Playa de Amadores, ett av de få ställen på Gran Canaria med vit sand och turkost vatten.
Playa de Amadores, ett av de få ställen på Gran Canaria med vit sand och turkost vatten. Foto: SHUTTERSTOCK

Här är Gran Canarias 10 bästa badplatser

GRAN CANARIA, KANARIEÖARNA. Med över 120 stränder av olika karaktär är det inte så konstigt att soltörstande svenskar bokar resor och vallfärdar till Gran Canaria för att tina upp och bättra på D-vitaminet.

Här har vi listat de 10 bästa stränderna för dig som vill variera doppen i hotellpoolen med salta bad och skummande vågor!

Få en bättre Premium-upplevelse – ladda ner Expressens app 

 

Över 600 000 svenskar beger sig varje år till Kanarieöarna. Vi älskar det milda klimatet och de soldränkta öarna som får oss att tina upp både till kropp och själ. Allra flest väljer Gran Canaria som är den tredje största ön i ögruppen. Även om ön med sin yta på 1560 km2 kan skryta med hela fyra klimatzoner, är det solen och värmen vi reser hit för. Och det i lagom dos, vädret är milt året om och överstiger sällan en het sommardag här hemma.

Oändliga sandstränder

Sydsidan anses vara den mest solsäkra, även om det ibland kan vara tvärtom. Visar väderprognosen mulet på sydkusten där de flesta charterdestinationerna ligger, är det lätt att ta en lokalbuss upp till norra sidan och spendera dagen där. I Las Palmas kan man exempelvis enkelt mixa shopping och besök på mysiga tapasbarer med ett par timmar vid storstadsstranden Las Canteras. Allt fler upptäcker också fiskebyn Agaete som Ving nyligen tagit upp i sitt utbud. Här badar man i naturliga pooler från klipporna.

Söderöver hittar man kilometervis med långa sandstränder som mer eller mindre tycks flyta ihop, som Maspalomas och Playa del Inglés. Här kan man både solbada och motionera, många tar långa promenader och joggingturer längs stränderna. För den som inte vill bada i vågor (eller passera nudistområdena som också finns här) finns skyddade bukter med stränder. Barnfamiljer och äldre som vill ha det lite lugnare omkring sig söker sig gärna till Mogán och Puerto Rico vars stränder ligger i skyddade bukter med vågbrytare.

Amadores – paradislik 

Den mörka lavasanden kan också kännas unik och speciell för den som inte upplevt en sådan strand förut. Bästa representanter i denna kategori är stränderna San Augustin och Las Burras. Här kan det en varm dag vara bra att ha med sig ett par flipflops eftersom lavasanden drar åt sig mycket värme och därför kan bli het att gå på.

Till de vykortslika och mest paradisiska stränderna hör Amadores, de förälskades strand, och den lyxbetonade stranden vid Anfi del Mar. Båda är täckta av importerad karibisk sand och den mjuka och ljusa sanden får havet att skifta i turkosblå toner precis som i exempelvis ögruppen Bahamas! Hit passar det lika bra att komma för en dags strandlek eller lite senare då solen sjunker i havet för att sippa på en drink i solnedgången vid någon trendig beach club.

I den här listan över Gran Canarias bästa stränder har vi inte haft som mål att leta upp de minsta, mest vilda eller okända utan har koncentrerat oss på de som är tillgängliga för alla och som i de allra flesta fall har faciliteter som dusch, wc, butiker, kafé, glassbar eller restauranger. De bjuder ändå på väldigt olika karaktär i allt från färg på sanden, längd, vågor och vind och mycket annat. Stränderna är listade geografiskt, från norr till söder. Nu är det upp till dig att välja ut din favorit!

1. Las Salinas de Agaete

I den här vitkalkade byn på norra sidan av ön, finns ingen finkornig sandstrand utan stranden består av småsten. Bäst är att bada från klipporna och de naturliga havsvattenpoolerna, Las Salinas. Här har havet under många tusen år gröpt ur naturliga bassänger som vågorna fyller med vatten. Med lite mänsklig hjälp finns numera också badstegar så att man lätt tar sig i och upp efter ett uppfriskande dopp. Viktigt är att ändå vara försiktig eftersom vågorna kan slå upp plötsligt och dramatiskt. Den som vill ligga och sola har cementerade platta partier mellan klipporna. Inga faciliteter som toalett eller butik finns, detta är ett dopp för naturälskaren.

Las Salinas de Agaete, havsvattenpooler för naturälskaren. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: 10 smultronställen på norra Gran Canaria 

2. Playa de las Canteras

En fantastisk, drygt tre kilometer lång strand, mitt i storstaden Las Palmas. Las Canteras, som de flesta säger, böjer sig i en mjuk båge och bjuder på mer av det kanariska livet än charterstränderna i söder. Här hittar man förutom turister också kanarier, särskilt på helgerna då många gärna spenderar dagen på stranden. Då samsas småkillar som spelar boll och familjer som har picknick med gubbar som spelar brädspel. Sanden är gyllengul, finkornig och mjuk. Havet byter karaktär beroende på hög- och lågvatten och vindar. Bortanför det naturliga rev som delvis skyddar mot vågor, håller surfarna gärna till. Stort utbud av restauranger och barer.

På Playa de las Canteras hänger både surfare och lokalbor. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

3. Playa de San Augustin

En bit innan den hektiska strandsträckan Playa del Inglés tar över hittar man San Augustins strandremsa. Här är det betydligt lugnare och vattnet är långgrunt vilket gör stranden barn- och familjevänlig. Sandtypen är av det finkorniga, mörkbruna slaget. Ett par flipflops är att rekommendera då solen ligger på eftersom mörkare sand drar åt sig mer värme och därför kan bli het att gå på. Ovanför den cirka 600 meter långa stranden går en strandpromenad som sträcker sig bortåt i båda ändar. Stranden är djup nog för strandlekar typ tennis eller bollspel, men man kan också bara hyra en solstol och ta det lugnt.

Playa de San Augustin, perfekt för barnfamiljer. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Playa de Burras

Här råder lugnet så den som är ute efter party eller mycket att titta på gör bäst i att välja en annan strand. Att kalla den kanariernas hemlighet vore kanske att ta i, men utan vare sig restauranger eller glasscaféer på rad är det inte så många charterturister som väljer denna strand. Strandremsan är bara ett par hundra meter och vattnet är vanligtvis relativt lugnt vilket gör det till ett lämpligt val för familjer och andra som inte vill bada i höga vågor. Badvakter finns ändå, precis som på de flesta av de andra stränderna. Strandpromenaden ovanför stranden är bra för den som vill ta en bensträckare och lämna solstolen en stund.

För dig som vill undvika charterturister är mindre kända Playa de Burras ett perfekt alternativ. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

5. Playa del Inglés

Hör du till dem som inte tycker semesterkänslan sitter tajt nog om du inte får trängas tätt bredvid andras badhanddukar och känna doften av sololja är detta stranden för dig. Playa del Inglés har hög strandpuls och brukar räknas som partystranden nummer ett. Ovanför stranden finns barer, serveringar och små butiker vilket bidrar till områdets folkliv och rörelse. Här kommer man lätt i samspråk med andra besökare som är en salig mix av människor. Stranden är stor, bred och en bra bit över halvmilen lång. Sanden är finkornig och mjuk, vattnet långgrunt. Badbukter finns där vågorna är mindre liksom vattensportcenter för den som vill ta en saltstänkt tur med bananbåt.

