Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jeréz är epicentrum i sherry-triangeln där det starka vinet med samma namn produceras.
Jeréz är epicentrum i sherry-triangeln där det starka vinet med samma namn produceras.
Jeréz är epicentrum i sherry-triangeln där det starka vinet med samma namn produceras.
Jeréz är epicentrum i sherry-triangeln där det starka vinet med samma namn produceras.

På kryss i sherry-triangeln

Jeréz är epicentrum i sherry-triangeln där det starka vinet med samma namn produceras. Vandra mellan tusentals vintunnor i svala katedralliknande bodegor, men gå också ut och ät tapas och prova sherry till mat - så gör Jerézborna.

FAKTA

Just nu!


Flyg: Från Arlanda med Iberia (med en mellanlandning). 2-5 oktober från 3 509 kronor.
Bo: Centralt på trestjärniga Hotel Tierras de Jerez i dubbelrum för cirka 1 900 kronor (2-5 oktober).

Bodegas Tio Pepe

 En av de största bodegorna som producerar den kanske mest kända sherryn - den torra finosherryn Tio Pepe. Besök är välkomna (det kostar tio euro och det finns turer på engelska, tyska och spanska) och det är många som kommer. Du guidas först runt det stora fabriksområdet i ett rätt kitschigt turisttåg, men snart får du kliva av och promenera runt i bodegorna, som de stora lagerlokalerna för sherry kallas. Företaget har anor sedan 1835, så deras samling av vintunnor med autografer från kända besökare är omfattande med nobelpristagare, politiker och konstnärer bland namnen. Besöket avslutas med en liten provning av två sorters sherry.

 Bodegan ligger inne i stan, bakom katedralen.

 Calle Manuel Maria Gonzalez 12

www.bodegastiopepe.com

www.gonzalezbyass.com

Grupo Estevez Bodegas

 Ännu en stor bodega som består av flera traditionella bodegor hopslagna på 70-talet. Bland märkena återfinns Tio Mateo, Tesoro, Valdespino och Marquez del Real. Ägaren är förmögen och inne på bodega-området finns också ett stuteri och ett konstmuseum som ingår i besöket. 

 Under bodegabesök som det här har du chansen att lära dig om de olika typerna av sherry. Provningen i slutet är mer generös än på Tio Pepe, du får helt enkelt prova fler sorter.

 Bodegan ligger i utkanten av stan. Det är egentligen gångavstånd men du måste korsa en stor riksväg så de flesta tar taxi hit.

 Carretera Nacional IV (riksväg 4), km 640

www.grupoestevez.es

Bodegas Tradicion

 Det här är utan tvekan den mest exklusiva bodegan i Jeréz, och ett besök kostar därför mer (15 euro). Men det kan det vara värt. För när de andra sherryproducenterna anser sig vara klara och vill tappa vinet på flaskor, då köper Tradicion upp vin på fat och fortsätter lagringsprocessen tills vinet är totalt 20-40 år gammalt, ibland ännu äldre. Slutresultatet är mycket speciella viner med rik och fyllig smak. Precis som de andra gör man också "konjak" (man får inte kalla det för konjak så det kallas brandy här), men Bodegas Tradicions varianter är lagrad betydligt längre (minst 20 år) och lyxigare. Du får prova alla produkter, fyra sherryviner och två sorters konjak, trots att priserna per flaska ligger på mellan 40- 195 euro. Man har också ett elegant konstmuseum i direkt anslutning till bodegan med spanska mästare som Velázquez och Goya.

 Bodegan ligger mitt inne i stan.

 Plaza Cordobeses 3

www.bodegastradicion.com

www.coleccionjoaquinrivero.com

Meson Reino de Leon

 Sherry dricks ju inte bara på bodegorna, tvärtom, man dricker vinet på barer och till maten. Det här blev vår favorit bland tapasbarerna i Jeréz. Och inte bara vår, man har vunnit flera priser för sina fina tapas. Prova till exempel den stekta getosten eller champinjonerna tillagade med sherry. Man har också en bra paella. Och bra priser! Du kan sitta både inne och ute i gränden under skuggande parasoll.

 Calle Latorre 8

www.mesonreinodeleon.blogspot.com

La Marea

 Vi gick förbi flera gånger innan vi lyckades få plats på uteserveringen på den här mycket populära skaldjurs- och fiskrestaurangen. Och inte undra på det - maten är god och uteserveringen ligger i en lugn gränd, skuggad av träd.

 San Miguel 3

Bar Juanito

 En annan anrik och populär bar/restaurang som lockar både Jerezbor och turister. Trevlig uteservering och vackert kakel bakom bardisken.

 Calle Pescaderia vieja

www.bar-juanito.com

El Gallo Azul

 Vacker tapasbar mitt i stan på det runda hörnet av ett historiskt hus med samma namn (som byggdes av sherryfamiljen Domecq och gavs till staden 1929). Populär uteservering mitt i vimlet med perfekt spanarläge, men också goda tapas. Calle Larga 2

La Taberna Flamenca

 Jeréz är inte bara en vinstad, det ligger också i flamencoland. Här kan se jordnära flamenco i en ladliknande lokal, men också äta en bit eller ta ett glas.

 Angostillo de Santiago 3

www.latabernaflamenca.com

Hammam Andalusi

 Efter alla bodegabesök och tapasätande blir man lätt lite klibbig, det är ju varmt i Jeréz. För att inte tala om de trötta fötterna. Ta då ett avkopplande bad på vackra Hammam Andalusi, och varför inte en massage när du ändå är där? När du ligger där i blöt kan du kontemplera Spaniens vackra moriska (arabiska) arv och hur synligt det fortfarande är i mat, musik, namn och livsstil.

 Calle Salvador 6

www.hammamandalusi.com

 

 

GLÖM INTE! Ladda ner en gratis reseguide HÄR!