Foto: SHUTTERSTOCK

Här är Sveriges bästa burgare: Se hela listan

Sedan vi publicerade listan över Sveriges bästa hamburgerställen i fjol har mycket hänt, och konkurrensen har blivit hårdare än någonsin. 

Experterna i Burgerdudes har testat ett hundratal nya ställen sedan sist, och är nu uppe i runt 500 hamburgerställen. 

Här är årets 10 i topp-lista över Sveriges bästa burgare.

Framtiden för svenska hamburgare ser ljus ut – i alla fall om man får tro experterna på sajten burgerdudes.se, som har tagit på sig att testa hamburgare över hela landet (och i hittills 56 andra länder) för att se vem som gör den bästa burgaren. Och i år är konkurrensen tuffare än någonsin.

– Det har hänt så mycket bara det senaste året, nu finns det bra burgare i hela Sverige, Toby Lee, chefredaktör och en av grundarna till Burgerdudes. Lägstanivån har ökat, även de ställen som ligger längst ner på vår 100 bästa-lista är bra ställen. Förra året delade vi ut tre 5:or, i år blev det sju. Och jag tror att de 80 första platserna på listan har fått antingen 4 eller 5 i betyg, vilket innebär att de är mycket bra.

Vad säger du till dem som tycker att ni tittar för mycket på Stockholm – de sju första ställena på listan ligger alla i Stockholm?

– Det är inte så att andra ställen har blivit sämre, det är bara att just i Stockholm har det kommit så många bra ställen nu. Men vi har verkligen försökt att resa runt i hela Sverige, även om vi kanske inte har hunnit med så mycket i till exempel Norrland på grund av pandemin. Men det kommer – vi vet att det har poppat upp flera spännande ställen i till exempel Umeå och Kiruna som vi ser fram emot att testa.

Toby Lee, Stefan Wadstedt, Linus Josephson, Marcus Sjöström och Selin Safer i Burgerdudes.. Foto: Burgerdudes

Hängmörat kött är nästa trend

Tobys råd till alla hamburgerställen som vill komma med på listan till nästa år, eller komma högre upp, är att inte titta så mycket på vad konkurrenterna gör här i Sverige.

– Titta på vad de gör ute i världen i stället, som London och New York! Till exempel att använda hängmörat kött, som fått hänga länge, kanske 30 dagar. Flera ställen har börjat köra med det, och det blir en djupare och mer intensiv köttsmak. Visst, det är mycket dyrare, men det är värt det – det blir så mycket godare.

Årets största trend bland burgarrestaurangerna är annars chili cheese, enligt Toby Lee, alltså friterade ostchilibollar som man lägger in i själva burgaren.

– Det är en trend som vi har sett komma starkt, och gör man det rätt blir det en crunchig krämighet som är väldigt god. Men vi har också sett exempel på när det görs på fel sätt – då blir det bara en äcklig massa i stället. Att lägga in pommes pinnes i själva burgaren har också varit en trend i några år, men det känns som om den har nått sin peak nu.

Att intresset för riktigt bra hamburgare är större än någonsin men har potential att öka är det ingen tvekan om, menar Toby Lee:

– Det finns fortfarande miljontals svenskar som aldrig har ätit en riktig hantverksburgare.  

I maj nästa år återkommer också hamburgerfestivalen Stockholm Burger Fest, som fick ta en paus både 2020 och 2021 på grund av pandemin, då man även bjuder in internationella aktörer.

Här är listan över Sveriges tio bästa hamburgerställen 2022 – hela 100 bästa-listan finns på burgerdudes.se:

10. Knifetown Burgers, Knivsta och Söderhamn

I en liten blå foodtruck i ett anonymt industriområde i Knivsta mellan Stockholm och Uppsala serveras några av Sveriges bästa hamburgare. De serveras prydligt invirade i papper i en pappåse, köttet är saftigt och smakrikt, den ekologiska cheddarosten är krämig och baconen bidrar med krispig textur och sälta. ”Knifetown Burgers har satt Knivsta på kartan och kniper solklart platsen som Uppsalas bästa burgare”, tyckte testarna. Nu har de också öppnat sin första riktiga restaurang i Söderhamn.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 110 kronor.

