Vi har listat Sveriges bästa kebarestauranger.
Vi har listat Sveriges bästa kebarestauranger. Foto: Pegah Livani

Här är Sveriges bästa kebabställen – ny lista

För andra året i rad har vi bett kebabexperten Jiray Seropian att lista Sveriges 10 bästa kebabställen. 

Här är resultatet.

Jiray Seropian är besatt av alla former av gatumat – men mest av allt kebab. Han uppskattar att han har ätit en bra bit över tiotusen kebaber i sitt liv – hittills.

– Jag har ätit kebab i varenda världsdel i säkert 50 länder. Israel är nog favoriten, men Jordanien och Armenien har också en bra kebabkultur. Och Istanbul kommer också starkt.

För nio år sedan startade han Instagram-kontot @kebabspotting, där han recenserar kebabställen både i Sverige och i andra länder. I dag har kontot över 60 000 följare.

I början av 2016 startade Jiray restaurangen Meat On A Stick (MOAS) på Roslagsgatan i Stockholm, enligt honom själv ”Sveriges första finkebabrestaurang”. Tanken var att visa hur bra kebab kan bli när man har ambitionen att göra det så bra som det bara är möjligt, alltså med bästa möjliga råvaror i en trevlig miljö.

Och i februari 2021 öppnade han ännu en restaurang, på Skånegatan i Stockholm.

– Det var rätt jobbigt, eftersom det var mitt under pandemin med allt vad det innebar av restriktioner. Men som tur var togs den väldigt väl emot av Söderborna och blev omtyckt och uppskattad vilket är väldigt roligt.

Norrköping – en av Sveriges bästa kebabstäder

Det positiva mottagande gjorde att Jiray fick mod att göra något han drömt om i fem år – att starta en kebabrestaurang i sin hemstad Norrköping.

– Det är många hemma i Norrköping som har tjatat hål i huvudet på mig i snart fem år, men nu ser det äntligen ut att bli verklighet. Planen är att öppna i mellandagarna om allt går väl. Det är ett stort ställe med en stor bar med hantverksöl, så det kommer att bli en happening. Men det är inte så lätt att lyckas där, eftersom Norrköping är en av de bästa kebabstäderna i Sverige.

Även om han räknar med att få fullt upp med sin nya restaurang har Jiray fler saker på gång.

– Den 28 december lanserar jag för första gången en Youtube-serie, som även den kommer att heta Kebabspotting, där vi filmar när jag åker runt i världen och äter olika typer av streetfood. Första säsongen har jag varit i bland annat Istanbul, Neapel, Prag, Berlin och Lissabon. Framöver har jag planer på bland annat Tokyo, Kapstaden och Mexico City. Sedan blir det nog lite extra mycket häng nere i Göteborg, älskar verkligen den staden och det är många som är på mig om att dra dit MOAS, man vet aldrig.

Här är Jirays lista över Sveriges bästa kebabrestauranger, utan inbördes ordning.

Jiray Seropian ligger bakom kebabkedjan Meat On a Stick. Foto: Pegah Livani/Carl Lemon

Meat On A Stick, Stockholm

”Det är en restaurang som serverar kebab – inte ett kebabhak. Det här är mitt eget ställe, så det är klart jag är partisk, men jag välkomnar alla tvivlare att sätta mig på prov. Vi gör allt från grunden och handlar vårt kött från samma leverantörer som krogar som Franzén, Sturehof och Riche. Vi trancherar, grillar och skär ner på beställning. Vi mörar, marinerar, kryddar och bygger allt från scratch, vi gör även såserna från scratch. Vår bagare bakar en gång per dag. Vi har också vårt egna hantverksöl som är världens första kebaböl.

Adress: Roslagsgatan 6, Stockholm, Skånegatan 88, Stockholm.

Meat On A Stick – inget vanligt kebabhak. Foto: Pressbild

Hagebygrillen, Norrköping

”Det är mycket nostalgi för mig, eftersom jag kommer från Norrköping. Det var här som mitt kebabintresse började, och jag har ätit där hundratals gånger under åren. De skär oftast ner köttet på beställning, bakar eget bröd i en pizzaugn och har också ett slags smörgåsgurka i kebaben som jag gillar.”

Adress: Timmermansgatan 54, Norrköping

Hagebygrillen bakar eget bröd i pizzaugn. Foto: Pressbild

Kebab House, Södertälje

”De har en gyros, alltså kebab med fläskkött, som är väldigt god, och en god rosa sås till det och bakar oftast brödet på beställning. Brödet är gott, och kebaben är mer åt det salta, krispiga hållet.”

Adress: Köpmangatan 12, Södertälje

Kebaben på Kebab House är åt det krispiga hållet. Foto: Pressbild

Davidshalls Pizzeria, Malmö

”Det här var ett tips som jag fick från en av mina följare på kebabspotting.se. Jag får hundratals tips, många håller inte mitt mått men ibland kan man hitta ett litet guldkorn. Davidshalls kör en mer traditionell grekisk gyros som de steker på ett stekbord, och till det får man det typiska grekiska majsbrödet, som ser ut som en tjock tortilla. Sedan har de en jättetrevlig tsatsiki med massor av vitlök och fräscha grönsaker. En av de bästa gyrosarna jag har ätit i Sverige.”

Adress: Davidshallsgatan 23, Malmö

Davidshalls Pizzeria gör en av de bästa gyrosarna i Sverige. Foto: Pressbild

Pizzeria Alcamo, Jönköping

”Jag blev uppringd av Mauri på Youtube-kanalen ”Uppdrag: Mat” för några år sedan, och då bad han mig lista de bästa kebabställena i Sverige. Detta var ett av dem. De är kända för sin sås som alla Jönköpingsbor håller väldigt högt och som är rosa i färgen, ganska fet och väldigt söt i smaken, vilket lirar bra med det lite salta fläsket. En stor fan av deras sås är förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt – hans hyllning till kebabsåsen finns på Youtube.”

Adress: Kanalgatan 9, Jönköping

Pizzeria Alcamo är kända för sin rosa sås. Foto: Pressbild

Kebab Palatset, Södertälje

”De påminner en del om Kebab House, men har även en trevlig kycklingkebab. Annars har de en riktigt schyst fläskgyros och flera trevliga såser. De bakar också oftast brödet färskt.”

Adress: Järnagatan 8, Södertälje

Kebab Palatset i Södertälje har en riktigt bra fläskgyros. Foto: Pressbild

Istanbul Kebab, Norrköping

”De gör sitt kött enligt den turkiska traditionen, vilket innebär att det är ganska neutralt med god köttsmak som de serverar i ett traditionell tunt pitabröd. De har stor omsättning, vilket innebär att man får bra och färskt skurna råvaror.”

Adress: Hantverkaregatan 26, Norrköping

Istanbul Kebab gör sitt kött enligt turkisk tradition. Foto: Pressbild

Shamiat Fastfood, Malmö

”De gör en traditionell syrisk variant på kebab, vilket innebär att de är väldigt enkla – i princip bara kyckling, majs och saltgurka. Det är en väldigt clean kebab. När de har så få komponenter är det viktigt att det blir bra, och det blir det. Kycklingen är god, brödet är trevligt och vitlöksmajon och saltgurkan rundar av det hela på ett skönt sätt. Det är så här man äter kebab i vissa delar av Syrien.”

Adress: Bergsgatan 5, Malmö

Shamiat lagar en traditionell syrisk variant på kebab. Foto: Pressbild

Shawarma City X, Malmö

”Deras kebab har mer arabiska smaker, även om den också är lite svenskanpassad med sallad, lök och olika såser men med med arabisk kryddsättning på såsen. De använder ett irakiskt samonbröd, som är jättegott.”

Adress: Bergsgatan 35A, Malmö

Shawarma City X har mer arabiska smaker. Foto: Pressbild

Divan, Göteborg

”Det här är en turkisk-orientalisk restaurang som har kebab, men som är mest kända för sina kebabspett, shish kebab. Jag skulle verkligen rekommendera adanaspettet, ett kryddstarkt lammspett. Det är saftigt och gott och serveras med grillade tomater och paprikor på klassiskt turkiskt sätt.”

Adress: Nordanvindsgatan 2, Göteborg

Divan är kända för sin shish kebab. Foto: Pressbild

LÄS MER: Här är Sveriges bästa burgare