Strosa längs Seine, spana in boklådorna och avnjut en picknick på någon av de bilfria broarna.
1 av 9: Strosa längs Seine, spana in boklådorna och avnjut en picknick på någon av de bilfria broarna. Foto: Emma Sundh
Missa inte Rue Cremieux – en gata full av pastellfärgade hus.
2 av 9: Missa inte Rue Cremieux – en gata full av pastellfärgade hus. Foto: Emma Sundh
Njut av vårsolen i Paris vackraste trädgård, Jardin du Luxembourg.
3 av 9: Njut av vårsolen i Paris vackraste trädgård, Jardin du Luxembourg. Foto: Emma Sundh
Håll utkik efter den röda bilen för att hitta till den hypade butiker Merci.
4 av 9: Håll utkik efter den röda bilen för att hitta till den hypade butiker Merci. Foto: Emma Sundh
Bo i lägenhet! Ofta billigare än hotell.
5 av 9: Bo i lägenhet! Ofta billigare än hotell. Foto: Emma Sundh
Mysiga trappor. Uppe i Belleville kan du se ut över hela Paris.
6 av 9: Mysiga trappor. Uppe i Belleville kan du se ut över hela Paris. Foto: Emma Sundh
Paris sötaste butik, Les Fleurs.
7 av 9: Paris sötaste butik, Les Fleurs. Foto: Emma Sundh
Sacré-Coeur. Leta dig upp till Montmartre när skymningen faller.
8 av 9: Sacré-Coeur. Leta dig upp till Montmartre när skymningen faller. Foto: Emma Sundh
Boulevard Richard Lenoir är varje matälskares dröm.
9 av 9: Boulevard Richard Lenoir är varje matälskares dröm. Foto: Emma Sundh

Paris hemliga pärlor – här är 14 bästa tipsen

PARIS, FRANKRIKE. Bakom boulevarder och gigantiska trädgårdar döljer sig smågator, gömda marknader och mysiga restauranger. Här är Paris hemliga pärlor.

Det är något visst med våren i Paris. Inte nog med att du genskjuter våren i en av Europas mest bedårande städer. Våren är dessutom extra vacker just här.

Se körsbärsblommorna slå ut i full blom vid Eiffeltornet, se picknickande parisare vid Seine. Eller varför inte spendera timmar på en solig uteservering, med ost och vin i handen med Paris serverat framför ögonen?

Paris gömmer en rad hemliga pärlor, långt borta från de överbefolkade turistfällorna. Vi har samlat dem alla – för en perfekt vår i Paris.

BO

Bo som en fransos

En konstnärsstudio, en sekelskiftes-tvåa med fransk balkong eller en liten lya högt över takåsarna. Hyr lägenhet istället för att bo på hotell och upplev det autentiska Paris, med trevliga grannar, ett eget kök och en egen utsikt. Perfekt för dig som vill leva som en riktig parisare. Det bästa? Att hyra lägenhet kan många gånger vara bra mycket billigare än att bo på hotell.

All-paris-apartments.com

Hotel Saint Louis Bastille

Ett utmärkt hotell som ligger på alldeles i närheten av härliga och mysiga Rue Oberkampf. Ett stenkast från väldoftande bagerier, antikshoppar och kulinariska restauranger.

Pris: Cirka 900 kronor per natt

Hotel Saint Louis Bastille

Saintlouis-bastille.com

114 boulevard Richard Lenoir

Tips! Boulevard Richard Lenoir är varje matälskares dröm. Här breder en matmarknad ut sig varje torsdag mellan 07.00-14.30 och söndag 07.00-15.00.

Hotel Regyn's Montmartre

Framför ett sött litet torg, ett stenkast från småbutiker och tunnelbanan Abbesses hittar du det lika söta hotellet Regyn's Montmartre. Bo bekvämt och lugnt (hotellet är ljudisolerat för känsliga öron), mitt i händelserna centrum och ha nära hem efter en härlig kvällspromenad med middag någonstans på de slingriga vägarna i Montemartre

Pris: 1 300 kronor per natt.

Hotel Regyn's Montmartre

18 Place des Abbesses

Tips! Montmartre är ljuvligt – på kvällen. På dagarna vallfärdar turisterna hit, medan parisarna letar sig hit först när lugnet har lagt sig.

 

ÄTA

Café Charbon

På Charbon kan du äta lättare lunch, ta ett glas vin på uteserveringen eller kalasa loss med en brakmiddag. Det finns alltid hundra skäl till att gå till Charbon, och ett av dem är för att njuta av den filmiskt vackra inredningen.

Café Charbon

109 Rue Oberkampf

Ave Maria

På en avkrok till Rue Oberkampf hittar du det färgstarka, bohemiska (och ofta knökade) Ave Maria. På detta populära ställe kan du avnjuta exotiska drinkar, karibiska smaker och kryddstark mat från världens alla hörn.

Ave Maria

1 Rue Jacquard

La Patache

Slink in på en ostbricka, ett glas vin eller ett hopplock av smarriga delikatesser på Paris mysigaste kryp-in. Njut i timtals ...

La Patache

60 Rue Lancry

Bouillon Camille chartier

Dröm dig bort till sekelskiftets Paris inne på denna restaurang i Art Nouveau-stil. Avnjut en middag, en kaffe eller lyxa till det med ett glas champagne.

Bouillon Camille chartier

3 rue Racine

La Droguerie

Mitt i Marais myller, ett stenkast från L'As du Fallafel (som har korats till Paris bästa falafelställe) hittar du Paris bästa … crêpe! Perfekt lunch eller mellanmål – och syndigt gott.

La Droguerie

56 rue des Rosiers

SHOPPING

Magiska Merci

I en gammal tapetfabrik på en innergård i Marais döljer sig den helt fantastiska konceptbutiken Merci. En oas full till bredden med inredningsdetaljer, accessoarer, lampor, möbler och porslin.

Merci

Merci-merci.com

111 boulevard Beaumarchais

Paris bästa vintagemarknader

Älskar du gamla smycken, plåtburkar, lampor, franska tidningar från förr och sirliga vaser? Ja, då får du inte missa Paris två bästa vintagemarknader som ligger i varsin utkant av denna storstad. Var där i tidigt på morgonen för att norpa åt dig de bästa kapen!

Marché aux puces de la porte de Vanves  (öppet på lördag och söndag)

Avenue Georges Lafenestre

Les Puces de Saint-Ouen (Öppet lördag, söndag och måndag)

Port de Clignancourt

Kitschigt kärt på Les Fleurs

I den söta butiken Les Fleurs finns hittar du en rad ovanliga ting. Smakfull kitsch, romantiska pinaler och bedårande bijouterier.

Les Fleurs

boutiquelesfleurs.com

6 passage Josset

UPPLEV

Belleville

Skippa turistspäckade Sacre Coeur och ta dig istället upp till Bellevilles höjder. Magisk utsikt över Paris, en liten park nedanför och en handfull människor.

Luxemburgträdgården

De riktigt varma dagarna vallfärdas fransoserna till sina vackra parker. En sann favorit är den maffiga Luxemburgträdgården som breder ut sig på den västra stranden. Slå dig ner, ät en medhavd lunchsmörgås eller bara njut av att titta på människorna.

Canal Saint-Martin Kanalen

Strosa längs med vackra Canal Saint-Martin (det var här som Amelie “kastade macka” i filmen “Amelie från Montmartre”), över de gröna, slingrande, små broarna och njut av en oas mitt i Paris.

 

Tips! Skippa frukost på hotellet. Gå ut på morgonkvisten, leta upp ett mysigt café och avnjut frukost med utsikt över ett nyvaket Paris. Se parisare med baguetter under armen, vespor som sveper förbi och chica fransyskor på väg till jobbet.

 

 

Text av: Emma Sundh

 

LÄS OCKSÅ: Paris 11 måsten enligt Lottie Knutson

Paris, Frankrike

Resa dit: Till Paris tar du dig enklast med flyg (tar knappt tre timmar) för cirka 2 000 kronor.
Bästa tiden: Mars-oktober.
Valuta och prisnivå: Euro. Priserna ligger snäppet över Sverige-standard.
Bo: Bo på hotell eller i en mysig, parisisk lägenhet – bästa budgetboendet.
Äta: Njut av croissant, Croque monsieur och Café au lait till frukost och en pangmiddag med franska smaker på kvällen. Frossa i ost och vin mellan varven. Matigt mellanmål? En crépe to go så klart!
Shopping: I Marais små gränder hittar du unika småbutiker, medan du finner den riktiga citykänslan på Champ Ellysse, på Rue de Rivoli och i de pampiga Galeries Lafayette och Le Bon Marche.
Bra att veta: Du behöver inte kunna franska för att åka till Paris. Engelska och kroppsspråk räcker långt.

Aktuellt just nu