Världens godaste mat hittar man i Kina.
Förbjudna stadens böljande tak sedda från Jingshan-parkens högsta kulle.
Affischer av Mao Zedong och annan kommunistkitsch till salu vid Panjiayuan antikmarknad.
Ungdomar i mangautstyrsel på fotosession vid konstdistriktet 798.
1 AV 4
Världens godaste mat hittar man i Kina.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 4
Förbjudna stadens böljande tak sedda från Jingshan-parkens högsta kulle.
Foto: Jojje Olsson
3 AV 4
Affischer av Mao Zedong och annan kommunistkitsch till salu vid Panjiayuan antikmarknad.
Foto: Jojje Olsson
4 AV 4
Ungdomar i mangautstyrsel på fotosession vid konstdistriktet 798.
Foto: Jojje Olsson

Peking: Guide med 16 tips och sevärdheter

Peking, Kina. Här guiden där vi har samlat de bästa tipsen till den spännande metropolen med restauranger och shopping i världsklass.

Allt om Resor

Då jag först besökte Peking 2004 var det en svår stad. Att ta sig runt var en utmaning. Att beställa mat var också besvärligt, ­smaklökarna chockades av ­gudsförgätna rätter jag än i dag inte vet vad det möjligen kan ha varit.

Tio år senare har Kina globaliserats - och huvudstaden utvecklats bortom igenkänning. Staden är en kittel av ­influenser från hela världen, vilket ses särskilt ­tydligt i restaurangvärlden. Exempelvis hyser ambassadområdet kring nöjesdistriktet Sanlitun franska och italienska restauranger i toppklass, men även mongoliska och ryska.

Kinesiska maten – ett av världens bästa kök

Det går till och med att äta autentiskt nordkoreanskt vid ställen som Pyongyang Restaurant, där såväl mat som serveringspersonal flugits in från Nordkoreas huvudstad. Vidare har det stora antalet kinesiska migranter lett till att hela landets alla kök finns samlade i Peking. Min mor Agnetha, som är vegetarian, har därmed fler middags­alternativ här än i någon annan stad hon besökt. Upptäck köket från kinesiska provinsen Yunnan, där grönsaker och svampar genom ­århundraden använts tillsammans med vitlök och chili som ett bevis på att smaksensationer kan lagas utan kött. I området kring stadens trum- och klocktorn finns flera mysiga restauranger som Dali Renjia och Jinse Liangshan, där en måltid för två kostar en dryg hundralapp. Eller prova "dim sum" från södra Kina, vars små lätta rätter blivit populära från London till New York. Här serveras den autentiska versionen för en bråkdel av priset i väst.

Spännande mångfald

Pekings dominerande ­ställning i Kina har dragit till sig kultur, ­entreprenörer och varor från hela landet. Shoppingen är fantastisk - vad sägs exempelvis om världens största ­antikmarknad dit artefakter ­skeppas från Kinas alla hörn och säljs i ett ­myller av prutande lokalbor och utländska samlare?

Vid äldre gator som Guloudongdajie och historiska parkområden som Houhai hittas allt från lokala ­antikaffärer till mindre japanska designbutiker med innovativa husgeråd och fräcka presenter du aldrig tidigare sett. I de nyare affärsområdena ­dominerar glänsande varuhus likt China World Mall och futuristiska shoppinggallerior som Sanlitun Village.

Stadens spännande mångfald är tydlig i allt från shopping till konst­gallerier. Mixen mellan öst och väst har gjort Peking till ett absolut favorit­resemål.

Det är lokalbefolkningens vänlighet som tagit min mor med storm. Ofta då hon vandrar runt på egen hand ­kommer ­inbjudningar på en kopp te av nyfikna Pekingbor.

Detta gäller särskilt i hutongerna; de urgamla bostadskvarter som byggdes under Kublai Khan redan på 1200-­talet. De gör Pekings snabba utveckling synlig även i fysisk form, då de ofta står sida vid sida med höga kontorsbyggnader och ­glänsande skyskrapor. De bäst bevarade finns i området kring Trumtornet och Houhai, samt i Dazhalan söder om Himmelska fridens torg.

GUIDE: 16 TIPS OCH SEVÄRDHETER I PEKING

BO BRA

1. Han's Royal Garden

Lyxigt och rymligt designhotell. Gediget hantverk, med en inredning som till stor del består av äkta antikviteter.

Adress: 20 Qinlao Hutong, South Jiaodaokou St, hansroyalgardenhotel.com

ANNONS: Boka rum på Han's Royal Garden här [extern länk]

2. Beijing Double Happiness Hotel

Hotell i ett av stadens äldsta bostads­områden. Alla 32 rum ser olika ut, dock är alla inredda enligt Qingdynastin, med traditionella möbler i rött och gult.

Adress: Dongsi sitiao 37, hotel37.com/en-gb

ANNONS: Boka rum på Beijing Double Happiness Hotel här [extern länk]

ÄTA & DRICKA

3. Xiongdi Chuancai

Autentisk och stark mat från Sichuan; grillad fisk, kryddstark tofu, kyckling med chili och jordnötter. Engelsk meny med bilder.

Adress: Dongzhimen neidajie 162

4. Sake Manzo

En av stadens bästa japanska restauranger, som importerar fisk från Tokyo och gör egen tofu. Bästsäljarna är grillad ål och sashimi av lax. Stort utbud av sake.

Adress: Tuanjiehu beisitiao

5. Saveurs de Corée

Koreansk resturang av hög kvalitet inredd enligt naturelementen, med en mysig öppen innergård. Har prisvärda menyer för nybörjaren av det koreanska köket. Grillat kött av fläsk och nöt som marinerats i päronsaft.

Adress: Ju'er hutong 20

6. Jindingxuan

Utsidan påminner om ett tempel. Kök med inriktning på södra Kina, och fokus på de smårätter som kallas dim sum. Lång kö varje kväll - så kom antingen sent eller tidigt!

Pris: Dim sum cirka 20 kronor per rätt.

Adress: Hepingli xijie 77

7. Mosto

Modernt kök med en touch av Medelhavet och Sydamerika. Venezuelanska kocken Daniel Urdaneta är känd för såväl ordentliga grillbiffar som innovativa menyer.

Adress: Sanlitun lu 81, Nali Patio Mall, ­vån 3

SE & GÖRA8. 798 konstdistrikt

Fräckt konstdistrikt i vapenfabrik från 1950-talet som konstnärer flyttade in i när den lades ner. Området har flera gånger hotats med rivning. Hyser hundratals ­gallerier, butiker och kaféer.

Adress: Jiuxianqiao lu

9. Hutongerna

Hutonger är traditionella bostäder. De har låga innergårdar byggda enligt feng shui. Här kan du ströva runt på måfå och uppleva folkliv. Autentiska hutongerna finns i områdena Dazhalan, Houhai samt kring Trumtornet.

SHOPPING

10. Gulou dongdajie

Gata full med butiker i gamla hutong­bostäder. Alternativt med många musik­affärer, vintagebutiker samt specialinriktade småaffärer; husdjur, manga eller hand­gjorda paraplyer. Livligt på ­helgkvällarna.

Adress: Gulou dongdajie

11. Uniqlo

Stilrena och prisvärda kläder gör att denna kedja ofta kallas "Japans H&M". Stor i Asien och USA, har just börjat etableringen i Europa. Fräcka egendesignade t-shirts.

Adress: Sanlitun lu 19, Sanlitun Village söder, byggnad 10.

TOPP 5 PEKING

 12. Förbjudna staden

Enormt palatsområde som stått i Pekings centrum i 600 år. Kejsaren Yongle (regerade 1402-1424) såg till att över en miljon människor deltog i bygget, och att en tredjedel av palatset blev hans personliga harem. Klättra upp till toppen i parken Jingshan norr om palatset för en fantastiskt utsikt över taken.

13. Houhai

Populärt parkområde i centrala Peking med två sjöar kantade med barer, restauranger och butiker. Här badar lokalbor, och åker skridskor om vintern. Kring sjöarna ligger många pittoreska, ­sekelgamla bostads­områden som är mysiga att vandra runt i.

14. Panjiayuan ­antikmarknad

Världens största antikmarknad, med över 3 000 butiker och försäljare. Här finns allt från vaser, målningar och smycken till fem meter höga statyer. Öppnar redan klockan 4:30 på helgerna. Perfekt för presenter.

Adress: Väster om Panjiayuan Bridge

15. Himmelens tempel

Tempelområde som byggdes samtidigt som Förbjudna staden. Hit vallfärdade ­kejsare i ett halvt årtusende för att be himlen om bra skörd - minsta felsteg i de avancerade riterna ansågs få katastrofala följder. I den tillhörande parken spelar ­pensionärer ­mah­jong och utövar tai chi.

16. Spökgatan

En kilometerlång gata kantad av över 200 restauranger som nästan alla har öppet dygnet runt. Fokus ligger på kinesisk mat, framför allt stark mat från ­Sichuan. Röda lampor lyser upp gatan och får matgästerna att se ut som hungriga spöken i mörkret.

Adress: Dongzhimen neidajie

 

Text av: Jojje Olsson

RESFAKTA: PEKING

Resa hit: Endast Air China flyger direkt från Stockholm. De festa större ­europeiska flygbolag erbjuder biljetter med mellanlandning.

Bästa tiden: April-juni samt september-oktober. Övriga månader jättevarmt eller smällkallt.

Restid: Cirka 8 timmar.

Tidsskillnad: 6-7 timmar före svensk tid.

Språk: Kinesiska. Engelska främst vid större hotell och restauranger.

Valuta: Kinesiska yuan.

Prisnivå: Generellt mycket låg, men samtidigt stora skillnader. 

Ta dig runt: Peking är stort och det är för långt att promenera mellan stadsdelar. Men taxi kostar bara 13 kronor för 3 kilometer. Tunnelbanan är bra, med skyltning på engelska och ett biljettpris på två kronor, oavsett hur långt du åker.

Bra att veta: Ha alltid med adresser på kinesiska om du vill fråga om vägen eller ska åka taxi. Chaufförerna kan i regel ­varken tala eller läsa engelska. Glöm inte att bära med ett visitkort med adress och telefonnummer till hotellet!