Korgstolarnai Jastarnia (och på de flesta andra stränder i Polen och Tyskland) har fotpall, solskydd, förvarningslåda och ett litet bord för flaskor och glas. Ett fynd för 18 kronor i timmen!
1 av 7: Korgstolarnai Jastarnia (och på de flesta andra stränder i Polen och Tyskland) har fotpall, solskydd, förvarningslåda och ett litet bord för flaskor och glas. Ett fynd för 18 kronor i timmen! Foto: Elisabet Axås
Fin cykelväg i Sopot.
2 av 7: Fin cykelväg i Sopot. Foto: Elisabet Axås
Från Sopots pir går färjan till Hel.
3 av 7: Från Sopots pir går färjan till Hel. Foto: Elisabet Axås
Jordgubbar för 15 kronor kilot.
4 av 7: Jordgubbar för 15 kronor kilot. Foto: Elisabet Axås
På gatorna i Gdansk.
5 av 7: På gatorna i Gdansk. Foto: Elisabet Axås
Strandmys i Jastarnia.
6 av 7: Strandmys i Jastarnia. Foto: Elisabet Axås
Det är tätt mellan souvenirstånden på Hel.
7 av 7: Det är tätt mellan souvenirstånden på Hel. Foto: Elisabet Axås

Polen – rivieran du kan njuta av till budgetpris

Stränderna längs Polens Östersjökust har fin, ljus sand och verkar aldrig ta slut.

Vi cyklar från Gdansk längs havet och in i Kasjubiens skira lövskogar och ­sädesfält med blommande blåklint och vallmo.

Cykelsemestern kan inte börja bättre. Så snart vi trasslat oss ur hamnområdet där färjan Nynäshamn-Gdansk lägger till kommer vi in i en park med fina cykelvägar. Träden skuggar mot solen. Till höger ligger havet med en sandstrand som når förbi Sopot och bort mot Gdynia.

Det är mindre än en mil till Sopot, en av Polens mest anrika badorter. Vi har inget bokat men bestämmer oss för att hitta ett hotell i något av de pampiga gamla husen som börjar dyka upp när vi närmar oss. Det blir Villa Baltica, ett trestjärnigt hotell i en vacker, gul, putsad byggnad. För en knapp tusenlapp får vi ett fint dubbelrum. Vi anar inte då att detta med marginal är det högsta priset vi får betala för boende. Vi har ännu inte förstått att Polen är nästan obegripligt billigt. Priserna är knappt hälften av de svenska enligt Forex semesterindex och vi kommer att bli varse att det stämmer.

Sopot är förmodligen Polens äldsta semesterort. Redan på 1500-talet byggde Gdansks överklass sommarhus här. Men det var först på 1800-talet turistboomen slog till på allvar. Sopot blev en kurort med brunn, sanatorier och teater.

Modernt med barer, klubbar och butiker

Piren som än i dag är Sopots främsta landmärke byggdes och besökare kom med den nya järnvägen. I början av 1900-talet semestrade den tyske kejsaren Wilhelm II här vilket förstås höjde statusen ytterligare. I dag anar vi historien i de vackra husen, till exempel det slottsliknande Grand Hotel vid stranden, den över 500 meter långa piren och i strandens korgstolar som är så typiska för Polens och Tysklands Östersjökust.

Den moderna turistorten Sopot hittar vi på gågatan Monte Cassino med sina barer, klubbar och butiker. Här ligger bland annat det "sneda huset" - en byggnad som ser ut att vara betraktad genom en skrattspegel med sina böljande linjer och skeva vinklar.

Stranden är bred och som sagt milslång, så många tillbringar hela sin semester här. Men inte vi, nästa förmiddag tar vi färjan från piren till Hel - som trots sitt namn är en halvö.

Polens längsta halvö är 34 kilometer lång och bara mellan 100 meter och tre kilometer bred. Längs hela norra sidan löper den breda sandstranden. Vi cyklar på en cykelväg, tryggt åtskilda från trafiken. Vi har hav på båda sidor men det skyms av tallskog. Inte förrän i den gamla fiskebyn, numera semester­orten Jastarnias hamn får vi havskänning igen.

Där lär vi oss vårt första och viktigaste polska ord - "pokoje". Det betyder rum och med hjälp av det har vi snart bokat en natt på Willa Mewa. Kvinnan som driver det lilla gästhuset talar varken engelska eller tyska men vi lyckas ändå boka rum för endast 270 kronor.

Som en charterort vid Medelhavet

Sedan promenerar vi genom den lilla stan, över järnvägen som går längs hela halvön, förbi ett gigantiskt hotellkomplex och ner till stranden. Den är bred, har finkornig, ljus sand och är över tre mil lång. Vi har inte tagit med vindskyddet som kan lånas på Willa Mewa så vi hyr en korgstol som uthyraren placerar i perfekt solläge. Runt oss solar folk i sina små revir avgränsade av färgglada tygstaket. Badet är friskt, vattnet håller en temperatur som vi är vana vid från Sverige.

På kvällen promenerar vi längs Jastarnias huvudgata. Det är som att vara på en charterort vid Medelhavet. Krogar och barer vägg i vägg blandat med butiker som säljer souvenirer och badleksaker. Folk drar runt i flippflopps och shorts och tar det lugnt efter en dag på stranden. Vi hittar fiskrestaurangen 7 Kontynent där ställets förmodligen enda engelsktalande servitris skickas fram för att ta hand om oss. Vi äter fisk och dricker öl och delar på notan som stannar på 170 kronor - för båda.

Kiteskärmar virvlar över vattnet när vi cyklar vidare i härlig medvind nästa förmiddag. Puckbukten glittrar till vänster bakom snår av nyponbuskar. Här är Hel som smalast och när vi lämnar cykelvägen och korsar landsvägen och järnvägsspåren ser vi att stranden vi besökte i går fortsätter så långt vi kan se åt båda håll.

Vi håller oss så nära kusten vi kan när vi cyklar igenom staden Wladyslawowo vid Hels bas. Här tar stranden slut och även cykelbanan. Vi får dela väg med bilarna ett tag.

I Jastrzebia Gora gör vi ett kort stopp för att fotografera oss vid Polens nord­ligaste punkt. Vi har haft tur med vädret hittills men här börjar molnen dra ihop sig. I samma ögonblick som vi svänger ut på vägen igen brakar regnet loss. Men vad gör det? De senaste ­kilometerna har vi alltid haft någon servering inom synhåll. Vi kör tvärs över vägen och tar skydd under parasollen på närmaste bar. Vi beställer var sin Tyskie-öl och konstaterar att Tour de France passande nog visas på tv.

"Vi njuter av att ha vägen för oss själva"

Åskan drar snabbt förbi och vi trampar vidare tills vägen svänger åt vänster i Karwia. Själva fortsätter vi rakt fram, med hjälp av cykelturistens bästa vän - kartappen i min smartphone. Med hjälp av en i förväg nedladdad karta letar vi oss sedan fram på grusvägar genom skir lövskog. Inga bilar, bara fågelsång. Här och där små numrerade stigar ner till stranden som återigen löper längs kusten. Vi njuter av att ha vägen för oss själva.

När skogen tar slut är vi i Debki, ännu en semesterort, lite mindre än Jastarnia. Stranden är sig lik, korg­stolarna står här också. Men vi vill se något annat nu så nästa dag bestämmer vi oss för att vända söderut, in i landet.

Polska är inte helt lätt att förstå eller uttala. Nu blir det ännu mer komplicerat när vägskyltarna blir tvåspråkiga. Cirka 50 000 personer här har kasjubiska som sitt modersmål. Vi har hela tiden varit i regionen Kasjubien men först nu märker vi att det har ett eget språk. Vi håller oss dock till polska, nu när vi lagt viktiga ord som sniadania (frukost) och ryba (fisk) till vårt ordförråd. Det blir allt enklare att beställa på krogen.

Kasjuberna stammar från de slaviska pomrarna som trängdes bort väster­ifrån av tyskar under hansans framväxt på medeltiden. Området har slitits mellan tyskar och polacker genom århundradena.

Ett dystert minne av detta är skogen vid byn Piasnica. Ett minnesmärke markerar att här avrättade tyska nazister 12 000 personer under några vintermånader 1939-1940. Fyra år senare, när kriget vänt, tvingades fångar i det närliggande koncentrationslägret Stutthof gräva upp liken och bränna dem innan de själva dödades. Jag känner kalla kårar längs ryggen när jag sätter mig på cykeln och fortsätter söderut.

Gdansk med medeltida stadskärna

Den lilla staden Wejherowo har inte mycket till turistattraktioner att komma med. Visst pryder kyrkan och slottet sina platser, men framför allt trivs vi med att komma till en vanlig stad, utan butiker med plastiga souvenirer och grälla strandattiraljer. Gågatan i centrum kantas av pastellfärgade, putsade hus med butiker och serveringar i bottenvåningen.

Vi tar in i ett blommigt rum på Hotel Marmulowski innan det blir pierogi (pastaknyten) till lunch på torget. Sommarklädda stadsbor går förbi med kassar från någon rea på gågatan och två äldre män spelar schack medan den enes hund vilar i skuggan.

Cykelvägarna som vi var så bortskämda med längs kusten har ersatts av lite för trafikerad landsväg så när vi fortsätter söderut nästa dag tar vi återigen hjälp av kartappen och väljer småvägar. Blåklint och vallmo lyser upp sädesfälten och minsann om vi inte ser en stork också. Här och där kantas vägen av lindalléer och vi cyklar förbi flera små kapell och krucifix. Den lantliga idyllen är total.

Kartuzy är mindre än Wejherowo men anses ändå vara Kasjubiens huvudstad. Här delar vi hotell med gästerna på bröllopet som hålls i matsalen på kvällen. Nästa morgon är vi först vid frukosten innan vi cyklar vidare mot Gdansk.

Ju närmare storstaden vi kommer desto fler bilar och mer komplicerad trafikapparat. Vi trasslar oss förbi shoppingcenter, upp på en bro över motorvägen och genom bostadsområden innan vi till slut cyklar in på Dlugi Targ där vi omsluts av en kompakt hop av turister.

Vi spenderar vår sista semesterdag med att promenera i Gdansks medeltida stadskärna. Här finns mycket att se, men det är en annan historia.

Guide: Polens kust, Polen

Bo bra

1. Villa Baltica

Trivsamt hotell med 33 rum, litet spa och servering i trädgården. Även lägenheter i ett eller två plan. Bra frukostbuffé med lokala specialiteter.

Pris: Dubbelrum i juli från 950 kronor.

Adress: Ulica Emilii Plater 1, Sopot.

www.villabaltica.com

 

2. Hotel Marmulowski

Hotell i 1800-talshus på Wejherowos huvudshoppinggata. 17 rum som inte precis är inredda enligt senaste trenderna, men är en dröm för alla som älskar blommigt.

Pris: Dubbelrum i juli från 480 kronor.

Adress: Ulica 12 Marca 207, Weiherowo. www.marmulowski.com

 

Äta gott

3. 7 Kontynent

Populär fiskrestaurang i badorten Jastarnia. Rustik lokal dekorerad med gamla foton och redskap.

Pris: Trerätters middag med vin cirka 160 kronor.

Adress: Ulica Ks. Sychty 97, Jastarnia.

 

4. Checz Rybacka

Stor och populär fiskrestaurang med kasjubiska specialiteter i liten by öster om Kartuzy. Trerättersmiddag med vin cirka 250 kronor.

Adress: Ulica Jeziorna 2, Borowo.

www.checzrybacka.pl

 

5. Tawerna Mestwin

Kasjubisk restaurang i Gdansk inredd som en loppis med böcker, dockor, kläder på galgar och ett piano... Sill i många former påminner om ett svenskt smörgåsbord. Trerättersmiddag med vin 160 kronor.

