Att cykla de nästan 2 700 meterna över Golden Gate-bron har blivit så populärt att det fått sitt eget uttryck - "Bike the Bridge". Och visst är det ett av de bästa sätten att uppleva San Franciscos storhet.
1 av 9: Att cykla de nästan 2 700 meterna över Golden Gate-bron har blivit så populärt att det fått sitt eget uttryck - "Bike the Bridge". Och visst är det ett av de bästa sätten att uppleva San Franciscos storhet. Foto: Rawin Cheasagul
San Francisco-borna tar sig gärna runt på cykel även inne stan.
2 av 9: San Francisco-borna tar sig gärna runt på cykel även inne stan. Foto: Johan Öberg
Turisterna närmar sig bron på alla sätt - till fots, på cykel - eller i segelbåt.
3 av 9: Turisterna närmar sig bron på alla sätt - till fots, på cykel - eller i segelbåt. Foto: Hemera Technologies
I San Francisco är det lätt att få tag på en hyrcykel - och med en bra karta hittar du omvägar om du inte vill ge dig på de värsta backarna. Här har en cyklist tagit en paus i hippieområdet The Haight.
4 av 9: I San Francisco är det lätt att få tag på en hyrcykel - och med en bra karta hittar du omvägar om du inte vill ge dig på de värsta backarna. Här har en cyklist tagit en paus i hippieområdet The Haight. Foto: Johan Öberg
Det gäller att ladda rätt (här med ostron) om man ska orka hela vägen hem.
5 av 9: Det gäller att ladda rätt (här med ostron) om man ska orka hela vägen hem. Foto: Johan Öberg
Stadsdelen North Beach och stans mest berömda skyskrapa Transamerica pyramid.
6 av 9: Stadsdelen North Beach och stans mest berömda skyskrapa Transamerica pyramid. Foto: Johan Öberg
Från Pier 39 vid Golden Gate-bron kan du också ta båten till fängelseön Alcatraz.
7 av 9: Från Pier 39 vid Golden Gate-bron kan du också ta båten till fängelseön Alcatraz. Foto: Johan Öberg
På kabelspårvagnarna är det faktiskt tillåtet att hänga på utsidan.
8 av 9: På kabelspårvagnarna är det faktiskt tillåtet att hänga på utsidan. Foto: Johan Öberg
Palace of Fine Arts.
9 av 9: Palace of Fine Arts. Foto: Johan Öberg

På två hjul runt trevliga staden San Francisco

San Francisco är en underbar stad att röra sig runt i - till fots, i båt eller med de världsberömda kabelspårvagnarna.

Expressen tog en heldag på cykelsadeln och trampade över Golden Gate-bron.

Över några av centrala San Franciscos värsta backar kan man färdas med de klassiska kabelspårvagnarna, en delvis hisnande tur där det fortfarande är tillåtet att hänga på utsidan - bara man betalar som  alla andra, cirka 40 kronor per tur. För cirka 75 kronor får man ett dagpass som gäller på spårvagnar, kabelspårvagnar, tunnelbana och bussar.

San Franciscos klimat kan komma som en överraskning för den som tänker sig Kalifornien som solsken och bad. Här stiger havstemperaturen inte över 15 grader och de tappra surfarna på Ocean Beach, stans finaste strand med kilometer av sanddyner, har alla våtdräkter på sig. Det milda klimatet gör den kulliga staden perfekt att se från cykel­sadeln. "Bike the Bridge" - "cykla över bron" har blivit ett begrepp.

Jag hyr min hos Bike & Roll, där man kan välja bland närmare 15 olika ­cykeltyper - till och med en med elektrisk hjälpmotor. Golden Gate-bron hägrar några kilometer bort, och på vägen dit passerar jag de tappra simmarna som kör sina längder i Aquatic parks kyliga havsvatten. Precis intill ligger Hyde Street Pier, med en sevärd samling historiska fartyg, bland annat en av de färjor som skötte trafiken över bukten innan bron blev klar 1937.

Bland de givna stoppen finns också Palace of Fine Arts, ett mäktigt fejkromerskt tempel som är det enda som bevarats från världsutställningen 1915.

Backen upp från stranden till Golden Gate-brons fäste känns ordentligt i benen. Tur att cykeln har många växlar. Tur att vyerna är så fantastiska. Och tur att solen inte behagar gassa denna lördag, när dimman döljer bropelarnas övre delar.

De flesta korsar bron i bil, men det finns också några vanliga busslinjer. Roligast är dock att cykla eller gå. ­Under oss vänder utflyktsbåtarna som utgår från Pier 39 närmare centrum. En del turister kommer i stället i segelbåt. Tänk att en röd hängbro kan ha ­sådan dragningskraft!

På andra sidan bron bryter solen fram och jag rullar i nedförsbackar hela vägen till Sausalito, en rar småstad med många konstgallerier och restauranger som lockar till helgutflykter. Efter en heldagstur på cirka tre mil njuter jag av en glass i solen och köar sen till båten, som tar mig tillbaka till San Franciscos hamnområde Embarcadero.

I båtterminalen finns i dag affärer, restauranger och fik specialiserade på ekologisk mat och vin. Styrkt med ett dussin ostron går den sista biten tillbaka till cykeluthyraren lätt.

San Francisco/USA

Satsa på en cykelkarta

Resa dit: Inga direktflyg från Sverige. Vanliga rutter går via Frankfurt, Amsterdam eller London. Priser under 7 000 kronor tur och retur är vanliga.

Bästa tiden: Året om. ­Klimatet är jämt och milt. Man kan nästan alltid räkna med cirka 15 grader på morgonen och 20 grader på dagen.

