Paris 11 måsten enligt Lottie Knutson
Paris romantik, mat och genuina arkitektur gör att reseproffset Lottie Knutson ständigt återvänder till staden, där hon har bott i flera år.
- I Paris mötte jag kärleken. Jag har gråtit på kajerna, bott under takåsarna i dragiga små vindskupor och joggat runt Eiffeltornet. Dessutom upptäckte jag stadens godaste chokladmacaroner - 20 år innan de blev trendiga, säger hon.
- Det går nästan inte att tröttna på Paris. Kvarter som var ruffiga och nedslitna i min ungdom är i dag hypertrendiga, samtidigt som klassikerna alltid tycks överleva.
Här bjuder Allt om Resors medarbetare Lottie Knutson på sina elva bästa Paristips.
ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Paris som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)
ANNONS: Boka guidad rundtur i Louvren och andra sevärdheter i Paris innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)
1. L’as du Fallafel i Marais
Staden jag känner allra bäst är Paris, där jag har bott i många år. På vårt senaste återbesök återknöts faktiskt cirkeln från hotellet där allt började när jag var där första gången i mitt liv: på en tågluff, 18 år gammal. Hotellet heter Villa Madame, på Rue Madame i Saint-Germain des Prés. Högst upp finns tre rum som har var sin egen, blomstrande takterrass med bord och stolar. Charmant, för att använda franskan. Rum nummer 51 rekommenderas särskilt, minimalt men med stor terrass.
Varje gång jag är i Paris måste jag äta en falafel från L'As Du Fallafel på Rue des Rosiers i Marais. Jag vaktade utställningar på svenska kulturhuset i min ungdom och åt en sådan falafel till lunch varje dag.
I Paris finns också min favoritpark - en lite hemlig park precis bakom varuhuset Le Bon Marché i 6:e arrondissementet. Man kan köpa med sig lite gott att äta och dricka från varuhusets fantastiska matavdelning och ha picknick i denna lilla muromgärdade oas, som heter Jardin Catherine Labouré.
Reseproffset Lottie Knutson återvänder ständigt till staden Paris. Här finns romantik, god mat och genuin arkitektur. Lottie är medarbetare i Allt om Resor.
1. L’as du Fallafel i Marais
Serverar världens godaste falafel. I min gröna ungdom var detta daglig lunch. Måltiden kostade då 25 kronor inklusive dricka och krävde en speciell ätteknik: de nyfriterade kikärtsbollarna proppas än i dag ned i ett nybakt pitabröd. De blandas med ugnsbakad aubergine, tunnskuren kål, tahini samt stark tomat- och chilisås. Resultatet är enastående gott, men kletigt. Läckerheten inmundigas därför sittandes, med benen brett isär på grund av rinn-risken. De ätes allra bäst i den lilla parken Square George Cain, ett stenkast bort. Numera finns sittplatser på L’as du Fallafel, då kostar den obligatoriska ”fallafel special” 70 kronor i stället för 50 som takeaway. Tyvärr ringlar köerna långa hit numera, men betas av ganska snabbt.
L’as du Fallafel, 34 Rue des Rosiers
2. Hotel Jeanne d'Arc, Marais
Det finns undantag från Paris generellt höga hotellpriser: Hotel Jeanne d'Arc är ett sådant. Hotellet har minimala rum, förutom ett familjedito för fem personer, och ett närmast perfekt läge i Maraiskvarteren. Precis runt hörnet ligger det charmiga torget Place Sainte-Catherine med tillhörande träd, parkbänkar och småkrogar. Ett stenkast bort ståtar Place de Vosges och de livliga Marais-kvarterens myller av kaféer och butiker. Nackdelen är att man måste boka tidigt. Hotellet är alltid är fullt. Priset startar på cirka 660 kronor per natt för enkelrum, upp till 2 800 per natt för familjerummet.
3 Rue de Jarente, hoteljeannedarc.com
3. Hôtel de Ville
Hôtel de Ville är Paris stadshus och har legat på samma plats sedan 1357. Utseendet på byggnaden har förstås varierat, fram till dagens bombastiska neo-renässansbyggnad. Under de första århundradena var Hôtel de Ville centrum för en rad upplopp, mord och avrättningar. Galgbacken, helt enkelt. Avrättningsmetoderna skiftade över tiden och med en aldrig sinande uppfinningsrikedom: kokning, pålning, bränning, fram till nymodigheten giljotinen. Denna raska halshuggningsmetod lanserades 1792 och blev särdeles populär under franska revolutionen. Avrättningarna framför Hôtel de Ville upphörde 1830. Numera erbjuder statshuset med kvalitativa och gratisutställningar, ofta i form av fotografier med Paristema. Utanför lockar en ganska ful men nostalgisk karusell, just på den plats där blodet en gång flöt.
sv.wikipedia.org/wiki/Hôtel_de_ville,_Paris
4. Le Petit Canard, Montmartre
Le Petit Canard är en extraordinärt avspänd och mysig restaurang i Montmartre. Som namnet antyder bjuds här på anka, i alla former och från familjens egen gård: från foi gras (anklever) till konfiterade anklår och bröst tillagat med apelsin. Självklart finns här också några andra rätter, bland annat klassikern gratinerad getost. Desserterna är ljuvliga. Inredningen är genialisk i sin enkla folklighet, vaxdukarna är färgglada och sextiotalsmönstrade och menyn är självklart skriven på griffeltavla. Personalen är trevlig om än lite jäktad. Här är alltid fullt och folk tittar löpande in för att se om inte något är ledigt, i alla fall. Boka bord i förväg.
Le Petit Canard 19, Rue Henry Monnier, 9:e arrondissementet, resto-lepetitcanard.com
5. Hotel Villa Madame, Saint-Germain des Près
Hotel Villa Madame ligger i klassiska Saint-Germain des Près. På detta mysiga lilla hotell har inredarna inte sparat på krutet: överallt väntar överraskningar i form av stilleben, konst och biblioteksdel med mjuka fåtöljer och öppen spis. Innergården påminner mer om en balinesisk lustgård med prunkande växter, springbrunn och soffor. Gården är öppen för hotellets gäster och fungerar under de varmare årstiderna som förlängd frukostmatsal. En frukost som för övrigt hör till Paris bästa, bland annat med färskpressad juice och fruktsallad. Rummen är elegant, lite svalt inredda. Den som vill unna sig någonting alldeles speciellt bokar rum nummer 51 eller något av de andra två rummen på översta våningen. Med utsikt över Paris takåsar gömmer de tre rummen var sin egen miniterrass fylld med blommande minibuskar och växter, bord och stolar, parasoll och två solsängar. Det är trångt och ohyggligt charmigt. Dessa tre rum, varav ett är en mindre svit, bokas enklast per telefon (Pris från 1700 till 3000 kronor).
44 Rue Madame, hotelvillamadameparis.com
6. Le Bon Marché
Le Bon Marché är ett lagom stort varuhus i 7:e arrondissementet med ungefär samma utbud av kläder och smink som övriga shopping-inrättningar. Det unika med Bon Marché är matavdelningen, La grande Epicerie de Paris: Här provsmakar piffiga hemmafruar från kvarteret ost, tillsammans med lediga kockar och matintresserade från hela världen. Le Bon Marchés matavdelning är inte bara perfekt för ätbara souvenirer: en god, fransk hasselnötsolja och några specialinpackade ostar. Här plockar den hungrige dessutom lätt till sig ingredienser för picknicken i någon av grannskapets parker (se tips no 7 och 8): charkuterier, ostar, en frasig baguette, minitomater, färska hallon, rosa champagne i piccolostorlek och någon god, färskpressad juice.
38 Rue de Sèvres, 7:e arrondissementet, lebonmarche.com
7. Jardin Catherine-Labouré
Precis runt hörnet från Le Bon Marche, bakom en hög stenmur ligger en gömd skatt: Jardin Catherine-Labouré. Bakom muren döljer sig en 7 000 kvadratmeter stor park, med uråldrig trädgårdmästarbostad, gamla vinrankor, fruktträd och gräsmattor där barnen spelar fotboll. Här finns till och med trädgårdsodlingar kvar, till minne av de nyttoplantor och grönsaker som ett näraliggande kloster en gång odlade här. Jardin Catherine-Labouré är perfekt för en paus och lite picknick med delikatesser från Le Bon Marchés matavdelning.
29 Rue Babylone, 7:e arrondissementet, equipement.paris.fr/jardin-catherine-laboure-2465
8. Square Récamier
Den som inte tar sig till Jardin Catherine-Labouré slinker in och vilar fötterna på oansenliga men lummiga och tysta Square Récamier, som återfinns via Rue Récamier, från Rue de Sèvres i 6:e arrondissementet. Här finns inga gräsmattor men ett litet vattenfall, höga skuggande träd, magnolia, rhododendron, parkbänkar, ja till och med en minimal lekplats för barn. Platsen döptes om till Square Roger-Stephane för några år sedan, till grannarnas stora förtret. Alla kallar fortfarande denna gröna oas för Square Récamier.
9. Zinkdisken, Place Saint-Germain des Près
Zinkdisken är ett signum för den franska baren. Dessa slitstarka diskar har ofta hundra år på nacken och är lika omsorgsfullt som vackert dekorerade. Och ljuvligt slitna. Självklar tar man sin dryck ståendes vid disken, vilket också medför lägre pris. En café noisette (espresso med lite varm mjölk) kostar sällan mer än 14 kronor. Ett glas husets röda ett par tior. Några av de vackraste zinkdiskarna finns på smågatorna i en vid cirkel runt Place Saint-Germain des Près. För de matsugna zinkdiskfantasterna rekommenderas den klassiska restaurangen Chez Allard, 41, Rue Saint André des Arts i 6:e och den gastrochica och genuina vinbaren Les Papilles, 30 Rue Gay-Lussac i 5:e arrondissementet.
10. Svenska kulturhuset, Institut Suédois Hôtel de Marle
I Maraiskvarteren ligger Svenska kulturhuset, som i dag kallas Institut Suédois Hôtel de Marle. Byggnaden är ett patricierpalats från 1600-talet, mitt i Marais-kvarteren. Här finns unikt bevarade detaljer. Missa inte det målade bjälktaket i Tessinsalen en trappa upp och den vackra, parkliknande gröna trädgården som numera är öppen för besökare. Här finns ofta väldigt bra utställningar och ett litet svenskinspirerat kafé på den stenlagda yttergården. Hôtel de Marle är det enda kulturhus som svenska staten har kvar i sin ägo. Köpet var antagligen en mycket bra affär, eftersom det gjordes redan på 1960-talet. Då var Marais var nedgånget och slummigt, fastighetspriserna låga. I dag är kvarteren hypertrendiga och svindyra.
11 Rue Payenne, parissv.si.se/hotel-de-marle
11. Au bouquet Saint-Paul
Här sticker frukostarna ut: rikliga, med ägg, bacon och färskpressad apelsinjuice. De fungerar som magnet för alla resenärer på småhotellen runtom. Maten är generellt enkel, hyfsad i pris och riktigt bra. Personalen är disträ men vänlig och månar om sina stammisar. En skröplig gammal man stapplar in samma tid varje dag. Han ser ut att vara jämnårig med zinkdisken. Bartendern lämnar disken, leder den gamle till hans bord, hjälper honom ner på stolen och tar hans beställning - ”det vanliga”. Först därefter får vi andra hjälp. Självklart vill vi alla bli stammisar och åldras på Bouquet Saint-Paul.
85, rue Saint-Antoine, 4:e