<p>Sju års varmsam renovering av kyrkan Saint-Chappelle är nu över.</p>
1 av 4: <p>Sju års varmsam renovering av kyrkan Saint-Chappelle är nu över.</p> Foto: Didier Plowy – Centre des monuments nationaux
<p>Den gotiska kyrkan i Paris invigdes år 1248.</p>
2 av 4: <p>Den gotiska kyrkan i Paris invigdes år 1248.</p> Foto: Didier Plowy – Centre des monuments nationaux
<p>Det berömda rosettfönstret består av 86 separata glasfält med 1 130 bibliska figurer.</p>
3 av 4: <p>Det berömda rosettfönstret består av 86 separata glasfält med 1 130 bibliska figurer.</p> Foto: Franck Badaire – Centre des monuments nationaux
<p>Renoveringen blev klar precis i tid för firandet av den gamle kung Ludvig IX, som lät uppföra kapellet.</p>
4 av 4: <p>Renoveringen blev klar precis i tid för firandet av den gamle kung Ludvig IX, som lät uppföra kapellet.</p> Foto: Didier Plowy – Centre des monuments nationaux

Paris gotiska kyrka har fått ett ansiktslyft

PARIS. Efter sju år är världens tuffaste jobb för fönsterputsare till sist avklarat. Och de 800 år gamla mosaikfönstren i Paris glimmar åter i sin medeltida prakt.

Tacka modern laserteknik för det.

Det är ett av medeltidens gotiska underverk: Saint-Chapelle (Heliga kapellet på svenska) på ön Ile de la Cité i Paris hjärta stod klart år 1248.

Kapellet är en oerhört imponerade skapelse och rymmer bland annat utsökta mosaikfönster om en sammanräknad yta på 600 kvadratmeter.

Berömt rosettfönster

Mest berömt är det magnifika rosettfönstret som i 86 separata glasfält återger uppenbarelseberättelsen och avbildar 1 130 olika bibliska figurer.

Under de sju årens renovering har alla kapellets fönster monterats ned, delats i mindre bitar och omsorgsfullt tvättats med hjälp av laser. Innan fönstren sammanfogats på nytt har alla ytor försetts med ett nytt skyddande glashölje som skydd mot luftföroreningar.

Firar kung Ludvig IX

Renoveringen avslutades precis i tid för firandet av 800-årsminnet av den fromme kung Ludvig IX födelse. Kungen lät uppföra kapellet alldeles intill det dåvarande kungliga palatset och syftet var att skapa en lämplig förvaringsplats för de heliga reliker som den djupt religiöse kungen samlat på sig. Till exempel vad som påstods vara Kristi törnekrona och en del av Kristi kors.

Relikerna försvann under franska revolutionen men mosaikfönstren undkom förstörelse då kapellet användes som kontor och fönstren skymdes av stora arkivskåp.

Källa: The Guardian

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande