Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Jason Cairnduff

Premier League – så bokar du fotbollsresor

Premier League lockar svenskar till England.

 Intresset för fotbollsresor skjuter i höjden. Att titta på fotboll live är en verklig upplevelse. Så här fixar du din fotbollsresa.

Se fotboll i England - så gör du!

Lättast är att köpa ett färdigt reseupplägg av en sportresearrangör i Sverige. Ibland inkluderas enbart matchbiljett och hotell, ibland innefattas också flyg. Jämför olika erbjudanden. www.fotbollsresa.nu

Det går också att köpa bara matchbiljetter, och själv organisera med flyg och hotell. För Liverpools hemmamatcher brukar biljettpriset börja på 1 500 kronor.

Att köpa biljett direkt från klubben är svårt om man inte är medlem, vanligtvis är biljetterna vikta för medlemmarna i supporterklubbarna.

Om du vill fixa resan själv och köpa biljett direkt från Liverpool FC (via hemsidan) måste du och medresenär ha någon form av medlemskap i den officiella supporterklubben.

Tänk på att vara ute i god tid - framför allt till de eftertraktade matcherna. Priserna varierar beroende på vilken match som ska spelas.

Läs mer om engelsk fotboll: www.premierleague.com

Härlig stämning på arenan och uppvärmning på puben före match – att titta på fotboll i England är en verklig upplevelse – fotbollsnörd eller inte.

Hur gör man för att komma över biljetter då?

Absolut enklast – och vanligast - är att köpa ett färdigt reseupplägg av en sportresearrangör. Det finns flera företag som är specialiserade på resor till sportevenemang, till exempel LA Travel, Eurotravel Sports och Go Sport Travels. Vanligtvis ingår flyg, två nätter på hotell inklusive frukost, samt matchbiljett.

- Vissa väljer att fixa flyg på egen hand, men i allt större utsträckning vill köparna att vi också ska ordna med flyget, säger Magnus Karlsson, vd på Eurotravel Sports, som är en av de större arrangörerna i Sverige.

Premier League mest poppis

Premier League är den mest populära ligan bland svenskar. Och det är Liverpool FC som överlägset flest svenskar vill se live. Som god tvåa kommer de Londonbaserade lagen som Chelsea, Tottenham och Arsenal.

Prisskillnaden är stor beroende på vilka lag som spelar. Ett fotbollspaket som inkluderar en Liverpoolmatch går loss på ungefär 6 500 kronor, att jämföra med ett matchpaket till det Londonbaserade laget Crystal Palace som kostar cirka 4 000 kronor. Jämför olika researrangörers utbud på jämförelsesajten www.fotbollsresa.nu.

De färdiga paketen är förstås det dyraste sättet att köpa biljett. Att fixa biljett och resa på egen hand är bättre för plånboken. Allra billigast blir det om du kan köpa matchbiljetter på plats eller direkt genom klubben (via hemsidan). Det är dessvärre svårt om man inte är klubbmedlem, vanligtvis är biljetterna vikta för medlemmarna i supporterklubbarna. Om du till exempel vill köpa biljett till ett populärt lag som Liverpool FC, måste både du och medresenär ha Full Membership, Light Membership eller Junior Membership i den officiella supporterklubben.

- Jag skulle säga att det är ett rent lyckokast om en privatperson kommer över en biljett till en Premier League-match på egen hand. I teorin kan man gå till lagets hemsida och boka direkt på nätet. Men man ska komma ihåg att 99 procent av alla event är utsålda, säger Magnus Karlsson.

Inblick i engelsk fotbollskultur

Att köpa av privatpersoner på nätet, eller att satsa på att köpa dyra biljetter direkt vid arenan är också alternativ.

Magnus Karlsson påpekar dock att det är viktigt att ha koll på vilken som säljer biljetten.

- Biljetten ska ju levereras också. Man ska lita på partnern på andra sidan. Jag vet inte hur många historier jag har hört om folk som rest till England, men aldrig fått någon biljett, och därmed missat sin fotbollsupplevelse.

Generellt gäller att det är bra att vara ute i god tid – framför allt till de eftertraktade matcherna.

Ett tips för den som ändå är på plats och tittar på engelsk fotboll är att gå på en guidad tur bakom kulisserna. ”Stadium tours” anordnas på nästan alla arenor. Kul för både hard core-fans och för dem som vill få en inblick i engelsk fotbollskultur.