På de vackra kullarna på Sri Lanka odlas det världsberömda Ceylonteet.
På de vackra kullarna på Sri Lanka odlas det världsberömda Ceylonteet.
På de vackra kullarna på Sri Lanka odlas det världsberömda Ceylonteet.
1 av 7: På de vackra kullarna på Sri Lanka odlas det världsberömda Ceylonteet. Foto: Shutterstock
<p>Stränder och te är Sri Lankas styrka.</p>
<p>Stränder och te är Sri Lankas styrka.</p>
<p>Stränder och te är Sri Lankas styrka.</p>
2 av 7: <p>Stränder och te är Sri Lankas styrka.</p> Foto: Lottie Knutson
Teprovning på T-house.
Teprovning på T-house.
Teprovning på T-house.
3 av 7: Teprovning på T-house. Foto: Lottie Knutson
Mount Lavinias norra strand.
Mount Lavinias norra strand.
Mount Lavinias norra strand.
4 av 7: Mount Lavinias norra strand. Foto: Lottie Knutson
<p>High tea på Mount Lavinia.</p>
<p>High tea på Mount Lavinia.</p>
<p>High tea på Mount Lavinia.</p>
5 av 7: <p>High tea på Mount Lavinia.</p> Foto: Lottie Knutson
Solnedgång från Mount Lavinias södra strand.
Solnedgång från Mount Lavinias södra strand.
Solnedgång från Mount Lavinias södra strand.
6 av 7: Solnedgång från Mount Lavinias södra strand. Foto: Lottie Knutson
7 av 7

Paradisstränder och te på läckra Sri Lanka

SRI LANKA. I Colombo omvandlas nedgångna privatpalats till hotell. Kulturcaféer och gallerier döljs på blomstrande bakgårdar. Stränderna återfolkas. Över hela ön sköter samtidigt teplockerskorna sina sysslor runt nationalklenoden, Ceylontéet, precis som de alltid har gjort.

Lottie Knutson

– Ingenting blir gjort på Sri Lanka utan en kopp te, eller två. Ingenting, säger Chula Amarathunga som basar över teodlingarna på Kotagala Plantations.

När Chula Amarathunga testar tesorter påminner han om en europeisk vinkonnässör. Trots att alla tebuskar kommer från samma sorts planta varierar slutresultatet beroende på typ av skott eller blad, odlingshöjd, temperatur, fukt, lagring och behandling.

Hans favoritsort varierar beroende på tillfälle och tid på dagen. Men några smaksatta teer intresserar inte Chula Amarathunga. De döljer bara sämre kvalitéer, konstaterar han.

Te är ständigt närvarande i Sri Lanka

Oavsett smak och preferens är drycken ständigt närvarande på ön. Inte mycket blir gjort utan en mugg te: Lankesiska affärsmän förhandlar över en elegant kanna. Plockerskorna har med egen termos, liksom varje hantverkare med självaktning. De lankesiska skolbarnen dricker förstås inte mjölk, utan te. Många besökare köper med sig te tillbaka hem. Och besöker teodlingar.

En ovan besökare lyckas inte plocka rätt teskott trots idoga försök. Foto: Lottie Knutson

För resenären är ett besök på en teplantage ett måste. När dimmorna lättar och solen går upp över de smaragdgröna odlingarna ger sig plockerskorna ut på fälten. Samtidigt skuttar välkammade skolbarn i uniform på byvägen mot skolan. Oroligheter och kriser känns långt borta. Det krävs minst en kopp te för att till slut slita sig och få någonting mer gjort under dagen.

Efter inbördeskriget följde flera ekonomiska bakslag på Sri Lanka. Men att döma av den framåtanda som nu råder konsumeras mer te än på många år. Mycket görs. Mycket är på gång.  De breda, gyllengula stränderna har bara väntat på besökare, liksom teodlingarna, de vilda elefanthjordarna, templen och kulturskatterna.

Först nu får de nedgångna hotellen en välbehövlig uppfräschning. Dessutom byggs det nytt igen: hotellkedjan RIU investerar 100 miljoner dollar i öns största hotell med över 500 rum, direkt på stranden i Ahungalla, klart i mitten av 2016. Fritidsresor tittar på direktcharter till nästa vintersäsong. Ving säljer paketresor med reguljärflyg redan nu.

Klassisk afternoon tea på terrassen

I Colombo genomgår det 200 år gamla kolonialhotellet Mount Lavinia ett välbehövligt ansiktslyft. Bland annat ska lobbyn från 1970-talet rivas. I stället ska gästerna anlända till den gamla delen av hotellet, där de äldsta rummen fixas till.

Mount Lavinias klassiska afternoon tea på terrassen ut mot havet serveras fortfarande av livréklädda servitörer. Det gäller att sippa i sig Ceylontéet med viss fart; den vispade grädden till sconesen och chokladkakorna smälter snabbt i den tropiska värmen. Men vad gör det? Här erbjuds en unik fläkt av kolonialtiden, som i så hög grad präglade Sri Lanka från 1500-talet ända fram till självständigheten 1948. På köpet får besökaren på Mount Lavinia ofta beskåda något av alla de bröllop som strömmar igenom hotellet under högsäsong.

Columbo växer så det knakar

Mitt i centrala Colombo bygger samtidigt både Shangri La, Grand Hyatt och Mövenpick stora, tjusiga hotell. Också klassiska The Galle Face precis vid strandpromenaden renoverar och bygger till.

Öns storskalighets- och framtidsfantaster jublar. Resenärer som söker det genuina och småskaliga tröstar sig med en rad nya homestays och boutiquehotell. Sist ut är det låga 1700-talsresidenset och privatbostaden till forne Sheikh Salehboy Moosajee i centrala Colombo, numera döpt till Uga Residence.

Uga Residence ligger som en låg oas bland höghus och livliga gator. De 11 rummen är utsökt inredda. Här finns trädgård, pool, en bar och servering med sittplatser som hänger över poolen där hundratals levande ljus tänds på kvällen. Hög stil- och romantikfaktor garanteras.

Curryn är Sri Lankas paradnummer

Och så har Sri Lanka ett ess som det inte talas så ofta om: maten. Det lankesiska köket är för lokalpatrioterna väsensskilt från grannlandet Indiens. I västerländska ögon märks trots allt vissa likheter. Inte minst i styrkan och de många vegetariska alternativen.

Även om ön fullständigt flödar av tropiska frukter som mango och papaya är ändå curryn Sri Lankas paradnummer. Curryn äts både till frukost, lunch och middag. En typisk måltid består av ris, en currysås med grönsaker, baljväxter fisk, kött eller kyckling. Till detta serveras chutneys och sambols; kryddiga röror av mortlad kokosnöt, lök, limejuice eller chilli. Allt ställs på bordet och äts tillsammans.

Fisk och skaldjur finns i överflöd och rekommenderas varmt just i en curry. Allra godast är succérestaurangen Ministry of Crabs rätter. De baseras självklart på lankesisk lagunkrabba. Ministry of Crabs ligger i Colombos äldsta byggnad, ombyggda Dutch Hospital och är ett typiskt exempel på det nya Sri Lanka: ungt, trendigt men med rötterna i den egna traditionen. Fråga personalen om favoriten: chili- och vitlökskrabba som serveras i olika storlekar. Glöm för all inte att boka bord.

Ministry of Crabs ligger i Colombos äldsta byggnad. Foto: Lottie Knutson

 

Kända tv-kocken Dharshan Munidasa

Grundaren till Ministry of Crabs, Dharshan Munidasa, är känd tv-kock på Sri Lanka. Han har tillsammans med två partners, varav en berömd kricketspelare, grundat Ministry of Crabs. De driver också den topprankade japanska restaurangen Nihonbashi och nyöppnade superdesignade lankesiska Kaema Sutra. Samtliga värda resan till Sri Lanka.

Dharshan Munidasa håller dok inte med om bilden av ett Sri Lanka som först nu satsar på design och nytänkande kulinariska upplevelser.

- Formkänslan och viljan har alltid funnits här. Det är de ekonomiska resurserna som har saknats, säger han.

- Först nu strömmar besökarna till vårt kök och våra nyrenoverade kolonialbyggnader. Vi har bara väntat på att världen ska komma hit, för att kunna fortsätta utvecklas.

Dharshan Munidasa har länge kämpat för att lankesiska råvaror som tonfisk och krabba ska stanna i landet, i stället för att exporteras. Också här upplever han en renässans de senaste åren.

Förutom krabba, curry och orgier i exotiska frukter bjuder det lankesiska köket på så kallade hoppers; ett slags surdegspannkakor där smeten har jäst på traditionellt vis med en lätt palmtoddy. Smaken blir delikat och hoppern frasig. Serveras till frukost med sambol, söta tillbehör eller ägg.

The Gallery Café är ett måste

Men inget besök i Colombo är komplett utan ett besök på The Gallery Café, där ett konstgalleri, butik, bar och restaurang samsas i historiska och vackra lokaler.

Efter ytterligare några koppar Ceylonte återstår obligatorisk shopping på landets designstolthet Barefoot. Därefter väntar milslånga promenader på öns alla vackra stränder: Tangalle Beach på vintern, Mirissa på sommaren, relativt oexploaterade Trincomalee och lokalbornas favorit Passikudah.

 

GUIDE: 10 BÄSTA TIPSEN I SRI LANKA

BO BRA

Uga – Genuint och designat

Uga erbjuder hotellupplevelser i fyra väderstreck på Sri Lanka: här finns allt från djungel, beach och risfält. Colombos bästa boende erbjuds på Uga Residence på Park Street no 20.

http://www.ugaescapes.com/

Mount Lavinia hotel

Med egen strand kantad med palmer och klassisk kolonial inramning finns Mount Lavinia på 100 Hotel Road i Colombo. Rummen håller trestjärnig standard men stranden samt frukost- och buffélunchen slätar över allt.

www.mountlaviniahotel.com

Vivanta by Taj

Mitt på den vackra Bentotastranden lockar Vivanta med öns högsta andel återkommande gäster.

http://www.vivantabytaj.com/bentota-sri-lanka/overview.html

Havsutsikt på Taj Vivanta. Foto: Lottie Knutson

 

ÄTA GOTT

The Gallery Café

På 2 Alfred house road i Colombo samsas galleri, inredningsbutik, bar och restaurang runt en bedårande innergård. Modern och ruff design och god mat. Den som gillar stilen kan också boka hotellrum inom samma grupp.

http://www.paradiseroad.lk/gallery_cafe/index.php

Ministry of Crab

Med kricketförtecken och landets bästa krabba, helst den tillredd i olja med chili och vitlök, har Ministry of Crab på bara fyra år blivit en institution. Ligger i kultförklarade Old Dutch Hospital. Systerkrogen i Galle heter The Tuna and the Crab. Boka bord.

www.ministryofcrab.com

The t-House by Dilmah

The t-house finns i nyrenoverade Arcade Independence Square och har förutom tebutik en servering. Testa sött te med äkta vanilj serverat i glasburk; en dessert i sig. Många tar en crêpe till mellanmål just här.

http://dilmaht-lounge.com/

SE & GÖRA

The Galle Face Green

Missa inte folkfesten på söndagarna på den lokala strandpromenaden. Här samlas lokalborna för att bada, kitesurfa, promenera och handla från ambulerande matstånd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Galle_Face_Green

Yala nationalpark

Landets största nationalpark är värd ett besök för sin klassiska jeepsafari och sitt rika djurliv.

http://wikitravel.org/en/Yala_National_Park

Tåg

Det går tåglinjer genom de bergiga landskapen på centrala Sri Lanka. Många väljer kortare dagsturer eller transporten mellan Ella och Kandy.

http://www.eservices.railway.gov.lk/schedule/homeAction.action?lang=en

SHOPPING

Barefoot

På denna designsuccé och institution, 704 Galle Road i Colombo, återfinns Barefoots största butik på en grönskande innergård med shop, kafé och söndags-jazzunderhållning. Butiker finns på flera håll i landet och de färgglada varorna går på export.

http://www.barefootceylon.com/

Odel

Med huvudsäte på 5 Alexandra Place i Colombo är Odel Sri Lankas egen varuhuskedja med kläder, inredning och mat i 15 butiker över landet.

www.odel.lk

 

LÄS OCKSÅ:

När drömresan går till Asien – 12 fantastiska måsten

Resfakta Sri Lanka

Resa dit: Detta är en av Apollos resnyheter i vinter. Bland andra Ving har också paketerade resor med reguljärflyg. Turkish Airlines flyger från Stockholm och Köpenhamn med mellanlandning, liksom Qatar och Emirates.
Bästa tiden: Från december till mars, helst på södra kusten. Från juni till oktober är östra kusten bäst, på grund av monsunen.
Restid: Från 13 timmar med en mellanlandning från Stockholm
Tidsskillnad: +4,5 timmar
Språk: Singalesiska och engelska.
Valuta: Srilankesiska rupies. 100 kronor är cirka 1650 rupies.
Prisnivå: En öl kostar någon tia, en enklare måltid femtio kronor.
Bo: Sri Lanka erbjuder allt från lyx för tusen kronor per rum och natt till enkla guesthouses, pensionat och bungalows som hittas via booking.com eller airbnb.
Tänk på att: Visum beställs online.
Läs mer: http://www.stockholm.embassy.gov.lk/