Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ljuvliga stränder och mat som kommer direkt från havet möter besökaren på Menorca.Ljuvliga stränder och mat som kommer direkt från havet möter besökaren på Menorca.Ljuvliga stränder och mat som kommer direkt från havet möter besökaren på Menorca.
Ljuvliga stränder och mat som kommer direkt från havet möter besökaren på Menorca. Foto: Jörgen Ulvsgärd

9 tips till Menorca – Medelhavets lilla pärla

Premium Menorca är en slumrande skönhet som väckts till liv sedan Unesco proklamerade större delen av ön som världsarv. Här ryms fler stränder än på Mallorca och Ibiza tillsammans, medeltida små städer och ett lugn för dem som älskar att vandra, cykla, eller rida i en orörd natur.

Det är tidigt på morgonen i byn Cala Galdana på Menorcas sydkust när vi tillsammans med guiden Gustavo lämnar byn bakom oss, sittande i en kajak. Vi glider tyst i det gula gryningsljuset ut mot öppet vatten, viker sedan av längs den klippiga kustlinjen som gömmer vita orörda sandstränder och fantasieggande grottor. Ovanför våra huvuden reser sig omväxlande sandstensklippor och gyllenbruna klippor av megalit. Det droppande ljudet från paddeln bryts bara då och då av ihållande karakteristiska läten från den sardinska piplärkan och klipptrasten som har byggt sina bon i den porösa sandstenen. Plötsligt öppnar sig en klyfta i berget, och vi glider sakta in i en kanal som slutar i ”Bergakungens sal”, dit ljuset knappast når.

LÄS PREMIUM GRATIS I EN VECKA

Få tillgång till hela Expressens digitala värld.

Allt detta ingår:

  • Alla artiklar på Expressen.se och i Expressen–appen
  • E-tidningen – upptäck dagens Expressen och utvalda magasin
  • Dela din prenumeration med upp till 3 personer
  • Ingen bindningstid – säg upp när du vill
Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.