Adress: Ulica Straganiarska 20/23, Gdansk.

 

Uppleva mer

6. Spa

Redan 1819 öppnade det första kurbadet i Sopot. Kommande år utvecklades stan till en kurort och piren byggdes. Flera kurbad och sanatorier öppnade under 1800- och början av 1900-talen. I dag har vart och vartannat hotell ett spa. Mest känd är nog spaanläggningen på anrika Grand Hotel som ligger bredvid piren med egen strand.

www.sofitel.com/gb/hotel-3419-sofitel-grand-sopot/

 

7. Solidaritet

Det var i Gdansk som fackföreningsrörelsen Solidaritet med Lech Walesa som ledare strejkade fram den första sprickan i järnridån 1980. Porten till varvet som då hette ­Leninvarvet är sig lik och strax bredvid ligger nu ett museum med utställningen "Vägar till friheten".

www.fcs.org.pl

 

8. Malbork

Några mil bortom vår cykelrutt ligger den medeltida borgen Malbork som är Europas största tegelbyggnad och som började byggas på 1270-talet. Borgen har under sin långa historia besatts av svenskar två gånger, under 30-åriga kriget och svensk-polska kriget på 1600-talet. Borgen är världsarv sedan 1997.

www.zamek.malbork.pl

 

Ta dig runt

Det är lätt att cykla i detta område. På ­Helhalvön finns fin cykelbana som är separerad från trafiken. På fastlandet finns cykelbana ibland men inte alltid. Den som inte tar med egen cykel kan hyra av exempelvis www.rowerownia.gda.pl eller www.rowerpartner.pl. Att hyra cykel en vecka kostar cirka 500 kronor.

Det går förstås också bra att ta bilen, men då får man köra runt Puckbukten från Sopot till Hel, då färjan inte tar bilar.

 

3 andra pärlor

Gdansk

Gdansk är ett av Polens mest besökta turistmål. Den medeltida gamla stan med torget Dlugi Targ som medelpunkt är återuppbyggd efter andra världskriget. Den medeltida kranen vid floden Motlawa är stans mest kända landmärke.

 

Krokowa

Slottet i denna by ruvar på en spännande historia om två tyska bröder som hamnade på var sin sida i andra världskriget. När freden kom fick slottet förfalla men nu har familjen von Krockow rustat upp det till hotell, restaurang och ett litet museum.

www.zamekkrokowa.pl

 

Leba

Fiskeby som utvecklats till en av Polens populäraste turistorter med långa sandstränder. I närheten ligger också nationalparken Slowinski som är känd för sina vandrande sanddyner.

Resfakta

Resa dit: Färja Nynäshamn-Gdansk ­(Polferries) eller Karlskrona-Gdynia (Stena Line). Pris med cykel och del i dubbelhytt cirka 1 900 kronor från Nynäshamn, 1 400 från Karlskrona. Flyg till Gdansk från Stockholm Skavsta, ­Göteborg och Malmö med Wizzair från cirka 500 kronor.

Bästa tiden: Sommaren.

Restid: 19 timmar från Nynäshamn, 10-12 timmar från Karlskrona. Cirka en timme med flyg.

Tidsskillnad: Samma tidszon som ­Sverige.

Språk: Polska (och kasjubiska). Engelska eller tyska fungerar ibland men inte alltid.

Valuta: Zloty. Gott om bankomater.

Prisnivå: Mycket billigt, 47 procent av svenska priser enligt Forex semester­index. Lunch under 50 kronor, trerätters middag med vin från 140, öl 8-20 kronor. Dubbelrum på hotell eller pensionat från 250 kronor.

Bra att veta: En bra kartapp i telefonen underlättar på cykelturen. Vi laddade ner kartan "Pomeranian province" på Citymaps2Go före resan.

Läs mer: www.polen.travel/sv/pomorskie-regionen

Aktuellt just nu