Adress: Rubanksgatan 9, Knivsta, Köpmangatan 17A, Söderhamn.

Knifetown Burgers har satt Knivsta på kartan. Foto: Burgerdudes

9. Flippin’ Burgers, Stockholm

Flippin' Burgers lansering 2012 kan sägas innebära starten för Sveriges intåg i burgarvärlden. Sedan dess har köerna ringlat långa – först på Kungsholmen och sedan vid de större och nyare lokalerna i Vasastan. I oktober i år öppnades också en filial på Norrlandsgatan. Klassikern Flippin', nytillskottet B.C.P. med bacon, cheddar och pickles och framför allt den ”hemliga” burgaren Flimpy, som inte står på menyn men som består av fyra välstekta 50-gramspuckar täckta i ost, är favoriterna.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 145 kronor.

Adress: Observatoriegatan 8, Norrlandsgatan 16, Stockholm.

Flippin' Burgers håller ställningen som ett av Sveriges bästa burgarställen. Foto: Burgerdudes

8. Bonden & Burgaren, Väddö

På lilla Väddö Gårdsmejeri tio mil norr om Stockholm görs Sveriges första och enda ekologiska burgarcheddar och fantastiska hamburgare. Köttet är saftigt och smakrikt med generösa mängder smält cheddarost, och brioche-potatisbrödet är saftigt och mjukt. Den krispiga sötpotatispommesfritesen med svart vitlöksmajonnäs rekommenderas. ”Bonden & Burgaren har blivit som ett utsökt showroom för Väddö Gårdsmejeris produkter, och känns nu som en restaurang värdig deras förstklassiga ingredienser”, ansåg testarna. Stängt på vinterhalvåret.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 159 kronor.

Adress: Grisslehamnsvägen 47, Väddö.

Bonden & Burgaren har Sveriges första och enda ekologiska burgarcheddar. Foto: Burgerdudes

7. Moe's Burger, Kista

Från en vit foodtruck i Stockholmsförorten Kista serveras högkvalitativa burgare med exemplariskt rostade bröd, saftigt kött med jämn stekyta, generös kryddning och härligt smält ost. Till några av burgarna använder man lökringar och chili cheese, vilket fungerar perfekt. ”De har sen vårt första besök förfinat de sista detaljerna och burgarna de numera serverar är välkomponerade med en rejäl crust”, skrev testarna som sammanfattade intrycken med orden ”Välkommen till Cheesta”.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 115 kronor.

Adress: Köpenhamnsgatan 4, Kista.

Moe's Burger serverar högkvalitativa burgare med exemplariskt rostade bröd. Foto: Burgerdudes

6. Barrels Burgers & Beer, Stockholm

Barrels öppnade sin första restaurang i Gamla stan 2016, och finns numera även i City och på Södermalm. Här snackar vi riktiga gourmetburgare – favoriten är Triple Smash med tre hårt smashade köttpuckar och massor av ost, men också några av Sveriges bästa pommes frites, ekologiska och täckta med ett rejält lager ostsås. Som en bonus finns några kul alternativ: en hamburgare med salami, en med bearnaisesås och flera desserter inspirerade av burgare.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 155 kronor.

Adress: Stora Nygatan 20, Bysistorget 4, Smålandsgatan 22, Stockholm.

Barrels – riktiga gourmetburgare. Foto: Burgerdudes

LÄS MER: Sveriges 10 bästa sushirestauranger 

5. Rockin' Grill, Stockholm

Fint stekta burgare med en härlig crust är konceptet för Rockin' Grill i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, med en pastellfärgad 50-talsinredning. Köttet har en knäckig stekyta och är utmärkt pepprat och saltat, och burgarna serveras i ett brioche-potatisbröd. Här finns till exempel Prince-burgaren med cheddar, karamelliserad lök, majonnäs och picklad gurka, och King-burgaren med cheddar, majonnäs, bacon, sallad och lök. ”Om du inte har tagit dig ut till Norra Djurgårdsstaden så är det verkligen dags för ett besök!”, tyckte testarna. Öppnar snart en filial i Hammarby sjöstad.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 100 kronor.

Adress: Lövängsvägen 14, Stockholm.

Rockin' Grills burgare serveras i ett brioche-potatisbröd. Foto: Burgerdudes

4. Shalle's Burger, Kista

Det andra stället på listan i Kista är också det nyaste – denna foodtruck öppnade så sent som sommaren 2021. Fin stekyta, saftig smak, lagom pepprighet och lagom rostat bröd är några saker som kännetecknar burgarna, och balansen är näst intill perfekt. ”Den fenomenala specialaren Spicy Cheese med perfekt friterade chili cheese-bollar tillsammans med det otroligt fint smashade köttet skapade en harmoni som vi sällan sett hos en nykomling”, skrev de lyriska testarna.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 120 kronor.

Adress: Borgarfjordsgatan 11, Kista.

Fin stekyta, saftig smak, lagom pepprighet och lagom rostat bröd kännetecknar Shalle's burgare. Foto: Burgerdudes

3. Stigbergets Fot, Stockholm

Denna ambitiösa hantverksbar på Södermalm i Stockholm gör inte bara några av Sveriges godaste hamburgare utan serverar också hantverksöl från Stigbergets Bryggeri och några andra bryggerier. Men framför allt använder man sig av hängmörat kött, vilket ger en djup och intensiv smak som balanserar väl med övriga ingredienser. Även sesambrödet får tummen upp av testarna, och deras ekologiska pommes frites är i toppklass – att totalpriset är lite högre är ingenting att förvånas över.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 181 kronor.

Adress: Götgatan 5, Södermalm.

Stigbergets Fot använder sig av hängmörat kött och sesambröd. Foto: Burgerdudes

2. BAP Burgers and Pastrami, Stockholm

Själva kallar de sig för ”Stockholms första hamburgerrestaurang med premiumkänsla”, och denna lyxiga Östermalmsrestaurang har ända sedan starten 2017 hela tiden jobbat med att förbättra sina hamburgare: de har bytt bröd, optimerat köttblandningen och finjusterat tillagningen. Testarnas favoriter är lunchburgaren Bronx, BBQ Swey och ”off menu”-burgaren Royal with Cheese, alla med exemplarisk stekyta, saftigt kött och välbalanserad kryddning. Även tillbehören håller hög kvalitet.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 120 kronor.

Adress: Linnégatan 38, Stockholm.

Exemplarisk stekyta, saftigt kött och välbalanserad kryddning på BAP Burgers and Pastrami. Foto: Burgerdudes

1. Funky Chicken Food Truck, Stockholm

Även i år kommer Sveriges bästa hamburgare från en foodtruck i Nacka Strand öster om Stockholm. Öppettiderna är begränsade – vardagar 10.30–14 – men kön ringlar sig ofta lång långt innan luckan har öppnat. ”Det här är äkta streetfood; en kladdig och kryddstark smakexplosion med saftigt nötkött och Sveriges i särklass bästa stekyta”, ansåg testarna som även menade att ”de är bättre än någonsin, och de håller tveklöst kvar förstaplatsen”. Deras Triple Cheese Burger med tre ostskivor tog hem både juryns och publikens röst på hamburgarfestivalen Stockholm Burger Fest 2016.

Pris cheeseburgare med pommes frites: 144 kronor (inklusive två dipsåser).

Adress: Augustendalstorget, Nacka Strand.

Funky Chicken Food Truck gör Sveriges bästa hamburgare. Foto: Burgerdudes

LÄS MER: Här är Sveriges 10 bästa kebabrestauranger