Gågata i vackra staden Faaborg på Fyn.
1 AV 3
Gågata i vackra staden Faaborg på Fyn.
Foto: DANIEL MAJAK
2 AV 3
Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak
3 AV 3
Foto: DANIEL MAJAK / EXPRESSEN DANIEL MAJAK Daniel Majak

De 10 roligaste tipsen till danska favoritön Fyn

Danmarks tredje största ö har någonting för alla åldrar, smaker och tycke. Allt om Resor har utforskat ön och hittat favoriterna som du inte vill missa – från goda glassar och brovandring till slott och shopping.

Omgivet av Lilla och Stora Bält, Kattegatt samt skärgården Fynske Øhav är Fyn ett populärt resmål. Det är inte för inte som ön kallas för Danmarks trädgård. Här finns gott om vackra parker att besöka. Trots att ön inte är större än 3 100 kvadratkilometer finns här 123 olika slott och herrgårdar med tillhörande grönområden som lockar till promenader. Öns absolut mest besökta slott är Egeskov där det med enkelhet går att spendera en hel dag utan att hinna se allt som finns att erbjuda. 

Den största staden på ön är Odense, mest känd för att vara födelseort till författaren H C Andersen, världsberömd för sina sagor varav flera har filmatiserats av Disney. ”Den lilla sjöjungfrun” bygger på hans saga, men mindre känt är att även filmen ”Frost” har inspirerats av H C Andersens berättelse ”Snödrottningen”. Född i ett enkelt hem som son till en skomakare och en mor som arbetade som tvätterska var vägen till ett storslaget författarskap inte helt rak för honom. I dag är han Fyns största stolthet, och det går inte att besöka Odense utan att känna författarens anda bakom varje gathörn. Här, bland pittoreska korsvirkeshus blandade med modern arkitektur, är författaren ständigt närvarande i form av museer, byggnader, statyer och gatunamn. 

Expressen Premium - Digital prenumeration

Allt om Resor är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill