MÅNGA SOLTIMMAR. Volleyboll på stranden intill Pite Havsbad.
MÅNGA SOLTIMMAR. Volleyboll på stranden intill Pite Havsbad. Foto: Pite Havsbad

Piteå - solsäkert i norr

Palt necesse est.
Så lyder visdomsordet som ingraverats på mässings­skylten på krogen där vi äter: Palt är nödvändigt.
Skåningen i mig tycker förstås att detta är larv.
Men den smördrypande vita klumpen på min tallrik är inget skämt. Pitepalt är riktigt, riktigt gott.

Den sugne bör redan nu ta fram almanackan om markera datumet 7 juli. Då utbryter nämligen det stora paltkalaset i centrala Piteå då stan stolt bjuder alla hågade på vad man kallar Piteås egen ­nationalrätt.


Fast det behövs egentligen inte bjudmat för att locka folk till ­regionen.


Pite Havsbad har varit Norrlands Riviera ända sen 50-talet då några rekordsomrar gav landets varmaste badvatten.Och antalet soltimmar är imponerade under säsong - i juni och juli är det ju praktiskt taget ljust dygnet runt.


Trots att vädret inte varit på topp de tre senaste somrarna satte etablerade turistmål som Pite Havsbad och Västra Kajens camping nya rekord i somras. Västra Kajen, campingen i centrala Piteå, kunde rentav skryta med 140 procents beläggning -betydligt mer än fullt, alltså.


När solen inte skiner

Tyvärr har vi otur under vår visit mitt under högsäsongen, de grå molnen hopar sig. Som tur är finns det annat att göra i Piteå med omnejd än att sola och bada.


Vi tar en finkulturell promenad till Piteå museum, inhyst i en mycket vacker gammal träkåk där vi begrundar modellen av orten som den såg ut 1898, året då Piteå blev stad. Där lär vi oss att Rådhustorget är något alldeles speciellt - bredvid Stortorget i Uppsala det enda bevarade 1600-talstorget i venetiansk stil i Sverige.Stans vackra gamla kyrka - byggd 1664 och skonad av rysk militär vid besöket 1721 - är värt en titt med sina många guldglimmande utsmyckningar.


Nu när hjärnan fått sitt är det magens tur. Centrala Piteå saknar verkligen inte näringsställen. Thaimat, kebab, sushi, pizza, hamburgare, mackor, glass - här ligger matställena på rad.


Själv fastnar vi framför den läckert skyltade butiken Bölefisk, en fin delikatessbutik med allehanda regionala specialiteter. Hit går de som är sugna på rökt renhjärta, fjällsikrom eller älgkorv. Här finns också färdigmat som en toast med kantareller och västerbottenost för 68 kronor inklusive en dricka.


Vildmarkspizza

Ute på den stora hotell- och campinganläggningen Pite Havsbad är menyerna mer folkliga. Här provar vi en vildmarkspizza med bland annat renskav och jalapeño. Okej, men 110 kronor för en pizza är inte billigt. Campinganläggningen, med fint läge vid sandstranden, är Nordens största med 1100 husvagnsplatser och 235 stugor.


På verandan till en stuga sitter norrmannen Harald Furu, 45, med familj. Han har bilat 65 mil från hemorten Ramsund och gillar sitt semesterval:-Här finns väldigt många familjeaktiviteter, säger han. Så dåligt väder gör inte så mycket.


Ja, utbudet på Pite Havsbad är mycket stort. Förutom kvällsunderhållning i form av dansband, disco, after-beach-trubadur, schlagershow och 50-talsrock finns här spa, äventyrsbad, pooler, gympa, barnshower, bio, bowling och mycket mer.


Pite Havsbad ändrade inriktning för fem år sen, slängde ut coverbanden, satte 30-årsgräns på en del evenemang och satsade på en tydlig familjeprofil.


-Sen dess har vi nästan dubblat omsättningen, säger Havsbadets VD, Robert Sjölund.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande