Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vid lilla Tejeda startar eller passerar flera av öns vackraste vandringsleder.
Vid lilla Tejeda startar eller passerar flera av öns vackraste vandringsleder.
Vid lilla Tejeda startar eller passerar flera av öns vackraste vandringsleder.
Byn Aldea har en naturskön stenstrand.
Byn Aldea har en naturskön stenstrand.
Byn Aldea har en naturskön stenstrand.
1 AV 2
Vid lilla Tejeda startar eller passerar flera av öns vackraste vandringsleder.
Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON
2 AV 2
Byn Aldea har en naturskön stenstrand.
Foto: MARKO T WRAMéN /ANNA W THORBJÖRNSSON

Gran Canaria: Åtta gulliga byar bortom turistorterna

Historiska byar, gamla fiskelägen och arkeologiska sevärdheter – allt insvept i makalös och vild natur. Häng med till ljuvliga orter på Gran Canarias nord- och västkust.

Anna W Thorbjörnsson

Det doftar friskt av eukalyptus i luften, vägarna kantas av agave och på avstånd hörs ekot av ett hundskall. Vi pekar ut ett avokadoträd för femåringen och lite senare en apelsinodling intill ett fält med purjolök. Det är härifrån öns fantastiska jordbruksprodukter kommer. Efter en kortare vandring i grönskan slår vi oss ner för ett par tapas och en kall öl på ett litet men välförsett hak med ett par ståltunnor utanför ingången. Vi småpratar med restaurangägaren och beställer en tallrik ost producerad i byn tillsammans med ett glas rött, också det lokalt. Det är stilla här, bara enstaka mopeder far förbi och fåglarna kvittrar för fullt i träden. Vi smakar och smuttar och ser solen sakta sänka sig.

Gran Canarias natur bjuder på enorm variation, med allt från dramatiska ökenlandskap och doftande tallskogar till tropiska dalar och frodiga blomsterängar – allt till stor glädje för många vandringsintresserade. Mitt i allt detta ligger öns gamla byar utspridda som små pärlor, ofta i ett skyddat läge nära bördig jord eller en lugn hamn. Flera av dem har varit med länge och fick sina första bosättningar direkt efter 1478 när conquistadorerna erövrade ön, en del fanns i hundratals år före det. Det är också här som lokalbefolkningen bor, och även om turismen också har påverkat platser långt från hotellkomplexen i söder är livet i byarna mer på riktigt. 

Slå dig ner på restaurant Terraza Angor i Agaete. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

Medan bergsbyarna oftast består av slingrande små gränder med vita hus, träbalkonger och trädgårdar är kustens fiskelägen mer färgglada, med små byggen som trängs nära fiskehamnen. De flesta samhällen ligger på de centrala och norra delarna av ön, detta på grund av att de södra delarna varken har kunnat erbjuda skyddade hamnar eller odlingsbar jord.

Det är lätt att ta sig runt på ön, bussar går i princip överallt och att hyra bil är billigt. Se bara till att vara på alerten när du ska köra i bergen – vägarna är välskötta men på vissa ställen lika slingrande som utsikten är sagolik. Här är åtta av våra favoritbyar på ön!

1. Puerto de las Nieves – klipp-pooler

Puerto de las Nieves betyder ”snöhamnen”, och klara dagar syns vulkanen Teides mäktiga vita sockertopp på Teneriffa från hamnen, vilket sannolikt har gett den dess namn. Här trängs en liten rad fina restauranger strax ovanför en fiskehamn med färjeläge. Utsikten mot de gröna bergen på västkusten är magisk, och här njuter vi av färsk fisk, ugnsbakade små paprikor – pimientos de padron – och lokalt odlade avokador. Till detta ett torrt mineraligt vitt vin från Lanzarote. Vi äter gärna på restaurang Terraza Angor eller intilliggande Ragù (se till att boka i förväg om du kommer på en söndag). Är du sugen på ett bad efter lunch är det bara tio minuters promenad till ett antal lugna klipp-pooler. Dessa är vanliga på Kanarieöarna och består av naturliga bassänger i klipporna som här och där förstärkts med betong och har utrustats med badstegar. När det är högvatten svämmar vattnet över kanten och fyller på med friskt klart vatten och en och annan fisk. Sugen på något sött efter badet? Sväng in till någon av de två italienska glasskioskerna Gelateria Cucurucho. 

Klipp-poolerna i Puerto las Nieves vid Agaete. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

2. Sardina del Norte – färgglada hus

Sardina del Nortes strandpromenad på nordkusten känns igen på ett gäng kulörta och ihopträngda hus inramade av en massiv klippvägg. Den enda restaurangen är helt okej, men det är inget finlir så sikta in dig på ett glas av något och en enkel rätt eller en pinnglass. Stranden i byn ligger i direkt anslutning till husen och är en favorit för många lokalbor och en och annan turist. Det är fint att bada och framför allt mysigt på den lilla stranden, som ligger i en vik. Men vågorna är ibland höga, så var vaksam när du hoppar i. Vid Sardina del Norte finns också öns bästa dykning. Hamnens vågbrytare består av ett stort antal jättestora kubformade betongblock, vilket ger det marina livet fina gömställen och bra ytor att växa på. Dessutom ser det spännande ut under vatten! Stora stim av silvriga sardiner böljar likt undervattensmoln, barracudor och vackra ängelhajar är typiska för området. Gillar du inte att dyka är det fint att promenera längs vattnet och njuta av stillheten, havet och de klippformationer som omger byn. Strax norr om byn reser sig den stora fyren Punta Sardina – värd en utflykt med bil.

Njut av stillheten i Sardina del Norte. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

LÄS MER: Gran Canaria – här är vackraste vandringarna 

3. Tejeda – blommande mandelträd

Lilla Tejeda ligger nästan mitt på ön, på kanten av en gammal krater. Här startar eller passerar flera av öns vackraste vandringsleder, så det är en populär utgångspunkt för den som vill ge sig ut till fots. Serveringar och boenden i rustik stil finns det också gott om, vi gillar speciellt hotell Fonda de la Tea (en kvart bort med bil ligger också eleganta spahotellet Parador de Cruz de Tejeda). Luften här uppe är frisk och omgivningarna majestätiskt bergiga med slänterna fulla av mandelträd. I februari varje år hålls mandelblomsfestivalen, då står träden i full blom och byn är som allra vackrast. Strax intill byn ligger klippan Roque Bentagya, helig för ursprungsbefolkningen guancherna och även hemvist för deras kung. Det sägs att klippan blev det sista fästet för folket när conquistadorerna 1478 erövrade ön, och då väntade ut kungen i vad som i dag är byn Tejeda. Det går att ta sig upp på klippan med hjälp av vandringsstavar och rejäla skor. Uppe på toppen finns fortfarande lämningar efter platsen där man hälsade solen vid midsommarsolståndet, och utsikten är magisk. Den som vill lära sig mer om guancherna kan också besöka museet nedanför klippan. 

Luften är frisk uppe i Tejeda. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

4. Artenara – njut på bytorget

Artenara är den av byarna som glänser allra mest. På nästan 1 300 meters höjd är det här den högst belägna byn på ön och också en av de äldsta. Med öppna vyer åt flera håll är Artenara ett självklart utflyktsmål i inlandet. Som alltid är vägen hit vacker i sig oberoende av vilket håll som du kommer från. En av de officiella sevärdheterna är en liten kyrka i en grotta, Ermita de la Cuevita, med en madonnastaty. Det här med grottor är en stor grej i byn, en del av husen har flera rum inhackade i berget, så om man hårdrar det bor folk fortfarande i grottor. Efter att ha gått upp och ner längs de branta bygatorna för att spana in alla fina vyer är det skönt att sätta sig i skuggan på en av uteserveringarna på det lilla bytorget och lyssna på bybornas prat och sippa på något kallt. Ett av de vackraste landmärkena i inlandet är Roque Nublo, ett 80 meter högt klipptorn som når 1 813 meter över havet (näst högsta punkten på ön). Hit kan man vandra, eller så stannar man bara på en av många utsiktspunkter och njuter av vyn – till exempel från Artenara.

Artenara, bergsbyn där det finns grotthus. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

5. San Cristóbal – skön fiskeby

En utmärkt kortare utflykt från Las Palmas är att promenera eller cykla till San Cristóbal, en liten fiskeby söder om staden. Längs den glatt kolorerade havspromenaden kan du stöta på en och annan katt och vinka till äldre damer som gömmer sig för hettan bakom tunna pärldraperier. Detta är också ett populärt häng för lokala bodyboardande kids som kastar sig ut i den uppjagade Atlanten. Det ser helt livsfarligt ut när de surfar och studsar runt bara en liten bit från den steniga kusten. Hit kommer ofta söndagsfina familjer för att äta färsk fisk efter kyrkan, och ibland är kön till restaurang Los Botes lång redan en halvtimme före öppningstid och det är full rulle under hela lunchen. Grönsakerna är fräscha, maten från havet är vällagad och den varma och vänliga stämningen är trivsam. Notan är ännu en positiv överraskning, prisvärt är det också! Prova till exempel deras gambas fritas con cebolla y pimiento, stekta räkor med lök och peppar. Skulle här vara fullt finns det fler restauranger längre fram, bortom hamnen ligger till exempel den bland lokalborna populära Miramar San Cristóbal.

