ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

På singeläventyr i Afrika

Publicerad 15 sep 2007 14.16

Foto: Sara Djurberg

Det är dags att slå hål på myten att man åker på singelresa för att ragga. På äventyrsresan till Afrika blev det inte mycket parbildning - däremot skapades många nya kontakter.
RES reporter drog på en fyra veckors singelresa i södra Afrika.
Att få uppleva Afrika, värmen, människorna och djuren. Så såg mina förväntningar på äventyrsresan till fyra länder, arrangerad av Singelresor, ut. Om det sedan fanns potentiella partners på resan skulle det bara vara en bonus. Med utgångspunkt i Kapstaden skulle vi få uppleva en 21 dagars busstur genom Sydafrika, Namibia, Botswana och Zimbabwe.
Lite förvånad blir jag över den stora åldersspridningen bland singlarna. Bland de 18 deltagarna, varav två var ett par som fått dispens, är det lika många över 60 som under 40.

En stor familj

Så i stället för ett gäng flörtglada singlar blir vi som en stor familj som skumpar buss tillsammans, reser tält i 40-gradig värme och går upp fyra på morgonen för att hinna se soluppgången från en av världens högsta sanddyner.
Laganda och en avslappnad inställning är måsten för att hålla stämningen uppe. Vi hjälper våra guider med matlagning och disk i campingköket, och eftersom många morgnar är tidiga gäller det att snabbt få ner tälten och packa in i bussen.
– Man lever väldigt tätt inpå varandra och kan knappt gå på toaletten ensam. Kisspaus innebär att tjejerna sätter sig framför bussen och killarna bakom, så man kan inte ha några toaletthämningar, säger Anna-Lena Nörager, 38.
Men det funkar bra – att några ryker ihop över diskrutinerna är bara att vänta. När bussen får punka på en ödslig namibisk väg får
det bli en del av äventyret.
– Om det inte varit ganska många anpassningsbara och lättsamma människor hade det nog varit jättejobbigt. Man lär känna varandra, och framför allt lär man känna människor som man annars kanske inte hade träffat på, säger Anna-Lena Nörager.

”Man växer ihop”

Anna-Lena Nörager kopplar av i sanden. Foto: Sara Djurberg   Thomas Wåhlander, 50, är ”mer än nöjd” med resan:
– När man åker i ett gäng på det här sättet och campar blir det en enorm sammanhållning, man växer ihop. Jag har fått 17 nya vänner, en handfull av dem har krupit närmare än de andra. Kvällarna när vi sitter runt lägerelden och tittar in i brasan är guldstunder, man känner sig helt bortkopplad från vardagen hemma.
Ingen av singlarna verkar ha haft förväntningar på att träffa någon på resan. För Anna-Lena Nörager handlar singelresor om att resa ekonomiskt och att träffa nya människor.
– Det är ett himla kul sätt att resa, alltid finns någon som vill göra samma saker som en själv och det är skönt att slippa göra det ensam.
De flesta har fått med sig nya kontakter hem – vi har redan haft en återträff och några av deltagarna planerar en ny resa.

Vilka är dina tips om man vill resa som singel?

Satu Puhakka, 51, Solna:
– Jag kan absolut rekommendera en singelresa i grupp, det är det bästa jag har gjort. Jag har rest ensam mycket förut och det kommer jag aldrig göra igen. Det är trist att äta och åka på utflykter själv.
Anna-Lena Nörager, 38, Solna:
– Jag skulle rekommendera en singelresa, men även till exempel de rosa bussarna, där man träffar mycket folk och många är singlar.
Thomas Wåhlander, 50, Linköping:
– Det här var ett väldigt bra sätt att resa som singel. Man umgås i en grupp med människor i samma situation, man behöver inte känna sig som femte hjulet och det finns inga förutfattade meningar.
Jörgen Svensson, 33, Falkenberg:
– Var öppen för nya utmaningar och för att träffa nya människor. Jag kan absolut rekommendera en sån här resa. Ingen behövde känna sig utanför, det känns som att vi blev en stor familj.
Annons

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat