När det gäller att välja transport på semestern tar många av oss ingen hänsyn till miljön.
När det gäller att välja transport på semestern tar många av oss ingen hänsyn till miljön. Foto: Thinkstock

På semestern bryr vi oss inte om miljön

Många tänker på att göra miljövänliga val i vardagen.

Men när det kommer till semesterresan prioriterar vi annat.

Turister väljer bort gröna alternativ då de planerar var de ska resa och vilket transportmedel de ska använda.

– Många människor tänker på miljön i sin vardag; de källsorterar, cyklar eller åker kollektivt till jobbet och väljer ekologiska livsmedel - men när det kommer till semesterresan verkar det som om man inte vill ta ansvar för miljön utan andra saker får styra besluten, säger Therese Hedlund, Handelshögskolan.

"Känns långt borta"

Hennes undersökning visar att vi oftare utgår från individuella fördelar än kollektiva sådana när det kommer till resor.

– Att exempelvis ta flyget för att snabbt och bekvämt kunna ta sig fram ligger kanske närmare till hands när man har tidsbrist eller reser med barn. De negativa miljökonsekvenserna som drabbar oss kollektivt känns då långt borta, tror Therese Hedlund.

Turister är inte heller villiga att betala för att en researrangör ska arbeta för miljön på destinationen. Däremot kan de tänka sig ett miljövänligt, ofta dyrare, boende på semesterorten.

– Genom att välja ett miljömärkt boende kan man visa andra att man vill och kan betala för ett boende som är mer fördelaktigt för miljön, ett beteende som kan ge status i dagens samhälle, menar Therese Hedlund.

Om undersökningen

Avhandlingen från Umeå Universitet baseras på data från två olika enkäter med 681 respektive 732 svarsdeltagare från Sverige. Medelåldern var 44 respektive 52 år. Antalet kvinnor och män var jämnt fördelade i båda enkäterna sammantaget.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande