Det pirrar i kroppen när motvinden friskar i och vågorna får  kajaken att skälva. Men snart sitter tekniken där. Kajakliv kan man leka långt in på förvintern. Först när isen lägger sig tar säsongen slut.
Det pirrar i kroppen när motvinden friskar i och vågorna får kajaken att skälva. Men snart sitter tekniken där. Kajakliv kan man leka långt in på förvintern. Först när isen lägger sig tar säsongen slut. Foto: NIKLAS NIKLAS

Paddla på till isen kommer

UTÖ. Fjärden borde ligga blank som ett nybonat golv.
Istället blåser motvinden friskt när jag glider ner i sittbrunnen på havskajaken.
Ändå är det ren och skär paddlingsglädje.

Det tar kanske en kvart, sedan känns allt bekant och rätt. Tekniken är inte den bästa, men paddeln skär genom vattenytan och det smäckra skrovet balanserar på vågorna. Att paddla kajak är inte som att cykla - även om motvind är lika trist - men glömmer gör man inte i första taget.

Njutning nära naturen

Civilisationen, i form av kommersen runt Gruvbryggan, försvinner och i väster breder Mysingen ut sig. Tankarna flödar fritt och lunken infinner sig. Men njutningen ligger inte i stora öppna fjärdar utan i känslan att glida fram alldeles invid land. Nära kobbar, klippor, sjöfågel och vindpinad natur. Utforska varje vik och vara nära naturen, havet, elementen - utan att behöva tänka på sjömärken och grynnor. Dessutom är det förstås säkrarenär land. Om kajaken mot förmodan skulle kapsejsa. Därför följer jag Utö norrut och sedan österut tills horisonten öppnar sig. Knappt en ö skymmer sikten mot öppet hav. Det känns lite pirrigt en decimeter ovan vattenytan i en liten rank farkost. Men samtidigt lockande och friskt. På vägen tillbaka har jag vinden i ryggen och tänker: bättre avkoppling finns inte. Även om armarna, ryggen och magen ömmar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande