Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 9 apr 2018 08:30

Piloten tipsar: Här är bästa platserna ombord

Är du flygrädd? Då ska du boka in dig på ett säte i planets mitt.

Är du flygrädd? Då ska du boka in dig på ett säte i planets mitt.

1/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Fönsterplatsen är inget för dig som vill ha det tyst.

Fönsterplatsen är inget för dig som vill ha det tyst.

2/2

Foto: SHUTTERSTOCK

Här är bästa sittplatserna på planet om du vill slippa turbulens, kunna sträcka på benen eller sova.

Pioten Jonny Knowlson delar med sig av sina bästa tips.

Det är brittiska The Sun som bett Knowlson – även känd som Johnny The Pilot – att tipsa om de bästa sittplatserna ombord för flygpassagerare.  

Är du flygrädd och tycker att turbulens är otäckt?

Sätt dig då i planets mitt.

– Om du vill ha en mjuk flygning så är chansen störst om du sätter dig utmed vingarna. Att sitta nära planets tyngdpunkt skyddar dig bäst mot effekterna av starka vindar och andra yttre krafter. 

Vill du ha det tyst?

Inte så lätt på ett bullrande plan, men Johnny säger:

– Ett gångsäte blir i alla fall något tystare än en fönsterplats även om utsikten blir sämre. Bäst är att sitta så långt fram och så långt bort från motorerna som din budget tillåter. 

Vill du ha mer utrymme för benen?

– Första raden i varje ny stolssektion har alltid mer benutrymme, säger Jonny. Men tänk på att inget bagage får stå på golvet vid dina fötter under take-off och landning. Det måste läggas i bagageluckorna ovanför dig.

Samma stolrader är också bäst för resande med barn. 

Johnny tipsar om sajten Seat Guru där du kan se sätesmöbleringen på varje enskild flygning och alltså kolla numret på vilken sätesrad som är den första i varje sektion.

– Allt du behöver är flygbolagets namn, flightnumret och ditt resdatum. 

Vill du komma snabbt av?

– Många flyg boardar bara framifrån så vill du komma av fort vid landning är det bäst att sitta så långt fram som möjligt. Men det är också viktigt att vara tidigt ombord på planet medan det fortfarande finns plats för ditt handbagage i förvaringen ovanför dig. Kliver du på sent är det risk att ditt bagage måste lastas längre ifrån dig och därmed fördröjer din avstigning.

– Handlar det om plan med utgång både fram och bak är det klokast att sitta på vänster sida i planet eftersom dörrarna sitter på den sidan. Sårskilt på stora plan blir det lätt lång kö i högra gången när folk ska ta sig ut.

ELISABETH MONTGOMERY