Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Paris

Paris, en världsstad som bjuder på allt från kultur och romantik till shopping och kulinariska upplevelser.

Paris, en världsstad som bjuder på allt från kultur och romantik till shopping och kulinariska upplevelser.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Paris är som gjord för det goda livet och turisterna strömmar till den franska huvudstaden där en helg kan bli precis allt man gör den till.

Paris är som gjord för det goda livet och turisterna strömmar till den franska huvudstaden där en helg kan bli precis allt man gör den till.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Ta gärna en promenad upp till kyrkan Sacré-Cœur i Montmartre.

Ta gärna en promenad upp till kyrkan Sacré-Cœur i Montmartre.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Kulturmetropolen och kärlekens stad Paris har fantastiska vyer, fullt av historisk arkitektur och romantiska promenadstråk. Har du väl rest hit en första gång i livet kommer du alltid att längta tillbaka.

Det är svårt att bli besviken på världsstaden Paris, vare sig du är ute efter shopping, romantik, kulturupplevelser eller kulinariska läckerheter. Varje år väljer över 30 miljoner utländska turister att komma hit, vilket gör den till en av världens mest besökta städer.

Fler pratar engelska

Paris har delats in i 20 olika distrikt, så kallade arrondissement, varav det första ligger precis vid floden Seine mitt i centrum. Det andra distriktet ligger strax norröver och sedan slingrar sig de övriga efter varandra liksom på en kanelbulle i flera varv medurs. Staden är ovanligt tätbefolkad för att vara europeisk, vilket också är en stor del av dess charm. Numera talar även de flesta Parisbor engelska, till skillnad för 20-30 år sedan.

Sevärdheter att besöka i Paris

Missa framför allt inte att besöka Eiffeltornet, gotiska katedralen Notre Dame, konstmuseet Louvren, kyrkogården Père-Lachaise, katakomberna vid Place Denfert-Rochereau, loppmarknaden Marché aux Puces de Clignancourt, shoppingarkaden Jouffroy och varuhuset Galeries Lafayette.

Shoppa och fika i de underbara Marais-kvarteren eller promenera upp till kyrkan Sacré-Cœur i Montmartre. Men om du vill äta middag i det mer turistiga Montmartre är det bättre att ta sig ner några kvarter, för att undvika de värsta turistfällorna.

Paris har nu äntligen börjat att återhämta sig efter terrorattackerna på sex olika platser i centrum i november 2015, när 130 personer dödades och 350 skadades. Det bästa vi kan göra är att återvända, för att visa vårt stöd till en stad vars smeknamn rättmätigt är ”Ljusets och kärlekens stad”.

FAKTA: Paris

Allmänna fakta: Paris sträcker ut sig längs båda sidorna av floden Seine, och delas upp i den högra (La Rive Droite) och vänstra stranden (La Rive Gauche). Stadens historiska delar är belägna på två små öar.

Huvudstad: Paris.

Sevärdheter:  Eiffeltornet, gotiska katedralen Notre Dame, konstmuseet Louvren, kyrkogården Père-Lachaise, katakomberna vid Place Denfert-Rochereau, loppmarknaden Marché aux Puces de Clignancourt, shoppingarkaden Jouffroy och varuhuset Galeries Lafayette.

Bästa tiden att resa: Året runt, när som helst.

Restid: Cirka 2,40 timmar med direktflyg.

Språk: Franska, men många pratar engelska.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: Ingen, samma tid som i Sverige.

Visum: Behövs inte.

Statsskick: Republik, presidenten heter Francois Hollande och premiärministern Manuel Valls.

Klimat: Vädret i Paris är milt och behagligt, ett så kallat maritimt klimat utan så stor skillnad mellan årstiderna.

Landsnummer: +33.

Folkmängd: Cirka 2, 2 miljoner i innerstan, över 11 miljoner inklusive alla förorter.

Elektricitet: Ingen adapter behövs.

Säkerhet: Det är lika säkert som i övriga europeiska huvudstäder, trots terrorattentaten i november förra året.

Bra att veta: Du tar dig enkelt runt i stan med tunnelbana och ett stort antal lokala busslinjer. Det finns också massor av långa gågator, om du väljer att promenera. 

Bästa tipsen om Paris

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Paris.

Senaste artiklarna om Paris