Lottie Knutson  är en obotlig nostalgiker och har bott i Paris i många  år. Där har hon nött, stött och blött den franska huvudstadens zinkdiskar och ger här sina bästa adresser.
1 av 8: Lottie Knutson är en obotlig nostalgiker och har bott i Paris i många år. Där har hon nött, stött och blött den franska huvudstadens zinkdiskar och ger här sina bästa adresser. Foto: Lottie Knutson
Många fransmän börjar sin dag vid bardisken.
2 av 8: Många fransmän börjar sin dag vid bardisken. Foto: Lottie Knutson
Zinkdisken är en social inrättning.
3 av 8: Zinkdisken är en social inrättning. Foto: Lottie Knutson
Här hamnar de flesta Parisbesökare, förr eller senare.
4 av 8: Här hamnar de flesta Parisbesökare, förr eller senare. Foto: Lottie Knutson
Zinkdisken känns nästan mer naturlig ensam, skriver Lottie Knutson.
5 av 8: Zinkdisken känns nästan mer naturlig ensam, skriver Lottie Knutson. Foto: Lottie Knutson
Zinkbarerna funkar lika bra för en drink på kvällen som en kaffe på morgonen...
6 av 8: Zinkbarerna funkar lika bra för en drink på kvällen som en kaffe på morgonen... Foto: Lottie Knutson
Många turister gör misstaget att sätta sig ner.
7 av 8: Många turister gör misstaget att sätta sig ner. Foto: Lottie Knutson
Bara en liten kaffe till... Zinkdiskarna är beroendeframkallande.
8 av 8: Bara en liten kaffe till... Zinkdiskarna är beroendeframkallande. Foto: Lottie Knutson

Paris 10 bästa barer enligt Lottie Knutson

PARIS. Nyligen nyinvigdes Zink Grill på Biblioteksgatan. Därmed kan Stockholmarna åter vila armbågarna på en antik bardisk i zink. Det känns nästan som i Paris, även om en espresso kostar fyra gånger mer. Den som får mersmak hittar Paris bästa zinkdiskar med Allt om Resors unika guide.

1. Le Progrès

I kvarteren som brukar kallas "haut Marais", övre Marais, är Le Progrès ett populärt samlingsställe för kvarterets unga. Den vackra gamla zinkdisken är en av få som fortfarande hyser hårdkokta ägg i sin karakteristiska ställning. De lätt grönfärgade, stenhårdkokta äggen har annars räddat mången fattig och hungrig student under årtionden. De är närmast k-märkta och bör därför stödköpas. Le Progrès har dessutom något så unikt som kompletterande zink-ståbord lagom för en eller två personer, med utsikt mot gatan.

1, Rue de Bretagne, 3:e arrondissementet.

2. Les Sans-Culottes

I de relativt nybildade, unga och myllrande nöjeskvarteren bortom Bastiljen gömmer sig en nästan hundra år gammal skönhet: Les Sans-Culottes rikligt ornamenterade zinkdisk. Den är majestätisk: vilar på en massiv ekbotten, är tjock och ovanligt hög med sju-åtta rader av sirliga, mönstrade bårder utmed kanten. Personalen gör sitt bästa för att uppfylla clichén om den otrevlige franske servitören, men dunkar efter lite grums och gnöl fram stans bästa Mojito. Hela stället är charmerande bedagat och därmed underbart.

27, rue de Lappe, 11:e

3. Bar du Marché

Med gamla reklamskyltar, väggklockor och en antik köpmandisk har ägarna förstärkt nostalgikänslan och stämningen från den tidigare marknadsplatsen mitt emot, le Marché des Blancs Manteaux. Genuiniteten i zinkdisken är det inget fel på: le Bar du Marchés disk är vacker, slank och välvd. Dekorationsbårderna är utsökta och de lite färskare ölkranarna i zink matchar väl. De traditionella croissanterna i sin korg har kompletterats med utsökta pajer, till exempel tarte aux poires. Kaffet är utmärkt och servicen bra. Många stammisar kommer för lunch och middag.

53, rue Vieille du Temple, 4:e

4. L'étoile Manquante

Den som lyckas slita sig från uteserveringens excellenta läge i hörnet rue Vieille du Temple och rue Saint Croix de la Bretonnerie kan nästan inte missa L'étoile Manquantes långa zinkdisk. Urgammal men slank och elegant, strösslad med enstaka retrobarstolar med rött galonsäte. Disken är som gjord för en "apéro" med goda vänner eller en snabb "express". Charkuteritallriken och salladerna är också bra om än dyra. Alla råvaror är ekologiska. Men räkna inte med någon överdrivet vänlig service, förrän du gett ut din första bok- eller klädkollektion och därmed anses vara rätt klientel.

34, rue Vieille du Temple, 4:e

5. Les Philosophes

Enligt legenden användes lokalen för nästan hundra år sedan som tankesmedja av Léon Trotski och andra ryska, judiska immigranter. Därefter blev Les Phi­lo­sophes restaurang och småningom bar, som fortfarande lockar kvarterets intellektuella samt en hel del turister. Les Philosophes har samma ägare som L'étoile Manquante. Med andra ord vurmas det för närodlat och ekologiskt, samtidigt som priserna är höga. Zinkdisken är lite för kort men vackert dekorerad. Den som lyckas ta sig fram mellan brickor, glas, burkar med socker och pepparkvarnar kan avnjuta en stunds zinkdisk-filosoferande i god trotskistanda. Generellt är stället mer snyggt och insuttet än riktigt bra, ur zinkdiskperspektiv.

28, rue Vieille du Temple, 4:e

6. La Favorite

På livliga Rue de Rivoli, mellan Bastiljen och Hôtel de Ville, samlar La Favorite ett ungt, internationellt klientel. Redan långt innan "happy hour" - uttalas självklart på franska utan h i början - är de hundra sittplatserna fulla. På trottoaren utanför är det ännu trängre och livligare, året runt, tack vare infravärme för rökarnas skull. Inredningen på La Favorite är retro med vita kakelväggar och svartvittrutigt golv. Zinkdisken evighetslång och inbjudande, men medtag sällskap; alla unga är fullt upptagna av mobiler och sig själva. Servicen är förvånansvärt bra. Ställets hamburgare redan klassiker, med "les frites" i smörpapper och zinkburk.

4, rue de Rivoli, 4:e

7. Au bouquet Saint-Paul

Här sticker frukostarna ut: rikliga, med ägg, bacon och färskpressad apelsinjuice. De fungerar som magnet för alla resenärer på småhotellen runtom. Maten är generellt enkel, hyfsad i pris och riktigt bra. Personalen är disträ men vänlig och månar om sina stammisar. En skröplig gammal man stapplar in samma tid varje dag. Han ser ut att vara jämnårig med zinkdisken. Bartendern lämnar disken, leder den gamle till hans bord, hjälper honom ner på stolen och tar hans beställning - "det vanliga". Först därefter får vi andra hjälp. Självklart vill vi alla bli stammisar och åldras på Bouquet Saint-Paul.

85, rue Saint-Antoine, 4:e

8. Café Mabillon

Mitt i livliga och läckra Saint Germain des Près fåterfinns Café Mabillon. Zinkdisken är vacker och gedigen men överskuggas av den våldsamt populära uteserveringen: hit kommer man för att se och bli sedd. Dygnet runt, eftersom Café Mabillon har öppet 24/24. Gärna med solglasögon på näsan och ett glas Chablis i näven. Nykära delar en gigantisk Peach Belba och hungriga nattvandrare njuter en grillad getosttoast. Det är inte billigt, men en liten kaffe eller ett glas husets röda vid den antika bardisken håller överkomliga priser.

164, Boulevard Saint-Germain, 6:e

9. Café du Métro

Här hamnar de flesta Parisbesökare, förr eller senare. Trots detta känner få till ställets historik, från trä- och kolförsäljning med vidhängande bardel på 1920-talet, till renodlad servering med samma ägarfamilj i fyra generationer. Betydligt fler har släckt törsten med en Cola vid den långa zinkdisken, som zick-zackar sig fram i lokalen. Många väntar på någon som ska komma med tunnelbanan, station Saint-Sulpice i hörnet rue de Rennes och rue du Vieux Colombier. Le Café du Métro anses servera en av kvarterets bästa löksoppor.

67, rue de Rennes, 6:e

10. Café Saint Placide

Här lockar ytterligare ett populärt frukostställe, med prisvärda smörgåsar och gott kaffe. Många boende på omkringliggande hotell har därför hittat hit, och kommer sedan tillbaka både för lunch och enklare middag. Zinkbaren är lång, vackert dekorerad och trevlig. Folk passerar i en strid ström hela dagarna. Lokalerna är lagom insuttna men varken hypernostalgiska eller stylade. Det enda undantaget är det klassiska brokiga stenkakelgolvet, som har sin egen charm. Publiken är en blandning av lokalbefolkning och turister.

127, rue de Rennes, 6:e

 

Läs också: Zinkdiskernas dragningskraft

 

Av: Lottie Knutson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande