Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Oslo

Oslos operahus vid vattnet har blivit ett landmärke och en populär mötesplats.

Oslos operahus vid vattnet har blivit ett landmärke och en populär mötesplats.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Oslo bjuder på ett kulturellt stadsliv med ett matutbud som i det närmaste genomgått en revolution de senare åren.

Oslo bjuder på ett kulturellt stadsliv med ett matutbud som i det närmaste genomgått en revolution de senare åren.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Karl Johans gate är Oslos mest kända gata, den börjar vid järnvägsstationen och slutar vid det kungliga slottet.

Karl Johans gate är Oslos mest kända gata, den börjar vid järnvägsstationen och slutar vid det kungliga slottet.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Oslo ligger mellan fjorden och bergen, och bjuder på en härlig blandning av kulturellt stadsliv och rofyllda naturupplevelser. Ett perfekt weekendresmål – inte minst nu. Norska kronan har inte varit så ”billig” på 25 år.

Den som besökte den norska huvudstaden för ett par decennier sedan kommer knappt att känna igen sig i dag. Oslo växer, och är den europeiska huvudstad som expanderar snabbast just nu. Det är en betydligt modernare stad som växer fram, vilket märks i restaurangutbud, i arkitekturen, på shoppinggatan och i nya stadsdelar som Tjuvholmen, där det fina konstmuseet Astrup Fearnley ligger.

Oslo har dessutom genomgått en matrevolution, och här finns många bra krogar. Populära råvaror är lamm som har betat i bergen och vid kusten, bär och svamp från ”marka”, odlad frukt – inte minst äpplen, lokalproducerade ostar, och – förstås – färsk fisk och skaldjur.

Sevärdheter i Oslo

I Oslo finns mycket att göra. Vigelandsparken är lika mycket ett populärt rekreationsområde, som en vacker skulpturpark. Även skulpturparken Ekebergparken är värd ett besök. Oslos stolthet, Operahuset, stod färdigt år 2008. Operahusets sluttande tak, som ger besökaren en känsla av att sitta på en strand i Oslofjorden, har blivit en populär mötesplats. Hipstertäta Grünerløkka, eller Løkka kort och gott, är Oslos svar på Södermalm. En före detta arbetarstadsdel i östra Oslo som har gjort en klassresa. Munchmuseet är ett måste. Samlingen som Edvard Munch, Norges viktigaste konstnär genom tiderna, skänkte till Oslo stad är i världsklass.

Att kombinera krogar och kulturutbud med naturupplevelser är lite av grejen med en weekend i Oslo. Vildmarken blir inte mer lättillgänglig än så här. Så packa vandringskängorna.

FAKTA: Oslo

Allmänna fakta: Oslo är huvudstad i Norge, som är Europas nordligaste land. Den gamla fiske- och sjöfararnationen har med sina stora tillgångar av olja och naturgas utvecklats till ett av världens rikaste länder. Norges huvudstad ligger mellan Oslofjorden och skogsområdet Nordmarka. Läget erbjuder en ovanlig blandning av ett pulserande stadsliv och sköna naturupplevelser. 

Huvudstad: Oslo är huvudstad i Norge. 

Bästa tiden att resa: Åretruntresmål. Härliga skidresor på vintrarna, fjordliv på somrarna. 

Restid: En timmes flygresa från Arlanda. 

Språk: Norska. 

Valuta: Norska kronor. 

Tidsskillnad: Nej.

Visum: Behövs inte. 

Statsskick: Konstitutionell monarki. 

Klimat: Tack vare Golfströmmen och varma luftströmmar är Norges klimat mildare än man skulle kunna tro. Somrarna är något kallare jämfört med Stockholm. 

Landsnummer: +47 

Folkmängd: Drygt 5 miljoner. 

Elektricitet adaptrar: Samma som i Sverige. Adapter behövs ej. 

Säkerhet: Det är säkert att vara i Oslo. 

Bra att veta: Oslo har varit huvudstad sedan 1814, när Norge blev självständigt från Danmark. Oslo är en av Europas snabbast växande huvudstäder.

Bästa tipsen för Oslo

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Oslo.  

Senaste artiklarna om Oslo