Valuta: 1 dollar = cirka 7 kronor.

Prisnivå: Cirka 20 procent billigare än Sverige.

Bo: Boka på någon hotellsajt på nätet för lägsta pris. Två tips: Hotel North Beach är ett utmärkt budgethotell med perfekt läge i den coola stadsdelen North Beach, med det mesta på gångavstånd.

www.hotelnorthbeach.com

Westin St Francis Hotel. Utanför det här centralt belägna hotellet blev president Gerald Ford beskjuten 1975. Men den ikoniska byggnaden hyser fler historier än så. Mest charm hittar man i den gamla delen. Dubbelrum från 2 000 kronor.

www.westin.com

Äta: Ostronälskare har massor att välja på: Hog Island Oyster Company, 1 Ferry Building, är ett bra alternativ. Genuin mexikansk mat är stort, men de allra bästa tacoställena finns i Oakland.

Se: Golden Gate-bron, den forna fängelsön Alcatraz, småstaden Sausalito strax utanför stan. Konstälskare får inte missa centralt belägna San Francisco Museum of Modern Art.

Göra: Bortom stadsgränsen finns vinområdena där Napa är mest känt. Den naturintresserade missar inte de ståtliga redwoodträden i Muir Woods.

Shopping: Jeansen skapades i San Francisco under guld­ruschen, så Original Levi's Store på 300 Post Street är ett måste. Loehmann's på 222 Sutter Street är rätt val om man vill fynda märkeskläder - både dam och herr - till lågpris.

Bra att veta: Det finns gott om bra gratiskartor, men bara cykelkartorna visar alla backar och hur branta de är. Cykelkartor finns att köpa hos alla uthyrare och kostar cirka 28 kronor.

7 sätt att se San Francisco

Sätt att se San Francisco

 

Cykel: Bra växlar i backarna

Få storstäder har så många cykeluthyrare som San Francisco. Hyrcyklarna har många lätthanterade växlar som gör även den brantaste backe överkomlig. Använder man cykelkarta kan man undvika en del av värsta backarna genom små omvägar. Du kan också hyra en cykel med elektrisk hjälpmotor.

Att enbart cykla från centrum, längs vattnet vid San Francisco Bay, över Golden Gate-bron och sen ner till Sausalito går att klara på två timmar. Sedan kan man ta färjan tillbaka till stan. Cykelsträckan är då cirka 15 kilometer.

Cykelhyra från cirka 225 kronor per dag. Det är tillåtet att ta med cykeln på många bussar, tunnelbana, pendeltåg och pendelbåtar.

bikeandroll.com

blazingsaddles.com

sfbike.org

 

Gå: Se the Haight

Med en gratiskarta över tunnelbana, spårvagnar och bussar är det enkelt att sätta av dit man har lust och sedan åka tillbaka. Hippieområdet the Haight med alla vackra viktorianska trähus, North Beach och latinotäta, slitna The Mission med alla fina muralmålningar är alla trevliga stadsdelar att promenera i. Skönapromenadskor är ett måste!

 

Kollektivt: Åk som på 40-talet

Ta spårvagn från turistiga Fisherman's Wharf till gaystadsdelen Castro. De flesta av de vackra spårvagnarna i stan är av 40-talsmodell. I den här miljö-vänliga staden finns också många trådbussar. Cyklar kan hakas på i fronten och rörelsehindrade tas ombord med en fiffig hiss.

En lång rad privata bolag erbjuder sightseeingturer med bussar.

Tunnelbanan, Muni, går under jord i city, men över jord som moderna spårvagnar så fort man kommer lite längre ut – perfekt när man vill till museerna i vidsträckta Golden Gate Park eller till Ocean Beach.

De flesta sträckor kostar 14 kronor och det finns dag- och veckopass från cirka 75 kronor som gäller på alla färdmedel, inklusive kabelspårvagnarna.

transit.511.org

 

Båt/kajak: Åk från pier 39
Här finns en palett att välja på. De flesta utflyktsbåtarna går från Pier 39. Blue & Gold Fleet tar exempelvis cirka 175 kronor dollar för en entimmestur under Golden Gate och runt Alcatraz. Flera andra bolag har liknande turer. Adventurecat erbjuder bland annat katamaranturer i solnedgången för cirka 350 kronor. Alcatraztrips har monopol på turer där man får gå i land på Alcatraz. Båtarna avgår från Pier 33, dagturerna tar 2,5 timmar och kostar cirka 245 kronor inklusive guidad tur på fängelseön. Boka helst en vecka i förväg.
Flera bolag ordnar kajakturer. City kayak har exempelvis nybörjarturer på två timmar för cirka 600 kronor.
blueandgoldfleet.com
adventurecat.com
alcatraztrips.com
citykayak.com

 

Kabelspårvagn: Hisnande färd
Över några av centrala San Franciscos värsta backar kan man färdas med de klassiska kabelspårvagnarna, en delvis hisnande tur där det fortfarande är tillåtet att hänga på utsidan – bara man betalar som alla andra, cirka 40 kronor per tur. För cirka 75 kronor får man ett dagpass som gäller på spårvagnar, kabelspårvagnar, tunnelbana och bussar.

 

Pendeltåg: Snabbt framme
BART-tågen är det snabbaste sättet att ta sig till och från San Franciscos internationella flygplats till stan och från San Francisco till Oakland, Berkley och andra städer. San Francisco–Oakland kostar 4 dollar. www.bart.gov

 

Helikopter: Bli hämtad
SF Helicopters har exempelvis turer inklusive pickup från hotellet, där man är i luften i 20 minuter för cirka 1 115 kronor. sfhelicopters.com

Aktuellt just nu