Partystranden nummer ett stavas Playa del Inglés. Foto: SHUTTERSTOCK

6. Playa de Maspalomas

Detta är den sydligast belägna stranden på Gran Canaria, känd för de anslutande och mäktiga sanddynerna, som ett mini-Sahara vid havet! Närmast fyren, Faro de Maspalomas, blir kustremsan stenig men en bit upp bland sanddynerna är sanden fin och mjuk. Är det en blåsig dag kan man söka sig in bland de böljande sanddynerna som är skyddat naturområde. Här går man, springer, rutschar nerför eller bara sitter och njuter när kvällsljuset mjuknar över havet. Det går också att ta en kameltur för den som vill få känslan av öken. Bli inte förvånad om du vid en promenad längs stranden ser många som solar nakna, bitvis i riktning mot Playa del Inglés finns nudistområden.

Maspalomas, som ett mini-Sahara vid havet. Foto: SHUTTERSTOCK

7. Playa de Anfi

Mellan Arguineguin och Puerto Rico ligger Anfi del Mar och stranden med mesta lyxkänslan i urvalet; Playa de Anfi. Stranden nås med en panoramahiss från gatunivå. Först kommer man ut i en liten shoppinggalleria och via den ut på strandområdet. Stranden är anlagd och den ljusa, mjuka sanden har fraktats hit från Karibien. När solen skiner är det också där man tror sig vara då havet får en turkosblå färg. Det är ingen lång strand men mysig och familjevänlig. Här kan man sparka boll, hyra trampbåt eller kajak. På promenaden ovanför finns märkesbutiker, restauranger och glasskafé. På den lilla ön dit man tar sig via en bro kan man hänga i en cabana och sippa cava.

Playa de Anfi, ett av de få ställen på Gran Canaria med vit sand och turkost hav. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Playa de Puerto Rico

Gran Canarias mest solsäkra strand?

Den här mysiga stranden anses av många ligga på öns mest solsäkra delar. Både atmosfär och hav är lugnare här än på andra stränder vilket gör att både pensionärer och barnfamiljer trivs. Stranden är bara ett par hundra meter lång och skyddas av en vågbrytare. Sanden är fin och ljus men den som vill undvika sand mellan tårna kan också hyra solstol ute på piren. Här ligger turisterna tätt uppradade på fina, soliga dagar då man kan behöva en svalkande bris. Från piren finns en badstege som man kan gå ner i vattnet från. När hungern gör sig påmind finns flera restauranger att välja på längs strandpromenaden, vissa med bord alldeles intill sandkanten.

Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

9. Playa de Amadores

De förälskades strand lockar alla slags strandälskare med sin symmetriskt rundade bukt och ljusa sand från krossade snäckskal. Stranden är runt 800 meter lång och sanden som ska vara hitfraktad från Karibien gör att havet får samma färg som där; turkosblå. Inramningen med blommor och palmer bidrar ytterligare till det vykortspittoreska utseendet. De två vågbrytande pirerna gör stranden lugn och barnvänlig, men när solen sänker sig i havet fortsätter ett annat strandliv. Ute på ena piren ligger Amadores Beach Club där man gärna tar plats för att titta på solnedgången. Vid klart väder ser man över till Teneriffa och Teide, Spaniens högsta berg.

Playa de Amadores är en perfekt plats för att se solnedgången. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Playa de Mogán

Den här solsäkra stranden matchar väl idylliska Puerto de Mogán intill med sina låga vitkalkade hus och prunkande bougainvillea. Viken med stranden ligger djupt och skyddat, är kantad av palmer och har en liten kanal på ena sidan. Stranden är barnvänlig och lugn med finkornig, gyllenbrun sand som är härlig att både ligga på och leka i. Klientelet består av äldre par, familjer och andra som tycker det är mysigt när det är litet och lite lugnare. Ovanför finns en liten strandpromenad med restauranger. Viss uthyrning av vattensport finns också och i närheten ligger en lekplats. Det ska också vara lämpligt att snorkla i närheten av vågbrytaren.

Playa de Mogán ligger i en palmkantad och skyddad vik. Foto: KRISTOFER SCHEIDERBAUER

LÄS MER: Upptäck Gran Canaria – 15 härliga tips på resan