Härliga kallbadhuset i Båstad tillhör Hotel Skansen.
1 av 11: Härliga kallbadhuset i Båstad tillhör Hotel Skansen. Foto: Kristofer Scheiderbauer
<p>I tidig timma är det lugnt i Båstad hamn, då syns endast Båstadbornas nötta badrockar fladdra ikapp.</p>
2 av 11: <p>I tidig timma är det lugnt i Båstad hamn, då syns endast Båstadbornas nötta badrockar fladdra ikapp.</p> Foto: Kristofer Scheiderbauer
Picknick från Hotel Skansen dukas upp med utsikt över Laholmsbukten.
3 av 11: Picknick från Hotel Skansen dukas upp med utsikt över Laholmsbukten. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Stallcaféet, Birgit Nilsson museum.
4 av 11: Stallcaféet, Birgit Nilsson museum. Foto: Heidi Rovén
Delikatesserna står uppradade hos Tant Grön.
5 av 11: Delikatesserna står uppradade hos Tant Grön. Foto: Heidi Rovén
Härlig vandring i Axelstorps skogar.
6 av 11: Härlig vandring i Axelstorps skogar. Foto: Heidi Rovén
Det hembakta stenungsbrödet på Axelstorps café är populärt.
7 av 11: Det hembakta stenungsbrödet på Axelstorps café är populärt. Foto: Kristofer Scheiderbauer
Klippbad vid Hovs hallar.
8 av 11: Klippbad vid Hovs hallar. Foto: Heidi Rovén
<p>Varmrätt med Bjärekyckling och primörer på Bistron, Torekov Hotell.</p>
9 av 11: <p>Varmrätt med Bjärekyckling och primörer på Bistron, Torekov Hotell.</p> Foto: Kristofer Scheiderbauer
<p>Heidi i kvällssolen på terrassen, Torekov Hotells Bistro. I handen en "Bjäre Peach Gold", den perfekta drinken före middagen.</p>
10 av 11: <p>Heidi i kvällssolen på terrassen, Torekov Hotells Bistro. I handen en "Bjäre Peach Gold", den perfekta drinken före middagen.</p> Foto: Kristofer Scheiderbauer
<p>Fårhagen vid havet nedanför Torekov Hotell. En Bjäremorgon utan ett dopp i havet är inte komplett.</p>
11 av 11: <p>Fårhagen vid havet nedanför Torekov Hotell. En Bjäremorgon utan ett dopp i havet är inte komplett.</p> Foto: Kristofer Scheiderbauer

På kulinarisk roadtrip från Båstad till Torekov

Båstad och Torekov är höjdpunkter längs Skåneleden som är över 100 mil lång. Delar av den går utmed Bjärehalvön, en fantastisk del av Skåne med massor av härliga smultronställen, många av dem med fokus på mat.

Vill man inte vandra går det bra att ta bilen också. Räkna då bara med att bakluckan snabbt lär fyllas av alla ätbara fynd på vägen!

År efter år, sommar efter sommar, ja någon höst också, har vi åkt till Bjärehalvön. Minnesbanken är full av bilder; solgula rapsfält med Hovs kyrka i bakgrunden, nygräddade våfflor med sylt och grädde från hamnkiosken i Kattvik, doften av rökt fisk i Torekovs hamn. Att slappa i hängmattan blir det sällan tid till, ändå lämnar jag varje år trakten med åtskilligt kvar att upptäcka. Vilket i sin tur ger mig anledning att komma tillbaka.

Båstad och Torekov – två favoriter

Den här gången testar vi ett upplevelsepaket som inkluderar två av våra favoriter på Bjärehalvön; Båstad och Torekov. Vilken ände man startar i väljer man själv, vi väljer Båstad. Här är pulsen hög hela sommaren och temaveckorna avlöser varandra.

Tennisbanan är i fokus, spelas det inte med boll används den som konsertplats med kända namn och shower som exempelvis Diggiloo. Längs hela Köpmansgatan har den shoppingsugne sitt mecka oavsett om man är ute efter kläder, inredning, böcker eller mat.

Paustillfällena och serveringarna är flera, på bakgården till bokhandeln ligger till exempel Kafé Bokhandlaregården där man kan ta en prat- eller läspaus under de lummiga träden.

I tidig timma är det dock lugnt, då syns endast Båstadbornas nötta badrockar fladdra ikapp. En Bjäremorgon utan dopp i havet är nämligen inte komplett. I Båstad finns både en badbrygga vid stranden och parallellt med den en brygga ut till kallbadhuset, som hör till Hotel Skansen. Hit kan vem som helst lösa entré och njuta av bastubad, varmpool och förstås det mest uppfriskande – ett dopp i havet. För oss som är hotellgäster med spapaket ingår besöket.

Naturen lockar till utflykter

Efter en god natts sömn i ett mysigt rum under takåsarna samt en underbar frukostbuffé lämnar vi Båstad bakom oss. Detta år är det faktiskt naturen och alla utflyktsmål längs vägarna som lockar oss mest, och utrustade med filt och picknickryggsäck från hotellet ger vi oss i väg.

Förutom den vackra och stundtals säregna naturen, är det också detta med alla kreativa eldsjälar som verkar dras som bin till en honungsburk här (där Bjäre är honungsburken). För det kan knappast vara för det centrala läget eller de enorma möjligheterna man söker sig hit, mångas affärsverksamhet är dessutom säsongsknuten. Snarare verkar det vara så att man förälskar sig i trakten och funderar ut en sysselsättning man kan livnära sig på, bara för att få vara kvar.

Ett av många exempel på detta är Erik och Eva Linderoth-Olson som 2012 som startade ett stenugnsbageri i en gammal ladugård vid Axelstorps skogar, ett av flera naturreservat i trakten där det för övrigt är rofyllt att vandra. Bakom sig har de hektiska ingenjörskarriärer som de ville byta mot en längtan att förlänga det sommarliv de redan levde på Bjärehalvön. Idag driver de bageri och kafé, ja de säljer faktiskt honung också!

Närodlat är härodlat – från öl till primörer

Många har valt att starta just butiker och kaféer, ställen som ofta är så charmiga att de blir trevliga utflyktsmål vare sig kaffesuget finns där eller inte. Och hög ambitionsnivå på det ätbara verkar följa med som en röd tråd. Närodlat kallas här för härodlat och traktens tillverkare förser bygden med allt från öl i olika styrkor och potatisvodka till spröda chips, färska primörer och den möraste kyckling.

Gårdsbutikerna säljer ägg, grönsaker och ost och den som vill undvika stormarknadscharken vänder sig till Lindegrens i Sinarpsdalen eller Heberleins nära Hallavara.

Charkuteristen Lindegren, som bedriver ekologisk uppfödning, har eget slakteri, gårdsbutik och ordnar matvandringar. Bjäre har också flera chokladproducenter liksom en glasstillverkare. Inte undra på att det finns en hel broschyr med namnet ”Smaka på Bjäre”.

Fantastisk vy från Hallandsåsen

Tillbaka till fikaställena, det går att få sig mer till livs än bara ”kaffe med dopp” när man ställer in siktet på ett av alla trevliga caféer. Uppe på Hallandsåsen ligger exempelvis Nivå125 (precis bredvid Café Utsikten). Härifrån ser man hela Laholmsbukten med Sveriges längsta sandstrand på 12 kilometer. Vyn är så betagande att vi nästan glömmer godsakerna på faten, ändå är inget av detta det viktigaste här. I designgalleriet med butik och utställningar kan man strosa länge. Här finns alltid mycket att titta på och sukta efter. I sommar visas verk av Tom Dixon, Ann Wåhlström och Sveriges trettio främsta silversmeder.

För den som vandrar med start i Båstad går Skåneleden helt utmed kusten. Efter cirka 7 kilometer kommer man till Troentorps toffelfabrik där även Bjäreglass och chokladfabrik ligger.

Bilburna som oss får i stället anledning att bromsa in vid Birgit Nilssons Museum, vid Väg 115 mellan Boarp och Hov. La Nilsson, eller Märta Birgit Nilsson, föddes i Västra Karups församling och här står hennes barndomshem fortfarande orört kvar, i dag som museum.

Operaintresserad eller inte är det väl värt ett besök. I utställningen finns privata föremål och scenklänningar och med hjälp av en ljudguide kan man själv gå runt och få sig mycket till livs. Guidade turer görs också. Självklart avslutar vi besöket med att fika i Stallcaféet som har både Aidatårta och Divakaka. Vi får också veta att här mjölkade Birgit korna kvällen innan hon åkte till Stockholm för att söka till Kungliga Musikhögskolans solosångklass.

Delikatessbutik och handelsträdgård

Turen fortsätter. Strax efter Hovs kyrka når vi åter en korsning som ger oss anledning till flera ”nödvändiga” avstickare. Först mot Västra Karup och Grevie för en titt i Butikerna på gården. Här ligger bland annat delikatessbutiken Tant Grön som det är nästintill omöjligt att komma ut ifrån tomhänt. Denna gång blir det en bit vällagrad dessertost och en burk fikonmarmelad.

Tar man i stället av mot Hov i samma korsning kan man handla godsaker på Bäckdalens handelsträdgård och kafé, där allt är ekologiskt odlat och KRAV-märkt. I gårdsbutiken kan man köpa örter och ätbara blommor, tomater i alla möjliga färger och modeller liksom marmelader, inläggningar, ekologiska hudvårdsprodukter och teer. På lördagar säljs också nybakt bröd i kaféet.

Margareta Oskarsson, som äger och driver Bäckdalens Handelsträdgård & Café med sin man Anders Olsson, ger oss några minuter av sin tid för en pratstund. Hon visar stolt upp att de är omnämnda i White Guide. En kvinna kommer förbi, ”Hej Bisse” hälsar Margareta. Bisse, som driver en keramikverkstad i närheten, säger sig vara helt slut efter alla turistbesök. Men de är förstås välkomna också, utan turisterna skulle alla dessa kreativa eldsjälar på Bjärehalvön inte ha samma ruljans på affärerna, i alla fall inte under sommarhalvåret, och turisterna inte ha lika många trevliga utflyktsmål att åka till.

– Till dem som vandrar har vi ett rum som vi hyr ut, tipsar Bisse medan Margareta flikar in att det även finns ett yogaställe i närheten, Shala Hala. ”Yogagrupperna kommer ofta hit och fikar efteråt” berättar hon. Tror jag det, men man måste inte praktisera yoga för att uppskatta den trivsamma miljön, lugnet och att allt de serverar är ekologiskt.

Klipporna i naturreservatet Hovs hallar

Tillbaka till naturen. Efter allt fikande ropar kroppen efter rörelse. Bilen får stå medan vi går vidare ner mot naturreservatet Hovs hallar. Här skulle man kunna säga att vi möter upp våra imaginära alter ego som med mindre tidsbrist gör den vackra kustvandringen som går förbi här.

Hallar i namnet ”Hovs hallar” syftar på hällar, som i de stenhällar och dramatiska klippformationer som gett upphov till såväl smuggelhistorier som lockat hit filmare. ”Ingenjör Andrés luftfärd” är ett exempel på en av de filmer som spelats in här, och Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” öppnar med en scen inspelad just här, där riddaren Antonius Block spelar schack med Döden. Säkert kan den höjdrädde känna just lite dödsskräck vid de högsta klippformationerna som kan bli nära 30 meter. Inte fullt så hög är badklippan där jag ser hur en grupp ungdomar våghalsigt hoppar rakt ut i havet.

Plats för avkoppling i Torekov

När vi når fram till Torekov Hotel går vi genast till spat och låter våra trötta kroppar sjunka ner i de varma utomhuskällorna. När det mulnar på fortsätter vi inomhus med ångande bastubad, torrbastu med utsikt och en slapp stund på de sköna vilsängarna. Jag hinner också testa en ny behandling i hamamstil där terapeuten Jenny masserar in väldoftande tvålskrubb med svarta oliver över hela kroppen. Himmelskt!

Middagen ute på terrassen inleder vi med den lokalanknutna drinken Bjäre Peach Gold på inrådan av Bistrons kunniga sommelier Bengt Bergvin.

– Den mixas med bland annat Karlssons Gold, en vodka från Bjäre som görs av nypotatis, men drinken smakar persika, förklarar Bengt.

Det blir en perfekt smakstart som följs upp med förrätt på sparris, varmrätt med Bjärekyckling och andra läckerheter från gårdarna i närheten samt en fint avvägd crème brûlée till dessert.

Som avslutning på vår smakliga upptäcktsresa runt Bjäre, avrundar jag med att nästa morgon gå ner till havet och ut i fårhagen iklädd endast badrock. För som sagt, en Bjäremorgon utan ett dopp i havet är inte komplett.

 

Guide till Bjärehalvön

Se & göra

1. Birgit Nilsson Museum

Operastjärnans barndomshem är i dag museum med filmsal, shop och kafé i det gamla stallet.

Entré med ljudguide, 90 kronor. Öppet 19 maj till 6 september, tisdag till söndag kl 11-17.

Birgit Nilssons väg 27.

www.birgitnilsson.com

 

2. MMF, Märta Måås-Fjetterström AB

Textilkonstnär (1873-1941) vars verk finns på både Nationalmuseum, Louvren och kungahus. Känns priserna oåtkomliga, titta in för en visning. Öppet vardagar 13-17, lördagar 10-13. Under 22 juni – 28 augusti; tisdag till söndag kl. 12-18.

Agardhsgatan 9 (Båstad).

www.mmf.se

 

3.Norrvikens trädgårdar

Rudolf Abelins livsverk gläder än i dag besökare som kan strosa runt i de lummiga och vackra trädgårdarna, kontemplera eller äta i restaurangen. Öppet dagligen 29 maj till 31 augusti, kl 10-17. Fri Entré.

www.norrvikenstradgardar.se

 

Äta & dricka

4. Restaurang Sand

Lika trivsamt inne som på terrassen ute. Havsutsikt. Mycket lokalt och närproducerat på menyn som aldrig gjort oss besvikna. Varmrätter cirka 225-295 kronor.

Kyrkogatan 2, Båstad.

www.hotelskansen.se/restaurang-sand

 

5. Bistron, Torekov Hotell

Meny baserad på lokala råvaror, egen marmelad och sylt till försäljning. Omnämnda i White Guide 2013. Varmrätter 265-285 kronor, grillbuffé torsdag och söndag mellan 9 juli - 9 augusti.

Själaviksvägen 2, Torekov.

www.torekovhotell.se

 

6. Papas

I samma hus som Pepes Bodega med utsikt mot stranden och havet. Medelhavsinspirerad meny med många förstklassiga råvaror från trakten. Varmrätter 175 – 295 kronor.

Hamngatan 6, Båstad.

www.papas.nu

 

Shopping & nöjen

7. Boarp

Handelsby kallas den enkla husraden med butiker som har det mesta från lågprislada, skor och barnklädesbutik till presenter och tyger, kött, grönsaker och delikatesser. I närheten ligger också ett hellinneväveri (Vävaren i Båstad, Boarspvägen 116).

www.boarp.se

 

8. Butikerna på gården

Delikatessbutiken Tant Grön med allsköns ostar, sylter och andra läckerheter. Vägg i vägg ligger butiken Elin & Arvid som säljer kläder och inredning.

Sönnertorpsvägen 111.

www.butikernapagarden.se

 

9. Jelly Bean Outletbutik

Färgstarkt glas och porslin (effektfullt att servera alla ätbara inköp på) av Ingela Benson.

Designgården, Ängelholmsvägen 28, Båstad.

www.jellybean.se

 

Bo bra

10. Bekvämt mellan strand och tennis

Hotel Skansen

Klassigt sport- och spahotell beläget i hamnen, alldeles intill tenniscourten. Nära bad och shopping. Fräscht spa och eget kallbadhus.

Pris: Från 930 kronor per person och natt i delat dubbelrum med frukost.

Kyrkogatan 2, Båstad.

www.hotelskansen.se

 

11. Naturnära med eget vindkraftverk

Hotell & Restaurang Hovs Hallar

Här har man det mäktiga naturreservatet rakt utanför dörren. Hotellet har eget vindkraftverk och odlar eget korn som används som bränsle för att värma upp hotellet.

Pris: från 1150 kronor per person och natt i delat dubbelrum med trerätters meny och frukost.

Hovshallavägen 160.

www.hovshallar.com

 

12. Mysigt nära havet

Torekov hotell

Sommartid samlas man runt poolen, höst och vinter runt öppna brasan i Bistron. Stilen andas anspråkslös lyx där regnkappor och stövlar finns att låna om man inte har vädret på sin sida.

Pris: 938 kronor per person och natt i delat dubbelrum med frukost.

Själaviksvägen 2, Torekov.

www.torekovhotell.se

 

LÄS OCKSÅ:

 

Resfakta Bjärehalvön

Resa hit: Bil, tåg (Båstad har tågstation) eller flyg till Ängelholm (sista biten kan man ta taxi).

Bäst tiden: Juni – augusti har de flesta ställen utökade öppettider även om det går bra att besöka Bjärehalvön året om.

Restid: Till Båstad tar det 5 timmar och 45 minuter med bil från Stockholm, från Göteborg tar det 1 timme och 40 minuter.

Ta dig runt: Bjärehalvön passar att upptäcka såväl till fots, cykel eller med bil, beroende på hur mycket tid du har. Vill man vandra är vandringspaket mellan Båstad och Torekov en rekommendation (säljs av Hotel Skansen och Torekov Hotell). Paketet innehåller två övernattningar, vandring längs Skåneleden i valfri riktning, karta, tips på upplevelser på vägen, filt, vattenflaska och picknick. På vart och ett av hotellen ingår trerätters middag, dubbelrum, frukostbuffé och tillgång till spa. Pris per person: 3795 kronor. Gäller hela året utom vecka 30.

Tips: Restaurangveckan på Bjärehalvön pågår 5-14 juni. Pärans dag i Båstad (primörfest, matmarknad, provsmakning av potatis med mera) sker 6 juni. Skördehelg på Bjärehalvön (skördemeny, matmarknad och öppna gårdar) hålls 18 till 20 september.

Läs mer: Turistbyrån i Båstad har en evenemangskalender online. www.bastad.com

Bonusfakta: Vandringspaketet mellan Båstad och Torekov köps genom Torekov Hotell (www.torekovhotell.se) eller (www.hotelskansen.se). Man kan också välja att på egen hand göra en rundvandring mellan Båstad, Torekov, Grevie och tillbaka till Båstad (totalt 52 km). Läs mer om Skåneleden här: www.skaneleden.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande