Porrarp ligger i Skåne.
Sexdrega är också ett roligt namn.
Mensträsk är känt för sin linbana.
1 AV 3
Porrarp ligger i Skåne.
Foto: Tomas Leprince
2 AV 3
Sexdrega är också ett roligt namn.
3 AV 3
Mensträsk är känt för sin linbana.

Platserna med snuskigt roliga ortsnamn

Dildo, Climax och Batman är onekligen ortsnamn som får oss att höja på ögonbrynen. Men även i Sverige har vi orter vars namn man kan undra över. Som Mensträsk och Porrarp till exempel.

Här är ortsnamnen som man faktiskt kan fundera över.

Krister Berntsson

Humorsajten World Wide Interweb har publicerat en lista över världens märkligaste ortsnamn (med fokus på snuskigheter) men konstigt nog finns inte en enda svensk ort med på listan.

Visst kan man fundera över vad man tänkte när man grundade staden Dildo i Kanada 1711, och nog kan man dra på smilbanden åt staden Batman i Turkiet (i synnerhet med tanke på att stadens borgmästare stämde filmbolaget Warner Bros. för att ha stulit namnet).

Fucking får skyltarna stulna

Och visst kan man förstå varför den österrikiska staden Fucking får sina skyltar stulna och att den kanske skulle bli vänort med franska Condom. Eller varför inte byn Intercourse i Pennylsvania.

Med tanke på att listan uppenbarligen är inriktat på underlivshumor, med undantag för Idiotville i Oregon, kan man förstå att Boring (också Oregon, faktiskt) inte finns med trots att den för några år sedan teamade ihop sig med Dull i Skottland för att locka turister.

Vi kan också förstå varför walesiska Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch inte finns med.

Men det är inte utan att man blir förvånad över att inte en enda svensk ort kommit med på listan.

LÄS MER: Bisarra lagar och regler utomlands

Porrarp inte med på listan

Inte ens skånska Porrarp, som precis som Fucking blir av med sina skyltar då och då, eller Mensträsk i Västerbotten. Och då kan man ändå åka världens längsta linbana där.

Västgötska Sexdrega finns inte heller med på listan och varför Pungmakarbo i Dalarna inte är med kan man verkligen undra över.

Nu ska man ha klart för sig att det nästan bara är i moderna öron som de här ortsnamnen låter märkliga. Namnen har stolta rötter från en tid då orden betydde något helt annat.

LÄS MER: 9 konstiga saker som svenskar gör

Snålkuk ett berg i Lappland

Ordet kåt betydde förr i tiden glad, luder var ursprungligen en sorts bete, pung kommer sig av en rund form och namn som börjar med hors har ofta sitt ursprung i ett fornnordiskt ord för häst.

Men det hindrar inte att man rycker till lite när någon berättar att de bestigit Snålkuk. Som ju som alla vet är ett berg i Lappland.