Strandpromenaden i Larnaka.
Strandpromenaden i Larnaka. Foto: Anna Wahlgren

Det oupptäckta Cypern – 10 tips du inte vill vara utan

Sköna stränder och kul nattliv i all ära, men Cypern handlar också om charmiga bergsbyar, familjeägda vingårdar och kokkonst på lokala tavernor. Här är tio tips för dig som vill uppleva en annan sida av Cypern.

Anna Wahlgren

1. Testa den cypriotiska maten

Jag befinner mig i mathimlen – långt från turistkrogarnas rinniga tsatsiki och förutsägbara grekiska sallad. In på bordet kommer oliver, olika såser som hummus, fetaoströra, taramosalata (som är gjord på fiskrom) och fava (som tillverkas av gula ärtor). Till det varmt pitabröd. Snart gör varmrätterna entré: grillad bläckfisk, moussaka, dolmades (vinbladsdolmar), loukanika (kryddiga korvar), keftedes (cypriotiska köttbullar) och – förstås – paradrätten halloumi. Mot slutet av en cypriotisk måltid brukar det serveras någon form av souvlaki, grillspett med olika slags kött. Typiska efterrätter är baklava, yoghurt med honung, färska frukter, torkade frukter och nötter. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Resor är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill