Phu Quoc i Vietnam är en tropisk idyll.
1 av 4: Phu Quoc i Vietnam är en tropisk idyll. Foto: Michael Töpffer
Det finns massor med mindre och mer oexploaterade stränder runt om på Phu Quoc att besöka.
2 av 4: Det finns massor med mindre och mer oexploaterade stränder runt om på Phu Quoc att besöka. Foto: Michael Töpffer
Phu Quoc är en exotisk oas och en pärla blans Asiens öar.
3 av 4: Phu Quoc är en exotisk oas och en pärla blans Asiens öar. Foto: Cornelia Nordström
Det är stranden som är den främsta attraktionen på Phu Quoc.
4 av 4: Det är stranden som är den främsta attraktionen på Phu Quoc. Foto: Patrik Thunberg

Phu Quoc i Vietnam – Asiens orörda pärla

PHU QUOC, VIETNAM. Långa och vackra stränder med en ljummen bris som blåser in från ett turkosblått hav. Snart väntar wokade pilgrimsmusslor och en kall öl i solnedgången.

Vietnams paradis-ö Phu Quoc är en tropisk idyll, en exotisk oas och en pärla bland Asiens många resmål.

I flera kilometer breder den ut sig, den långa och vackra stranden Long Beach. Den gör verkligen skäl för sitt namn.

När jag vänder blicken åt både norr och söder är allt jag ser fin och inbjudande­ sand, med enstaka parasoller­ och solstolar.

Det är en del turister på stranden. Barnfamiljer, några yngre par, i huvudsak asiater men en hel del européer, samsas fridfullt med en handfull strandförsäljare.

Det känns som att det borde finnas fler besökare här. Hotell i varierande storlekar och design ligger som ett långt pärlband längs stranden, men på något sätt känns det aldrig trångt. Stranden är så bred och lång att det finns plats åt alla. Long Beach är en plats där man verkligen kan andas.

Phu Quoc motsvarar Thailands Phuket

Phu Quoc är Vietnams främsta paradis­-ö­­ ­och en motsvarighet till Thailands Phuket­ - för 30 år sedan. Nu har man bestämt­ att utveckla ön till att bli ett etablerat­ turistmål i Asien. En modern och mycket fin liten flygplats har nyligen öppnat­ och en bra väg leder till Phu Quocs huvudby Duong Dong.

Men ännu är allting i sin linda. Få internationella­ storhotell har byggts. Nattlivet sträcker sig till en nattmarknad och hotellens egna barer och restauranger. Duong Dong har fortfarande prägeln av en småstad på landsbygden, med skolor, tempel, marknader och folk som cyklar.

 

 

Long Beach på Phu Quocs östra sida, och vars norra ände snuddar vid Duong Dong, är den självklara platsen att ha som bas för sin semester. Det är här hotellen ligger, och man kan enkelt ta sig till den populära nattmarknaden.

Men det är stranden som är den främsta attraktionen. Ett intryck är att det är här som vietnameserna själva lever en stor del av sina liv.

De joggar längs stranden, har morgongympa,­ fiskar, simmar och spelar­ fotboll. Unga amorösa par har kört hit på motorcyklar och sitter och tittar på solnedgången.­

Jag går barfota och låter de små vågorna skölja upp över mina fötter. Jag passerar några strandrestauranger där kockarna lägger upp hummer efter hummer på isbäddar intill grillarna som snart ska tändas.

Jag möter en strandförsäljerska. Hon är iklädd en klassisk konformad vietnamesisk hatt och bär färsk frukt på ett ok. Jag signalerar att jag vill ha en nyskalad mango.

Med några snabba snitt med en liten kniv skär hon upp den i lagom stora bitar.

Hon serverar den med ett leende i en liten plastpåse med tillhörande tandpetare modell större.

- Vill du ha en färsk och kyld kokosnöt också? Jag har sugrör så du kan dricka direkt­ ur nöten.

Medveten om att det hon nu kommer att lyckas sälja till mig bara kommer att belasta­ min resebudget med kanske tio kronor, så ger jag med mig.

- Visst, självklart vill jag ha lite sval kokosnötsjuice,­ svarar jag.

Pengar, nyskalad mango och sval kokosnöt­ byter ägare där på stranden.

Nattmarknaden i Phu Quoc

Nattmarknaden är lite av Phu Quocs mest populära besöksmål. Längs en gågata­ ­ligger ett tjugotal enkla restauranger där man dukat upp ett fantastiskt­ utbud av havets läckerheter. Humrar och räkor, musslor och snäckor, och fisk på spett, i skivor­ och filéer.

Här pekar man på det man vill ha och från en meny kan man välja tillagningsmetod. Ska det wokas eller ångas, rostas eller friteras, grillas eller ugnsbakas? Och så förstås, alla olika smaker och tillbehör.

- Vill du ha vitlöks- eller tamarind­sås? Eller kanske peppar eller sötsur smak, undrar den glada servitrisen.

Hon håller upp en meny med fotografier­ på de mest populära rätterna.

Jag pekar på pilgrimsmusslor som garnerats­ med något som till utseendet påminner om finhackad salladslök med mild röd chili.

När jag konstaterar att rätten bara kostar­ 25 kronor passar jag på att beställa en till, trots att jag inte är så hungrig.

Det blir något som ser ut som sniglar. Den kommer med vitlök. I bara farten tar jag också in ett grillspett med tonfisk, barracuda­ och paprikabitar i olika färger.

Till det här blir det en sval "Ba-ba-ba", det vietnamesiska ölet "3-3-3".

Samma turister man stött ihop med på stranden under dagen dyker upp här. Man växlar några ord och pratar om morgondagens­ utflykter. Men strax efter­ tio har människor börjat­ försvinna. De överlastade isborden­ med sina läcker­heter är näst intill barskrapade.­

Sao Beach är kändaste stranden

Även om Long Beach är den mest populära stranden på Phu Quoc är det den mindre Sao Beach på öns södra spets som är mest känd. Här är den vita sanden finare­ och dessutom är det långgrunt.

Den halvmåneformade stranden ligger inklämd med några djungelbeklädda bergstoppar som fond. Det är vackert och exotiskt, lite paradisiskt på samma gång.

Men här finns inga hotell, annat än några enkla bungalows att hyra. Här finns i stället vad de kallar för en beach club, med restauranger, omklädningsrum, duschar­ och uthyrning av hängmattor, kajaker­ och annat kul. Tanken är att man ska­ komma hit över dagen.

Hotellen i Duong Dong kan enkelt boka taxi eller så hyr man en motorcykel för att på egen hand köra hit.

Ett intryck jag får är att det är de mer äventyrliga turisterna som hittat hit, och långliggarna, de som vill se något annat än Long Beach.

För den som söker boende med ännu mer avskildhet än vad som erbjuds kring Duong­ Dong rekommenderas i stället att utforska Phu Quocs nordöstra spets.

Här finns ett par stränder med väldigt­ få besökare. En och annan mysig resort insprängd i grönskan direkt intill stranden garanterar fridfull vistelse i harmoni med naturen.

Härifrån kan man skymta grannlandet Kambodja, som ligger närmre än Vietnams fastland. Det har grymtats bland kambodjanerna att Phu Quoc egentligen borde tillhöra dem. Och det är väl inte så konstigt, denna pärla till paradis-ö är det säkert många som skulle vilja ha!

Kryddigt. Det vietnamesiska köket är spännande och varierande. Curry finns i alla dess former.

Phu Quoc, Vietnam

Ort/Land: Phu Quoc, Vietnam.

Resa dit: Flyg, via Ho Chi Minh. Det går också båt från fastlandet i södra Vietnam.

Bästa tiden: December till februari

Valuta: Vietnamesisk dong. En krona är cirka 3 000 dong.

Prisnivå mat och boende: Halva priset jämfört med Sverige.

Bo: Hotell, 3 stjärnor: 300 kronor/natt.

Äta: Vietnamesiska köket är väldigt varierande, med mycket fisk och skaldjur.

Se: Stränderna, naturen, pärlodlingar.

Göra: Bada, äta.

Shopping: Begränsat. Mest hantverk och pärlor.

Bra att veta: Hotellen påstås ofta vara fullbokade på Phu Quoc. Detta gäller bara de stora hotellen. I dag finns massor med små familjehotell. Om resebyrån säger att det är fullt, åk ändå och be en taxi skjutsa dig runt och knacka dörr på småhotellen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande