Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
För ett år sedan gav sig Patrik av på sitt livs resa.För ett år sedan gav sig Patrik av på sitt livs resa.För ett år sedan gav sig Patrik av på sitt livs resa.
Sedan dess har han hunnit med många resmål i Asien.Sedan dess har han hunnit med många resmål i Asien.Sedan dess har han hunnit med många resmål i Asien.
På Nya Zeeland fick han se många av inspelningsplatserna ur Sagan om Ringen bland annat.På Nya Zeeland fick han se många av inspelningsplatserna ur Sagan om Ringen bland annat.På Nya Zeeland fick han se många av inspelningsplatserna ur Sagan om Ringen bland annat.
Dykning är något som Patrik ägnat sig mycket åt.Dykning är något som Patrik ägnat sig mycket åt.Dykning är något som Patrik ägnat sig mycket åt.
1 AV 4
För ett år sedan gav sig Patrik av på sitt livs resa.
Foto: Privat
2 AV 4
Sedan dess har han hunnit med många resmål i Asien.
Foto: Patrik Enlund
3 AV 4
På Nya Zeeland fick han se många av inspelningsplatserna ur Sagan om Ringen bland annat.
Foto: Patrik Enlund
4 AV 4
Dykning är något som Patrik ägnat sig mycket åt.
Foto: Patrik Enlund

Patrik sålde allt och drog – så gick det sen!

Den 26-årige svensken gjorde vad så många fantiserar om men inte törs:

Han sa upp lägenheten, sålde sina prylar och gav sig ut på det stora reseäventyret.

Hur har det gått för Patrik nu ett år senare?

Linköpingskillen Patrik Enlund, 26, gjorde sig av med alla ägodelar och drog ut i världen för ett år sedan.

Han har ett starkt friluftsintresse och har aldrig riktigt funnit sig till rätta i det svenska nio-till-fem-livet. Han sökte efter ressällskap på nätet och när han fick napp från en likasinnad tjej bestämde han sig för att ta det stora steget. Inte bara att resa ett tag - utan att lämna Sverige för gott.

I förhandsplanerna ingick bergsklättring i Thailand och därpå besök i Filippinerna och Australien.

När vi når Patrik per telefon befinner han sig i Perth i Australien. Han är på lysande humör:

– Hela resan hittills har varit galet fantastisk, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Patrik säljer allt och ser världen

 

Vulkanutbrott på Bali

Jag har precis avslutat tre månaders jobb som medhjälpare - "farmhand" - på en bondgård i delstaten New South Wales nordväst om Sydney. Ett stort ställe med 5 000 köttdjur och 3 000 får. Jag bodde hos en trebarnsfamilj där och fick lära mig köra traktor, tippbil och grävmaskin - den sista var kul, grävmaskin hade jag aldrig kört förr.

Patrik försörjer sig på det här sättet, genom att ta olika jobb då och då utmed vägen.

Resan inleddes enligt förhandsplanen med bergsklättring och dykning i Thailand följt av mer dykning i Malaysia innan det blev dags för Filippinerna. Där skildes Patrik från sitt kvinnliga ressällskap:

– Jag ville bestämt till ön Siargao men det ville inte hon. På ön träffade jag några svenskar som drev ett hotell och firade midsommar med dem, snaps och "filippinsk sill", inlagd rå fisk, alltså.

Sedan blev det Bali där Patrik bestämt träff med några kompisar på en badort. Ett vulkanutbrott på en näraliggande ö orsakade ett askmoln som stoppade all flygtrafik:

– Jag blev tvungen att stanna ytterligare en vecka, men det var bara trevligt. Orten hade en otrolig massa hälsoinrättningar med spa, massage och yoga så jag avslutade med en rejäl spa-weekend.

LÄS OCKSÅ: Familjen sålde allt och såg världen

Senast avverkade han en resa med familjen runt i Nya Zeeland.Senast avverkade han en resa med familjen runt i Nya Zeeland.Senast avverkade han en resa med familjen runt i Nya Zeeland.
Senast avverkade han en resa med familjen runt i Nya Zeeland. Foto: Patrik Enlund

Såg valar i Australien

Nästa stop blev staden Cairns på Australiens östkust:

– Redan första dagen gick jag in på ett dykföretag där och fick jobb som lärling. De ordnade fyra-fem dagar långa båtutflykter till Stora Barriärrevet och jag blev alltiallo på båten. Skötte matförsäljningen till exempel men fick också tre månaders dykutbildning - mot att jag jobbade gratis.

– Vi såg valar nästan varje dag den första månaden och det var sol, blå himmel och skimrande vatten nästan jämt. Det kändes nästan drömlikt, "tänk att det här jobbar jag med" sa jag till mig själva många gånger.

Dykutbildningen räknar Patrik ska ge utdelning i form av ett nytt jobb när dyksäsongen nu börjar i Australien igen.

Med kompisar från dykbåten for han efter avslutad lärlingsperiod till Sydney och tillbringade december där innan han tog jobbet på bondgården.

LÄS OCKSÅ: Skulle du segla jorden runt med en främling?

Rundtur på Nya Zeeland

Nu har han just avverkat en rundtur på Nya Zeeland tillsammans med sin ditresta syster, mamma (som firade 50-årsdag) och hennes sambo.

– Vi åkte till många av ställena där "Sagan om Ringen" filmades. Landskapet med små klarblå sjöar, gröna kullar och snöklädda berg är fantastiskt vackert och underbart att köra runt i.

Just nu befinner Patrik sig i Perth i Australien där han och en engelsk tjej han träffat ut med resvägen tänker hyra en husbil och dyka med valhajar på västkusten.

Det råder knappast någon tvekan om att han inte för en sekund ångrar sitt djärva uppbrott från sitt svenska vardagsliv.

– Det har varit galet fantastiskt!

Patrik skriver om sitt nya liv och sina reseupplevelser kontinuerligt på sin sajt www.ettannatliv.se.