Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Underbara Koh Samui.
Underbara Koh Samui.
Underbara Koh Samui.
1 AV 2
Underbara Koh Samui.
Foto: COPYRIGHT 2021. ALL RIGHTS RESERVED.
2 AV 2

Guide till Koh Samui – det bästa av Thailand

Vare sig du letar en lyxig sparesa, en familjesemester med småbarn eller en rejäl dos lokal kultur och traditioner finns det på Koh Samui. Liksom gyllene stränder, djungel, vattenfall, kokosfarmer och mysiga strandbarer, Thailands näst största ö har verkligen lyckats samla det bästa av landet på en och samma plats.

Malin Hefvelin

”Mai pen rai,” hör man ofta på Samui. ”Inga problem.” För även om livet inte alltid är lätt har man ändå inställningen att det mesta går att lösa.

Det är också filosofin som kocken Praiwan anammar när vi besöker marknaden i Bo Phut för att handla ingredienser till min matlagningskurs. Vingbönorna är slut, men det är inga problem, det går bra med långa bönor också. Det råder en nästan sakral känsla på marknaden under det korrugerade plåttaket där man kan köpa det mesta. Färdigbredda rostmackor samsas med friterade skalbaggar och berg av grönsaker och köttstycken med huvud och tassar kvar. Praiwan kryssar vant mellan stånden, klämmer på en mango här och en uppbunden krabba där. Emellanåt stannar han till vid ett stånd, berättar vad vi tittar på och plockar bland varorna. Han uppmanar mig att sniffa, känna, smaka. Han bryter sönder det till synes uråldriga skalet på en mangostanfrukt och blottar mjuka, vita kullar av smörigt fruktkött. En nygrillad gräshoppa smakar ljummet sötsyrlig när jag väl har kommit över motståndet mot att stoppa den i munnen.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Resor är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill