Oavsett om du ska klättra i berg eller luffa runt i Asien så kommer en väl genomtänkt packning att underlätta.
Oavsett om du ska klättra i berg eller luffa runt i Asien så kommer en väl genomtänkt packning att underlätta. Foto: Anna Omelchenko

Packa din ryggsäck smart – bästa tipsen

Med lite smart planering när du packar ryggsäcken slipper du både ryggont och att rota runt för att hitta det du behöver. Med rätt grejer med på vandringen klarar du dig också om olyckan är framme.

Steg 1: Lägg i botten

Sovsäcken kan du förvara underst. Den behöver du inte under dagen. Har du ett bottenfack kan du lägga den där. Sovsäcken ska helst ligga i en vattentät påse.

Sovkläder och necessär kan ligga långt ner, precis som dina ombyteskläder.  

Steg 2: Lägg i mitten

Den mat som du inte ska äta under dagen kan ligga i mitten.

Liggunderlaget är bra att ha i ryggsäcken, i stående läge längs med hela ryggsäckens insida. Då kan du packa saker i mitten som skyddas av liggunderlaget.

Steg 3: Lägg överst

Tunga saker ska placeras högt upp, ungefär vid skulderbladen, och långt bak i ryggsäcken. Då får du minst belastning av dem.

Köksutrustning är också bra att ha högt uppe, precis som den mat du ska äta under dagen.

Tältet är också tungt och bra att ha ganska högt upp. Det är skönt att ha det lättillgängligt när du kommer fram. Speciellt om det är mörkt eller regnar. Ha gärna tältpinnarna separat i en påse, i upprätt läge längs sidan av ryggsäcken.

Steg 4: Lägg i sidofack och topplock

I sidofack eller andra småfack förvarar du det som du kan behöva under dagen, till exempel karta, handskar, regnskydd till ryggsäcken, första hjälpen-kit, fickkniv och regnkläder.

Har du en bränsleflaska kan den förvaras stående i ett sidofack. Snacks eller små mellanmål är också praktiskt att ha här.  

Steg 5: Placera utanpå

Utanpå ryggsäcken kan du ha en vattenflaska i en ficka eller fasthakad, det är praktiskt att ha vattnet lättillgängligt. Se bara till att flaskan sitter fast ordentligt så att den inte hänger och slänger.

I stället för att ha det i ryggsäcken kan du fästa liggunderlaget ordentligt mitt på ryggsäcken på utsidan. Undvik att ha det på sidan då det lättare fastnar i saker. Se till att det är regnskyddat.

4 andra smarta tips:

 Håll tätt. Packa i vattentäta påsar. Om det regnar en hel dag kommer du att vara mycket tacksam över att ha torra kläder på kvällen.
 

 Satsa på olika färger. Ett praktiskt tips är att ha påsar i olika färger, då hittar du lättare  vad du ska ha och blandar till exempel inte ihop rena kläder med  smutsiga kläder.
 

 Dela upp maten. Förvara maten i olika påsar. Dela upp efter till exempel frukost, lunch, middag eller dag för dag.
 

 Minska volymen. Sovsäcken tar mycket plats. Testa att använda en komprimeringssäck för att minska dess volym.
 

LÄS MER: Packa smart – tipsen som underlättar resan

Spara på kläderna

  • Ta inte med för mycket kläder. Zip off-byxor där du kan ta av nedre delen så att byxorna blir shorts är praktiska. En varm fleecetröja och regnkläder där jackan också fungerar som vindjacka är ett måste.
  • Förutom det kan det för en femdagarstur räcka med tre par strumpor, underkläder, kläderna du har på dig, ett extra ombyte och sovkläder.
  • Är det kallare temperaturer ska du också ta med mössa, handskar och underställ. Är det soligt är keps praktiskt, speciellt om du är tunnhårig.

Klokt att ha med om du skadas

Skavsårsplåster

Vanliga plåster

Tryckförband

Gasbinda

Sårtvätt

Pincett

Fällkniv med sax

Tejp

Kompresser

Mediciner som du akut kan behöva

Annat bra att ha med

Myggmedel

Solkräm

Ficklampa/pannlampa

Jodtabletter för att rena vatten

Värktabletter

Fästingplockare

Kikare

Kompass