Haad Thian Bay – den verkliga stranden bakom filmen ”Beach” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.
Leonardo DiCaprio i filmen ”Beach”
1 AV 2
Haad Thian Bay – den verkliga stranden bakom filmen ”Beach” med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.
Foto: The Sanctuary
2 AV 2
Leonardo DiCaprio i filmen ”Beach”
Foto: FILMBOLAG

Den verkliga stranden bakom succén ”Beach”

Nästa år är det 25 år sedan som Alex Garlands roman ”Beach”, om en okänd paradisstrand i Thailand, kom ut på svenska. Några år senare kom filmen med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Men vad inte alla vet är att stranden har en verklig förebild, och att flera av medlemmarna i det hippiekollektiv som bodde där på 1990-talet finns kvar än i dag. Här är den otroliga storyn bakom en av vår tids största kultromaner.

Den har kallats ”en ’Flugornas herre’ för Generation X” och har översatts till 27 språk. Alex Garlands ”Beach”, om en adrenalinsökande turist som hittar en mytomspunnen strand i Thailand, blev inte bara en storsäljande kultroman utan skapade också en helt ny genre, backpacking fiction. Vad inte många vet är att stranden i boken är baserad på ett verkligt hippiekollektiv som bodde på en avskild strand i Thailand i början av 1990-talet.

”Beach” börjar med att bokens huvudperson Richard möter en skotsk turist på ett billigt hotell på den klassiska backpackergatan Khao San Road i Bangkok. Denne tejpar fast en handritad karta på Richards dörr innan han tar livet av sig. Richard och ett franskt par följer sedan kartan till en hemlig lagun på en vacker ö, där de hittar en koloni av hedonistiska idealister från hela världen som kämpar för att hålla sin idyll dold från omvärldens ögon.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Resor är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill