens i Frankrike.
Val Thorens i Frankrike.
Val Thorens i Frankrike.
1 av 3: Val Thorens i Frankrike. Foto: ELISA LOCCI - STOCK.ADOBE. / FOTOLIA
Phuket i Thailand.
Phuket i Thailand.
Phuket i Thailand.
2 av 3: Phuket i Thailand. Foto: YONGYOT PRUKSARAK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Berlin i Tyskland.
Berlin i Tyskland.
Berlin i Tyskland.
3 av 3: Berlin i Tyskland. Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Smitta och restriktioner – det gäller i turistparadisen

Spridningen av coronaviruset ökar ännu en gång i världen.

Samtidigt drömmer flera svenskar nu om att kunna resa utomlands.

Här är smittotalen och de restriktioner som gäller på några av de hetaste turistresemålen.

 

Uppdaterad: 28 januari 2022

Spanien och Kanarieöarna

Antal nya smittade: 130 888 (27 jan)

Aktiva smittofall: 3 781 060

Restriktioner:

Munskydd inomhus och utomhus om det inte går att hålla 1,5 meters avstånd.

Samtliga resenärer som kommer till Spanien med flyg eller båt måste fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar före ankomst till Spanien.

Alla svenska inresande över 12 år måste uppvisa certifikat som intygar vaccination, bevis på tillfrisknande eller negativt covidtest taget max 72 timmar före avresa. Intyget ska vara på engelska, spanska, franska eller tyska.

Efter den 1 februari 2022 kommer Spanien inte att acceptera vaccinbevis som är äldre än 270 dagar.

Resenärer som kommer till Spanien landvägen behöver inte fylla i hälsodeklarationen, däremot ska alla över 12 år kunna uppvisa vaccinbevis eller motsvarande friskhetsintyg om man reser till Spanien via Frankrike. Mer om att resa in landvägen finns att hitta på spanska ambassadens hemsida.

I vissa områden gäller lokala restriktioner. Bland de vanligare restriktionerna finns: tidsbegränsning för barer och restauranger, maxantal på restauranger och i affärer, maxantal vid ceremonier som bröllop och dop, maxantal som får samlas i ett sällskap.

Risker:

Regler om munskydd kan ändras med kort varsel.

Regler om inresa kan ändras med kort varsel.

Läs på om området du ska till innan din resa. Restriktioner kan skilja sig mellan olika områden.

Från och med den 22 januari befinner sig både Gran Canaria och Teneriffa i den högsta risknivån, nivå 4. La Palma, Lanzarote (inklusive La Graciosa) och Fuerteventura ligger i nivå 3, medan La Gomera och El Hierro förblir i nivå 2.

Thailand

Antal nya smittade: 8 450

Aktiva smittofall: 83 695 

Restriktioner: 

• Från den 11 januari 2022 kommer resenärer att kunna resa till Thailand under Sandbox-programmet och stanna sju nätter i antingen Krabi (inklusive Koh Lanta), Phang-Na (inklusive Khao Lak och Koh Yao), Phuket, Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao innan man reser till andra destinationer i Thailand. Man måste bo en natt på sitt hotell medan man väntar på sitt RT-PCR-testresultat. Om det är negativt kan man resa fritt inom Sandbox-området i sju dagar innan man reser till andra destinationer i Thailand.

Från och med den 26 april måste alla i nästan samtliga provinser bära munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus.

I ett antal provinser råder nattliga utegångsförbud. Läs mer om vilka som berörs här. 

För inresa som vaccinerad krävs att man sju dagar före avresa registrerar och skaffar sig ett ”Thailand Pass”. Vid inresa måste svenskar bo en natt på ett av myndighetens utvalda hotell, där man behöver invänta resultat av covidtest.

Ovaccinerade inresande från Sverige måste ansöka om inresetillstånd och sitta i karantän i upp till 11 nätter på ett av myndigheternas utvalda hotell.

• Från den 16 december behöver barn under 18 år inte vara vaccinerade om de reser med fullvaccinerade föräldrar, och barn under 6 år behöver inte längre ta RT-PCR-testet 72 timmar före avresa.

• Barn mellan 12 och 18 år behöver inte uppvisa vaccinationsintyg om de reser med föräldrar. Om de reser ensamma måste de visa ett vaccinationsintyg på minst en dos av accepterat vaccin.

• De som har tillfrisknat från covid-19 måste visa upp ett intyg om tillfrisknande tillsammans med ett vaccinationsbevis som visar minst en dos av ett accepterat vaccin.

Risker:

Sedan 26 mars råder undantagstillstånd, vilket gör att regeringen snabbt kan vidta omfattande åtgärder mot smittan. Detta har skett löpande under pandemin.

Olika restriktioner skiljer sig åt beroende på provins. Var noggrann med att kolla upp vad som gäller dit du ska innan avresa.

