Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rörums kyrka på Björn Ranelids Österlen.Rörums kyrka på Björn Ranelids Österlen.Rörums kyrka på Björn Ranelids Österlen.
Rörums kyrka på Björn Ranelids Österlen. Foto: Shutterstock

Björn Ranelids bästa tips till Österlen

Premium Under sommarhalvåret flyttar Björn Ranelid och hustrun Margareta till sommarhuset i Kivik. På Österlen i Skåne finns stor chans att möta författaren när han springer på stranden i Haväng eller på stigarna i Stenshuvud. För Allt om Resor delar han med sig av sina bästa upplevelser i trakten.

1. Spring på Haväng

”Haväng, som ligger mellan Verkeån och Vitemölla, är en fem kilometer lång sandstrand där jag brukar springa. Tidigare hade vi sommarhus i Toarp. På vägen till Haväng stannade vi till vid Vitaby lanthandel för att köpa prickig korv, ost och frallor, som vi åt när vi blickade ut över havet. Stranden är ett pågående paradis där jag och Margareta har tillbringat många dagar. Vi spände bågen vid Hanöbukten och släppte i väg en pil, som träffade framtiden i hjärtat. Där har du Haväng. Området ockuperades av krigsmakten på 1940-talet, och de boende i fiskeläget Knäbäck tvingades flytta. Jag skriver om Knäbäck i senaste romanen 'Bill Nilssons sista vita skjorta'.”