Porec har en välbevarad och välbesökt stadskärna med tydliga italienska inslag.
Porec har en välbevarad och välbesökt stadskärna med tydliga italienska inslag. Foto: Sara Griberg

Porec -livlig turistort med bysantiskt arv

Under högsäsong förvandlas småstaden Porec till Istriens livligaste turistort. Den gamla stadskärnan är extremt välbevarad, med venetianska palats som kantar gator som fick sin sträckning redan under romartiden.

Sara Griberg

Här vimlar det av småbutiker, restauranger och kaféer och det italienska  arvet gör sig påmint i form av vedeldade pizzaugnar och gudomlig glass.  Här finns också Istriens stolthet, den världsarvsklassade  Eufrasiusbasilikan vars äldsta delar byggdes redan på 300-talet.  Kyrkokomplexet är speciellt berömt för sina bysantinska mosaiker och  från klocktornet har man en underbar utsikt över Staden och de omgivande  öarna.

 De större hotellanläggningarna ligger en bit söder om stadskärnan. Den  som inte vill promenera hela vägen längs den lummiga strandpromenaden  kan hoppa på ett av de minitåg som tuffar i skytteltrafik mellan  charterhotellen och Gamla stan.

Bad:

 

Strandpromenaden söder om staden, som kantas av pinjeskog och små  badvikar, leder till Zelena Laguna och Plava Laguna, där de flesta  charterhotellen ligger. Här finns stenstränder med solstolar,  serveringar och vattensportcenter. Strax utanför gamla stan ligger ön  Sveti Nikula som har bra stränder. Båtar dit avgår från hamnen varje  halvtimma.

Bo:

 

Hotel Neptun

 Mellanklasshotell precis utanför Gamla stan med utsikt över marinan och ön Sveta Nikola.Obala Marsala Tita,

 www.riviera.hr

 

Hotell Palazzo

 Flott hotell från 1910 som speglar sig i havet. Perfekt läge nära Gamla stan. Fint poolområde och spaanläggning.

 Obala Marsala Tita 24,

 www.hotel-palazzo.hr

Äta & dricka:

 

Peterokutna Kula

 Stämningsfull restaurang i flera våningsplan i ett rustikt medeltida  torn. Utsikten från takterrassen är suverän. Varierad meny med kött,  fisk skaldjur, tryffel och pasta.

 Decomanus 1

 

Dvi Murve

 Namnet betyder "två mullbärsträd". Finsmakarställe tre km norr om Gamla  stan med stor uteservering. Specialiserad på fisk och skaldjur.  Reservera i förväg!

 Groznjanska 17, Vranici.

 www.dvimurve.hr

Utflyktstips:

 

Baredinegrottorna med imponerande stalaktiter och stalagmiter ligger  cirka sju kilometer nordost om Porec. Ta med en kofta, det är kyligt i  de 132 meter djupa droppstensalarna.

 www.istra.com/baredine

FAKTA


Om Istrien:


BÄSTA TIDEN
Badsäsongen börjar i maj Bästa tiden: Badsäsongen varar från maj till september. Medeltemperatur i juli-augusti är 33 grader i luften och 24 i vattnet.

RESA DIT
Charter med Ving till Opatija, Pula, Rovinj och Porec. 1 vecka i delat dubbelrum från cirka 7 000 kr per person i juli. Flygstol med Norwegian t/r Stockholm-Pula cirka 2 600 kr/person i juli. Flygstol Ryanair från Skavsta till Rijeka cirka 1 500 kronor.

FLYGTID

Flyg Stockholm-Pula cirka tre timmar Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad

FOLKMÄNGD
Kroatien 4,5 miljoner. Opatija 7 000, Porec 12 000, Rovinj 15 000, Pula 60 000.

RELIGION
Romersk katolsk cirka 90 procent, serbisk ortodox cirka 5 procent övriga cirka 5 procent

SPRÅK

Kroatiska. Engelska fun­gerar bra i turistsammanhang och många pratar dessutom tyska och italienska.

VALUTA

Kroatiska kuna, HRK. 1 HRK cirka 1:30 SEK. Det finns gott om uttagsautomater. Restauranger och butiker vill vanligtvis ha kontant betalning. Drickskulturen är inte särskilt utbredd, men runda gärna av notan uppåt om du är nöjd med servicen.

INFO
www.istra.hr/eu
www.croatia.hr