Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kennedy Space Center – centrum för rymdturismen.
Kennedy Space Center – centrum för rymdturismen.
Kennedy Space Center – centrum för rymdturismen.
Kennedy Space Center – centrum för rymdturismen. Foto: MARKO T WRAMÉN OCH ANNA W THORBJÖRNSSON

Månen tur och retur – åk på rymdsemester i Florida

Sugen på en rymdresa? Nej, om du inte heter Elon Musk eller Jeff Bezos är det troligen lite väl dyrt att åka ut i rymden som turist, men även vi vanliga jordbor kan turista med rymden som resmål. Följ med på en rymdsemester till raketbasen i Florida!

Vi befinner oss drygt åtta kilometer bort från den 58 meter höga Atlas-raketen på startplattform 41. Mellan oss och raketen finns ett mangroveträsk fyllt med alligatorer och fåglar. Runt omkring pratar åskådarna med varandra, men plötsligt tystnar sorlet. Nedräkningen har börjat. Nästan alla tittar på den stora bildskärmen, men så säger kommentatorn: ”Titta på raketen, bilden kan vara fördröjd”, och vi höjer kikarna mot raketen borta på plattformen i stället. ”T minus five, four, three, two, one – ignition!” Med ett starkt ljussken och i ett moln av rök och vattenånga reser sig raketen sakta upp mot himlen. Många missar det först, för de tittar på skärmen, men snart stiger jublet på läktaren. Farten ökar, raketen rusar rakt upp genom det blå himlavalvet och bara fortsätter och fortsätter och fortsätter, rakt ut i rymden! Efter några sekunder både hör och känner vi dånet från de sex raketmotorerna – det mullrar ända in i magen. Vilken otrolig grej! 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Resor är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.