LÄS MER: Resa till Thailand: Detta gäller från 1 november 

Tyskland

Antal nya smittade: 189 363 (27 jan)

Aktiva smittofall: 1 722 372

Restriktioner:

Krav på munskydd i butiker och i lokaltrafiken. I vissa områden krävs även vaccinbevis inom kollektivtrafiken sedan 18 november.

Negativt covidtest, bevis på tillfrisknande alternativt bevis på fullständig vaccinering krävs för att besöka exempelvis restauranger, museum och barer. I vissa områden gäller endast vaccinbevis – alltså är negativt test inte tillräckligt (barn är dock undantagna).

  Endast tio personer får samlas för privata sammankomster. Nattklubbar har stängt.

Negativt PCR-test, taget inom 48 timmar före avresa eller bevis på fullständig vaccinering krävs för inresa.

Risker:

Smittan har ökat under den senaste tiden, och Tyskland är nu inne i den värsta vågen hittills. Sammankomster under julen minskas från 10 personer till endast fem från två olika hushåll. Folk måste arbeta hemifrån om de inte är tvungna att vara på arbetsplatsen för att utföra sitt jobb. Nya restriktioner kan vidtas. 

Restriktioner kan skilja mellan olika områden i landet. Läs på noggrant om vad som gäller dit du ska åka.

Krav om vaccinbevis kan försvåra resor för personer som inte vaccinerats.

Italien

Antal nya smittade: 155 697 (27 jan)

Aktiva smittofall: 2 706 453

Restriktioner:

Alla fullt vaccinerade måste förutom vaccinationsintyg även uppvisa ett negativt testresultat, taget inom 24 timmar (antigen) eller 48 timmar (PCR) före avresan.

Alla ej fullvaccinerade måste sitta i karantän i fem dagar, och därefter testa negativt innan de lämna karantänen.

Barn under 12 år som reser med fullvaccinerade vuxna behöver inte sitta i karantän.

Negativt covidtest, bevis på tillfrisknande alternativt bevis på fullständig vaccinering krävs för att få resa med flyg, fartyg och färjor, höghastighetståg, bussar för interregional transport, samt chartrade bussar.

Människor rekommenderas att alltid hålla en meters avstånd till andra.

Det är obligatoriskt att isolera sig vid positivt covidtest.

Alla som reser in i Italien måste innan avresa fylla i det digitala formuläret EU Digital Passenger Locator Form.

Barn under sex år undantas från kravet på vaccinbevis eller negativt covidtest vid inresa till Italien.

Risker:

Italien har det näst högsta dödstalet i covid-19 i Europa efter Storbritannien. I augusti planade kurvan över nya fall ut, men nu ökar den igen.

Restriktioner kan ändras med kort varsel.

Sedan den 6 december har den som är ovaccinerad svårt att få tillträde till olika lokaler och verksamheter. Den 6 januari meddelade regeringen att vaccinkrav i princip kommer bli obligatoriskt för alla över 50 år.

Frankrike

Antal nya smittade: 392 168 (27 jan)

Aktiva smittofall: 6 611 272

Restriktioner:

Alla inresande måste fylla i ett obligatoriskt hälsointyg. Detta finns att hitta på franska inrikesministeriets hemsida.

För inresa krävs negativt covidtest (PCR- eller antigentest), friskhetsintyg (äldre än elva dagar men inte mer än sex månader) alternativt bevis på fullständig vaccinering. Dessa får inte vara äldre än 24 timmar. Barn under 12 år undantas.

Negativt covidtest, bevis på tillfrisknande alternativt bevis på fullständig vaccinering krävs för att besök på museum, bio, idrotts- och kulturevenemang med mer än 50 personer, på kaféer och restauranger, sjukhus samt vid resor med flyg, tåg och långdistansbuss.

Från och med 3 januari blir det en maxgräns på 2 000 personer för inomhusevenemang och 5 000 på evenemang utomhus. Sittande servering blir också obligatorisk. Sedan tidigare är diskoteken och nattklubbarna stängda, liksom stående konserter.

Det är obligatoriskt att bära munskydd i stadskärnor för alla över sex år, vid folksamlingar exempelvis i köer, vid matmarknader och evenemang, inomhus i exempelvis butiker, samt i kollektivtrafiken och vid resa med taxi.

Risker:

Lokala restriktioner kan skilja sig åt. Läs vad som gäller för ditt resemål här. 

Restriktioner kan ändras med kort varsel.

Ovaccinerade personer kan ha svårt att få tillträde till olika lokaler med anledning av regler om vaccinpass.

Portugal

Antal nya smittade: 65 706 (27 jan)

Aktiva smittofall: 558 129

Restriktioner:

Vuxna och barn över 10 år som befinner sig i Portugals fastland samt Azorerna måste använda munskydd i kollektivtrafiken, i taxi, i större affärer och på köpcentrum, vid konserter och andra kulturevenemang inomhus och vid sjukhusbesök.

I Madeira måste vuxna och barn från 6 år ha munskydd på allmän plats. Restauranger har även begränsningar i antalet personer per bord. 

Negativt covidtest, bevis på tillfrisknande alternativt bevis på fullständig vaccinering krävs för att komma in på barer, nattklubbar och större kultur- och idrottsevenemang.

För inresa med flyg till Portugals fastland, Azorerna och Madeira krävs antingen ett negativt PCR-test taget max 72 timmar före avresa, ett negativt antigentest taget max 48 timmar före avresa. Detta gäller oavsett om du är vaccinerad eller inte. Barn under 12 år undantas. Inga ankomstrestriktioner gäller för besökare som anländer med bil, buss eller tåg.

Alla besökare måste fylla i ett Passenger Locator Card som finns här.

Risker:

Restriktioner kan ändras med kort varsel.

Restriktioner kan skilja sig åt beroende på vilket område du åker till. Läs på noggrant om vad som gäller dit du ska åka.

Österrike

Antal nya smittade: 43 053 (27 jan)

Aktiva smittofall: 267 991

Restriktioner:

På grund av spridningen av omikronvarianten skärper Österrike inresereglerna från och med den 20 december. För inresa från Sverige krävs: 2G-bevis (vaccineringsintyg eller tillfrisknandeintyg) plus ett giltigt negativt PCR-test (högst 72 timmar gammalt) eller vaccineringsintyg där påfyllnadsvaccinet, den så kallade boostern gjorts.

Undantagna kravet på vaccinerings- eller tillfrisknandeintyg är gravida kvinnor och personer som av medicinska skäl inte kan vaccineras (PCR-test och läkarintyg ska medtas) samt barn under 12 år som reser tillsammans med en vuxen.

Som första land i EU inför Österrike obligatorisk vaccination mot covid-19 från och med den 1 februari för alla över 18 år. Undantag kommer att göras för gravida kvinnor, personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig och personer som har tillfrisknat från en coronainfektion under det senaste halvåret.

Risker:

Efter att tidigare ha haft en brant stigande smittokurva har antalet infektioner minskat under de senaste tre veckorna. Sedan den 12 december har landet gradvis öppnat upp och Wien är sist ut den 20 december. Detta innebär att hotell, restauranger, kulturinstitutioner och liftar kommer att vara öppna i hela Österrike från och med den 20 december för alla som är fullt vaccinerade eller har intyg om tillfrisknande.

Schweiz

Antal nya smittade: 20 705 (27 jan)

Aktiva smittofall totalt: 804 156

Restriktioner:

Den 20 december ändrade Schweiz restriktionerna. Utöver ett PCR-test som har tagits inom 72 timmar före ankomst accepteras även snabba antigentester som har tagits inom de närmaste 24 timmarna. Kravet på ett andra test som tas fyra till sju dagar efter att ha kommit in i landet upphävs för vaccinerade och tillfrisknade.

Bevis på tillfrisknande alternativt bevis på fullständig vaccinering krävs för tillträde på fitnesscenter, restauranger, diskotek, museum, zoo samt liknande offentliga lokaler. Privata sammankomster är begränsade till tio personer om det finns minst en person över 16 år närvarande som är ovaccinerad eller inte har tillfrisknat från covid-19.

Det är obligatoriskt att bära munskydd inomhus, inklusive i all kollektivtrafik.

Om det inte går att hålla 1,5 meters avstånd till andra bör munskydd användas.

Alla, oavsett om de är vaccinerade eller ej måste ha ett max 72 timmar gammalt PCR-test för inresa. Dessutom krävs ett nytt PCR-test eller ytterligare ett antigentest inom 4–7 dagar efter inresa. 

Risker:

Schweiz har haft en brant stigande smittokurva sedan mitten av oktober och är nu inne i en femte våg av pandemin.

Restriktioner kan ändras med kort varsel.

USA

Antal nya smittade: 497 351 (27 jan)

Aktiva smittofall totalt: 28 178 981

Restriktioner:

Den 8 november hävde USA sitt inreseförbud för alla fullvaccinerade resenärer. Alla inresande (med undantag för barn under 2 år) måste uppvisa ett negativt covidtest taget max tre dagar före avresan.

Man anses som fullvaccinerad två veckor efter den sista dosen. Barn under 18 år är undantagna från vaccinationskravet.

Munskydd är obligatoriskt på alla former av kollektivtrafik, flygplan och flygplatser.

Risker:

Sedan mitten på december 2021 har kurvan över dagliga nya fall ökat brant i USA, och har de senaste dagarna legat på ett dagligt snitt på över 700 000.

Restriktioner skiljer sig mycket mellan olika delstater och kan ändras med kort varsel. Läs på noggrant om vad som gäller dit du ska åka. Uppdaterad info finns här.

Källor

Antal nya fall och aktiva fall: Worldometers och John Hopkins-universitetet

 

Restriktioner: UD och ländernas myndigheter

 

* Siffrorna uppdateras varje dag. Om annat datum står inom parentes beror det på att en viss statistik inte blivit uppdaterad ännu. Då anges den senaste statistiken och dess datum.

Covidöverlevare öppnar 40 vaccinkliniker