Ät vällagad mat från havet i San Cristobal. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

LÄS MER: Gran Canarias 10 bästa badplatser

6. Santa Lucía – pittoreska hus

Med sina pittoreska vitmålade hus och många palmer är det här en av våra favoritbyar i bergen. Det är fint att ströva runt i smala tysta gränder mellan de små husen, och här finns också flera bra restauranger och inte minst bagerier. Vi äter gärna lunch på Casa Antonio som serverar finlunch på vita linnedukar i skuggan av en markis med vällagat spanskt och kanariskt på menyn. Från byn startar olika vandringsleder av varierande längd, och vid det lilla torget nedanför kyrkan finns också en skylt med beskrivning av lederna. Apropå skyltar finns det många sådana som pekar åt alla möjliga håll, de är ibland mer förvirrande än hjälpande, så det är bra att ta hjälp av en karta eller GPS-spår för den som ska ta en tur i bergen. Väg GC 651 från södra motorvägen upp till byn är svindlande kurvig och går längs en enorm ravin. Ett bra ställe att stanna för att njuta av vyerna är vid La Fortaleza. Här kan du även se de märkliga klippformationer med grottor som urbefolkningen en gång bodde i. 

Passa på att ströva runt i Santa Lucias smala tysta gränder. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

7. Puerto de Mogán – mysig marina

Pittoreska Puerto de Mogán är ett gammalt fiskeläge som för 25 år sedan gjordes om helt. En stor del av husen ner mot stranden revs för att ge plats åt nya kvarter byggda i gammal stil. Låga hus i vitt med gröna och blå knutar fick ta plats tillsammans med en rad nya små restauranger. Resultatet är ett av de mest lyckade nybyggena på sydkusten. Bougainvillea hänger ner mellan smala gränder, tvåvåningshusen har alla takterrass och det är mysigt med alla segelbåtar i marinan. Alla är privata lägenheter, och många går att hyra via förmedlingar. Det känns gammalt och rofyllt och är ett ljuvligt avbrott mot de galna turistbyggena på sydkusten. Stranden är liten men fin, och det finns både bra restauranger och kaféer samt ett hamnhotell. Undvik fredagarna, då är det turistmarknad och trängsel i byn, andra dagar är det lugnare. Den som har sug efter att åka ubåt kan tillfredsställa begäret med Yellow Submarine, en knallgul ubåt som startar längst ute vid piren i Puerto de Mogán och tar en ner till 20 meters djup i Atlanten med barracudor, gamla vrak och stim med småfiskar. 

Mysiga gränder i Puerto de Mogán. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

8. Puerto de la Aldea – naturskönt

Med god marginal är nog detta Gran Canarias sömnigaste by, men så har också den västra natursköna delen av ön länge fått vara i fred för exploatering, mycket på grund av att det har varit svårt att ta sig hit. Numera är det betydligt enklare. Tar man bilen från Las Palmas är snabbaste vägen att köra via nordkusten och sedan genom den nybyggda motorvägstunneln som går genom bergen på västsidan. I Puerto de la Aldea är det inget finlir, byn är enkel och knappt besöksanpassad men naturen runtomkring är storslagen. Slår du dig ner över en kall öl på flaska (glas får man be om) på en av uteserveringarna i skuggan har du fin utsikt över både berg och hav. Här går tiden sakta till rasslet av vinden som drar genom skuggande, lätt torra lövverk – perfekt för kontemplation eller långa samtal. Stranden vid byn är en naturskönt vacker stenstrand, men bara cirka 20 minuters promenad bort göms en liten klippomgärdad pärla till sandstrand. Följ stigen från byn norrut, och ta sedan av i ravinen mot havet för att nå Playa Chica. Kommer du på helgen kanske du har lite sällskap av andra, men i veckorna kan det vara helt tomt. 

Vackra vyer under vandringen från hamnen i Aldea till stranden Playa de el Puerto och tillbaka. Foto: MARKO T WRAMéN/ANNA W THORBJÖRNSSON

LÄS MER: Bästa hotellen på Gran Canaria