Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Maldiverna bygger världens första flytande stad.Maldiverna bygger världens första flytande stad.Maldiverna bygger världens första flytande stad.
Maldiverna bygger världens första flytande stad. Foto: Maldives Floating City

Maldiverna bygger första flytande staden i världen

Premium För att tackla problemen med de stigande havsnivåerna håller en ny typ av stad på att byggas i Indiska oceanen. Maldives Floating City kommer att vara världens första flytande stad.

En stad håller på att byggas i Indiska oceanens turkosa vatten, bara tio minuters båtfärd från Maldivernas huvudstad Malé. Det handlar om en helt flytande stad som kommer att rymma 20 000 människor, med planerad inflyttningsstart i början av 2024. Projektet är ett samarbete mellan byggherren Dutch Docklands och Maldivernas regering, och staden ska enligt planerna vara helt färdig 2027.

Staden, som har fått namnet Maldives Floating City, kommer att bestå av drygt 5 000 flytande enheter inklusive hus, restauranger, butiker och skolor, med kanaler som rinner emellan. Det kommer också att byggas hotell och barer för turister. Bilar kommer inte att vara tillåtna, men barnvagnar och cyklar kommer att kunna köra runt på vägarna som är gjorda av vit sand.