ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 5 jan 2017 12.38

Piloten Emelie fick cancer – nu hjälper hon andra

År 2010 fick Emelie Bonin, 32, från Uppsala veta att hon drabbats av livmodershalscancer. Hon var då en mycket fysiskt aktiv kvinna som bland annat körde den Svenska klassikern.

År 2010 fick Emelie Bonin, 32, från Uppsala veta att hon drabbats av livmodershalscancer. Hon var då en mycket fysiskt aktiv kvinna som bland annat körde den Svenska klassikern.

1/2

Hon arbetar också som pilot på flygbolaget Norwegian.

Hon arbetar också som pilot på flygbolaget Norwegian.

2/2

För sex år sedan fick piloten Emelie Bonin, 32, beskedet att hon drabbats av cancer. Tillsammans med två vänner startade hon ett välgörenhetsprojekt i form av en kalender för att stödja cancerforskningen och samtidigt inspirera fler kvinnor till pilotyrket.

År 2010 fick Emelie Bonin, pilot på flygbolaget Norwegian, veta att hon drabbats av livmodershalscancer. Hon var då en mycket fysiskt aktiv kvinna från Uppsala som bland annat körde den Svenska klassikern.

– Min första reaktion när jag fick veta att jag fått cancer var att hitta en lösning. Jag opererades snabbt, berättar Emelie Bonin.

Inför år 2015 när hon trodde att hon skulle bli friskförklarad startade Emelie Bonin ett välgörenhetsprojektet tillsammans med Susanna Sundberg och Emelie Lund. Alla har någon anknytning till cancer så de började spåna, samla idéer och gjorde en kalender.

Tyvärr blev Emelie Bonin inte friskförklarad, något som hon mottog med en tung besvikelse.

– Det kändes väldigt jobbigt och hopplöst. Jag tillbringade större delen av förra året på sjukhuset. Nu får jag gå på regelbundna kontroller.

Uppmärksamma cancer och kvinnliga piloter med kalender

Kalendern består av bilder med kvinnliga piloter från hela världen i olika flygplan.

– Med kalendern ville vi lyfta fram att man kan vara kvinna och pilot i ett mansdominerat yrke.

I kalendern för 2017 kommer en cancertyp att uppmärksammas i varje månad där respektive månad har sin egen färg. Alla intäkter går oavkortat till cancerfonden.

– Första året var vi och tog bilderna i Marseille och i år var vi i Belgien. Man är lite som en reseledare emellanåt, säger Emelie Bonin och skrattar.

 

Inför år 2015 när hon trodde att hon skulle bli friskförklarad startade Emelie Bonin ett välgörenhetsprojektet tillsammans med Susanna Sundberg och Emelie Lund.

Mycket tid och arbete

För Emelie Bonin och hennes vänner har arbetet inneburit otroligt mycket tid och arbete men det har också skänkt mycket glädje tillbaka.

– Det har givit enormt mycket kunskap och erfarenheter. Känslan av att man kan göra någonting för någon och hjälpa är helt fantastisk.

Hon berättar att de fått mycket positivt feedback på projektet.

– Från början var jag livrädd att det inte skulle gå bra men det gjorde det.

"Får alltid se solen"

Att arbeta som pilot är något Emelie Bolin älskar. Hon flyger fortfarande för Norwegian och främst inom Europa och inrikes. Med kalendern hoppas hon att fler kvinnor ska inspireras till att vilja bli piloter.

– Att flyga är det bästa som finns – man får alltid se solen och dessutom har man världens bästa utsikt från kontoret!

 

Här kan du se Emelies kalender.

 

LÄS OCKSÅ:

• Svenska Elin tog farliga jobbet som djungelpilot

• 17 överraskande fakta om flygplan

• Tom, 27, sa upp sig för att vandra världen över med sin hund

ELISABETH MONTGOMERY