Många svenskar drömmer om en resa till Thailand i vinter.
Många svenskar drömmer om en resa till Thailand i vinter.
Många svenskar drömmer om en resa till Thailand i vinter.
Många svenskar drömmer om en resa till Thailand i vinter. Foto: SHUTTERSTOCK

Resa till Thailand: Detta gäller från 22 december

Planerar du att resa till Thailand i vinter? 

Här är allt du behöver veta om coronasituationen, restriktioner och de senaste reglerna.

Thailand är ett av våra absolut största favoritresmål sedan många år. Landet erbjuder det mesta vi vill ha av en semester: vita stränder, vajande palmer, fantastiska öar, god mat och vänliga människor – allt för en rimlig kostnad. Men resandet till Thailand har förstås fått ett ordentligt avbräck efter coronapandemins utbrott.

Hur är coronasituationen i landet? 

Sedan pandemin startade har Thailand registrerat nästan 2,2 miljoner smittade och över 21 000 dödsfall (siffrorna är från den 21 december 2021). Den senaste veckan har antalet nya fall legat på runt 3 000 per dygn, att jämföra med över 21 000 nya fall per dygn under peaken i mitten av augusti. 

– Vi hade en uppgång av fall i juli och augusti, men faktum är att de senaste månaderna har siffrorna gått ner igen, säger Eurblarp Sriphiromya, direktör på Thailändska turistbyrån för Norden och Baltikum. Samtidigt har vi fått fram fler doser av vaccinet.

LÄS MER: Phuket officiellt öppet för vaccinerade turister från och med 1 juli 

Wat Arun-templet är en av Bangkoks stora turistattraktioner. Foto: SHUTTERSTOCK

Vilka regler gäller?

• Den thailändska regeringen har beslutat att tillfälligt upphäva specialtillståndet Thailand Pass för alla nya Test & Go- och Sandbox-applikationer (förutom Phuket Sandbox) från den 22 december, på grund av det ökande antalet fall av omikronvarianten i landet. Resenärer som redan har fått en QR-kod för Thailand Pass kommer att tillåtas resa in i Thailand under befintliga villkor. Regeringen kommer dock att införa nya åtgärder för kontaktspårning och kommer att kräva att alla resenärer testas två gånger med RT-PCR-metoden. 

• Från den 16 december behöver barn under 18 år inte vara vaccinerade om de reser med fullvaccinerade föräldrar, och barn under 6 år behöver inte längre ta RT-PCR-testet 72 timmar före avresa.

• Barn mellan 12 och 18 år behöver inte uppvisa vaccinationsintyg om de reser med föräldrar. Om de reser ensamma måste de visa ett vaccinationsintyg på minst en dos av accepterat vaccin.

• De som har tillfrisknat från covid-19 måste visa upp ett intyg om tillfrisknande tillsammans med ett vaccinationsbevis som visar minst en dos av ett accepterat vaccin.

Från och med den 1 november behöver fullvaccinerade svenska turister och turister från 62 andra länder, bland annat Storbritannien, USA, Tyskland och Australien, inte längre sitta i karantän. Det innebär att de tidigare programmen Phuket Sandbox och Samui Plus inte längre är nödvändiga för svenskar. Man behöver inte vara medborgare i någon av de 63 länderna, det räcker att man har tillbringat de senaste 21 dagarna före avresan där. Hela listan på länderna finns här

Alla besökare över 12 år måste uppvisa ett intyg på att de är fullvaccinerade. Man ska ha tagit den andra dosen minst 14 dagar före ankomst. 

Alla besökare måste ta två RT-PCR COVID-tester (ett 72 timmar före ankomst samt ett på ankomstdagen till hotellet), samt ett antigen-självtest dag 6–7.

Alla besökare måste tillbringa minst en natt på ett godkänt hotell (SHA+ eller AQ) medan man väntar på resultatet. Transfer från flygplatsen till SHA+-hotellet måste ske inom två timmar.

Det är inte tillåtet med en transfer via Bangkok. Om du exempelvis vill flyga till Phuket måste du antingen flyga direkt dit, alternativt flyga till Bangkok, stanna en natt där och invänta resultatet av PCR-testet. Om det är negativt kan du sedan flyga vidare till Phuket.

Man behöver registrera sin ankomst på tp.consular.go.th.

Alla turister måste ha en reseförsäkring som täcker utgifterna för covid-19-behandling till upp till 50 000 dollar – kolla vad som gäller med ditt försäkringsbolag.

Att hålla distans och bära ansiktsmask är obligatoriskt när du rör dig bland folk, både inomhus och utomhus. Att inte bära ansiktsmask kan medföra böter.

Svenska turister behöver inget visum för att resa till Thailand i max 45 dagar.

Omfattande vaccinationsprogram

Den 7 juni sattes ett omfattande nationellt vaccinationsprogram i gång i Thailand, och enligt planen ska minst 70 procent av befolkningen vara vaccinerade före årets slut.

– Planen är att Thailand ska öppna upp flera populära turistdestinationer från och med den 1 oktober, som Bangkok, Hua Hin, Pattaya och Chiang Mai, säger Eurblarp Sriphiromya. Om 70 procent är vaccinerade inom ett område anser vi att det är säkert både för den infödda befolkningen och för turister.

Restauranger, shoppinggallerior, parker och utomhuspooler som tidigare har varit stängda i ett antal högriskområden som Bangkok har öppnats igen. De flesta barer och nattklubbar i hela landet är dock fortfarande stängda, liksom många affärer i Phuket.

Flera experter varnar dock för att Thailand öppnar för tidigt, eftersom regeringen är ivrig att få tillbaka turismen som är en viktig del av landets bnp. Yanzhong Huang, expert på global hälsa vid den amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations, säger till CNN att om vaccinationsnivåerna inte är tillräckligt höga innan restriktionerna upphävs kan sjukvårdssystemen i Sydostasien snabbt kollapsa.

Den 15 december var 62,5 procent av den thailändska befolkningen fullt vaccinerad (för Sverige är siffran 70,5 procent), och i Bangkok har det varit flera våldsamma demonstrationer mot bristen på vaccin. Många länder i Sydostasien, inklusive Thailand, har också köpt in det kinesiska vaccinet Sinovac, som generellt sett har en lägre effektivitet än vaccin från exempelvis Pfizer och Moderna.

Tänk på att regler och restriktioner kan ändras med mycket kort varsel. Aktuell information finns på tourismthailand.org.

Från och med den 1 oktober finns heller ingen reseavrådan från UD att åka till Thailand.

LÄS MER: 10 fina öar i Thailand – från Koh Samet till Koh Lipe