Ljuset är A och O när det gäller fotografi. En bra tumregel är att försöka ha solen i ryggen.
1 av 6: Ljuset är A och O när det gäller fotografi. En bra tumregel är att försöka ha solen i ryggen. Foto: Emil Nordin
Gemensamt för dagens smarta telefoner är den stora touschdisplayen. Tryck med fingret på skärmen på det som ska vara skarpt. Ta för vana att göra det varje gång du ska ta en bild.
2 av 6: Gemensamt för dagens smarta telefoner är den stora touschdisplayen. Tryck med fingret på skärmen på det som ska vara skarpt. Ta för vana att göra det varje gång du ska ta en bild. Foto: Ylwa Yngvesson
Motljus kan ge en spännande effekt ibland. Våga prova dig fram.
3 av 6: Motljus kan ge en spännande effekt ibland. Våga prova dig fram. Foto: Ylwa Yngvesson
"Zoomen" som finns i många mobitelefoner är ofta bara en beskärning av bilden.
4 av 6: "Zoomen" som finns i många mobitelefoner är ofta bara en beskärning av bilden. Foto: Ylwa Yngvesson
En användbar funktion för resebilder är panoramaformatet. För att få djup i bilderna – ha något i förgrunden.
5 av 6: En användbar funktion för resebilder är panoramaformatet. För att få djup i bilderna – ha något i förgrunden. Foto: Ylwa Yngvesson
Spara dina bilder på datorn.
6 av 6: Spara dina bilder på datorn. Foto: Emil Nordin

Plåta resan som ett proffs – med mobilen

Tiden är förbi då de bästa bilderna aldrig blev tagna för att kameran inte var med. Numera kan vi plåta hela tiden – i mobilen.

Mobilkamerorna blir bara bättre och det blir fotona också om du lär dig några enkla knep.

Allt om Resors fotografer Emil Nordin och Ylwa Yngvesson delar med sig av sina bästa mobilfototips.

3 snabba tips för bättre bilder med telefonen

Selfies: Kameran fram, den som är vänd mot dig, är av mycket sämre kvalitet än den bak, så be hellre någon annan att ta bilden eller välj självutlösaren (finns dock inte på alla smartphones.) Använder du ändå kameran fram så håll ner hakan om du inte har väldigt snygga näsborrar. Spara bilderna i datorn när du kommer hem! Telefonen är lätt att ersätta, men inte dina bilder.

Snabbstartsläget: Kameran är tillgänglig direkt från den låsta skärmen med ett enkelt svep eller klick på skärmen.

Knappval: Knapparna på sidan av kameran går att använda som avtryckare. Då kan du hålla kameran med båda händerna och få större stabilitet.

Medljus

Ljuset är A och O när det gäller fotografi. Om det är stark sol så är det extra viktigt att tänka på vilket håll ljuset kommer ifrån. En bra tumregel är att försöka ha solen i ryggen, alltså att ljuset kommer från ditt håll mot motivet (så kallat medljus). På så sätt blir färgerna klarare och exempelvis vatten eller himmel får en fin nyans. Foto Emil Nordin

Motljus

Medljus är bra att utgå ifrån - men ingen regel utan undantag; motljus kan ge en spännande effekt, så våga prova dig fram!

Tänk också på att ljuset förändras under dygnet. Mitt på dagen, när solen står som högst, är ljuset ofta starkt och svårt att fotografera i. Under morgon och kväll blir skuggorna inte lika hårda och färgerna får mer stuns.

Zoom

I de flesta fallen är zoomen på en mobilkamera inte en "riktig" zoom, utan bara en beskärning av bilden. I praktiken blir det samma sak som att beskära den färdiga bilden efteråt. Många av dagens telefoner tar så stora bilder att detta inte är ett problem, men har du till exempel en Iphone så är det inte att rekommendera.

Blixt

Blixten kan vara bra att ha, men om motivet är mer än tre meter bort så når den troligtvis inte fram. Då kan det vara bättre att stänga av den och på så vis tvinga kameran att göra bilden ljusare på annat sätt. Framför allt förtar blixten mycket av stämningen i en fin belysning. Ta därför bara till den i nödfall.

Du har säkert tagit en bild i motljus någon gång och sett hur personen eller motivet blivit alldeles svart. Det är inte alltid möjligt att flytta sig för att få ljuset från rätt håll. Detta kan ibland lösas genom att slå på blixten, trots att ljuset redan är starkt. Prova själv och se skillnaden, men tänk på att blixtljuset räcker kortare än vanligt i stark sol (så kort som bara någon meter).

Skärpa och exponering

Gemensamt för dagens smarta telefoner är den stora touchdisplayen. Tryck med fingret på skärmen på det som ska vara skarpt. Då mäter även kameran ljuset i bilden efter den punkten. På så vis kan du göra bilden ljusare eller mörkare beroende på vilken del av motivet du markerar. Om bilden ser för ljus ut på skärmen kan du trycka på den ljusaste punkten på skärmen för att kameran ska utgå från den när den exponerar. Om du ska ta en bild på något som är väldigt nära, som en blomma eller insekt, så hamnar skärpan lätt på bakgrunden. Tryck lätt på motivet på skärmen så förstår telefonen vad som ska vara skarpt i stället. Ha som regel att göra detta varje gång du ska ta en bild för bästa resultat. På många mobilkameror kan man även bestämma exponeringen manuellt. Det fungerar dock inte på Iphone.

Panorering

En användbar funktion för resebilder, är panoramaformatet. Detta ger dig möjlighet att svepa i 180° över ett landskap. På vissa mobiler ända upp till 360°, med ett förvånansvärt bra resultat. För att få djup i bilderna, vilket även gäller vanliga vybilder, kan ett knep vara att ha något i förgrunden, en gren, några långa grässtrån eller en hel person. En linje som löper i fjärran skapar djup.

 

Av: Emil Nordin och Ylwa Yngvesson

3 bästa fotoapparna

Camera+

Innehåller många bra filter och funktioner. Mycket användarvänlig.

 

PicFrame

Perfekt för att göra små montage och album av bilderna för exempelvis Instagram.

 

Photogene²

Här finns lite mer avancerade funktioner, som manuell ­färg- temperatur och exponering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande