PARIS. Frankrikes fjärde största attraktion är loppmarknaden Marché aux Puces i Clignancourt.
PARIS. Frankrikes fjärde största attraktion är loppmarknaden Marché aux Puces i Clignancourt.

Paris största loppis

Paris största loppmarknad, Marché aux Puces i Clignancourt, besöks varje år av elva miljoner människor och är Frankrikes fjärde största attraktion.  

Att besöka alla de 3 500 försäljarna är inte möjligt.  

Här har du en guide som guidar dig runt bland stånden. 

Allt från 2000-åriga antika marmorbyster till möbler i aluminium från 1990-talet. Från verkliga dyrgripar som skulle platsa på ett museum till trasiga, udda kaffekoppar. Och allt däremellan.

 Marknaden, som är världens största i sitt slag, har funnits sedan 1885. Då var detta område gränsen mellan stad och landsbygd. De fattiga höll till här, och levde ibland på att gå in till staden nattetid för att bland avfallet utanför fina hus leta efter sådant som kunde säljas. Snart blev det ett helgnöje för väletablerade parisare att åka ut hit och köpa vad som plockats upp ur skräphögarna. 

 Efterhand har marknaden vuxit. På senare år är det utbudet av nygjorda jeans, T-shirts, skor och konsthantverk som blivit allt större – nu cirka 1 000 handlare – men den här gatuförsäljningen hör inte till den klassiska loppmarknaden.

 Priserna är ganska höga. Men du kan alltid försöka pruta. De bästa affärerna görs tidigt på morgonen, direkt med ”transportörerna” som varit ute i bygderna och hittat nya föremål.

 Loppmarknaden är indelad i fjorton avdelningar. Paul Bert och Serpette har de mest originella och spännande urvalen. De är särskilt populära bland arkitekter, designers och konstnärer. Är du mer intresserad av småprylar och den härligt röriga typen av loppis? Gå då till Vernaison, marknadens veteran som behållit gamla tiders charm.

 Trendigt

 Paul Bert. 250 handlare i sju gångar utomhus, med kul och häpnadsväckande prylar. En hel del från 1700-talet, men också 60-talsmöbler och rokoko. Trendkänsligt.

 

Inomhus

 Serpette. Ungefär samma sorts utbud fast inomhus. Flera handlare är hårt specialiserade, till exempel på bagage, badrumsattiraljer, kläder och art deco-möbler. Hög kvalitet.

 

Charmigt

 Vernaison. Stort, myllrande och charmigt med den gamla själen bevarad. Ungefär 300 handlare säljer allt mellan himmel och jord.

 

Möbler

 Biron. Varierat och proffsigt i en av de äldsta avdelningarna. Fina, stora möbler och träkonstruktioner, som hela spiraltrappor och träpaneler.

 

Mahogny

 Antica. Liten marknad under tak med ett tiotal handlare, mycket blänkande mahognymöbler. Inte så fantasifullt.

 

Litet klassiskt

 Cambo. Ännu en liten marknad med klassiskt utbud, ett tjugotal handlare.

 

Spännande

 Dauphine. Klassiskt utbud i bottenvåningen och mycket spännande en trappa upp – vintagekläder, böcker, tryck, klockor med mera.

 

Ingen fart

 Malassis. En ganska ny, stor avdelning som inte tagit fart riktigt. Under senare år har många tvingats slå igen. Nedervåningen mest intressant.

 

Mest glas 

 Rosiers. Minimarknad, tidigare enbart med glas, nu med 1900-talsmöbler också.

 

Nya handlare

 Le Passage. En gatstump med låg hyra som blivit de nya handlarnas plats. Här kan nästan vad som helst dyka upp.

 

Klassiskt

 Malik. Drygt 100 handlare med klassiskt utbud.

 

För proffsen

 Jules-Vallès,  L’Entrepot och L’Usine. Mest för proffsköpare, som är ute efter väldigt speciella saker som till exempel hela hissar i jugendstil, gamla spisfronter eller stora fontäner. Vanliga besökare är inte alltid så välkomna.

 

Kläder & skor

 Marché Michelet och Marché de la rue Jean Louis Fabre. 

 Nya marknader med kläder, skor, nordafrikanskt hantverk med mera. Kolla kvaliteten och försök pruta. Tänk på att piratkopior enligt fransk lag är förbjudna att både tillverka, sälja och använda.

 

 

Text av: Helena Cohen-Höjenberg

FAKTA

Marknaden är världens största i sitt slag. Vi känner mest till den som marknaden i Clignancourt. Det är till metro Clignancourt som många åker, för att sedan gå över motorvägen/stadsgränsen.

Fika: La Chope de Puces, 122 rue Rosiers, Saint Ouen. Legendariskt kafé med jazzig underhållning
i Django Reinhart-stil.
Äta: Bistro Paul Bert, 18 rue Paul Bert, Saint Ouen. Trivsam stämning och bra, rejäl mat. Här äter designers, modeskapare och andra som handlat och hämtat inspiration.
Chez Loisette, 130 rue Michelet, Saint Ouen. Nostalgi-bistro
i Vernaison från 30-talet där musettdragspel och sång
i Piafs stil kan höras. Rejäl mat.
Transporter: Inte plats i resväskan? Vänd dig till något av de tio fraktföretagen som har små kontor på olika håll.
Ta dig hit: Metro, antingen linje 4, station Clignancourt. Eller linje 13, station Garibaldi.
Öppettider: Året om lördag 9–18, söndag 10–18 och måndag 11–17.

Aktuellt just nu