Pack-kuber: för ordning och reda i resväskan

Snygga, lättviktiga packningsfodral håller inte bara ordning och reda i resväskan, de gör också att man lätt håller koll på accessoarer, plagg och smutstvätt under hela resan. 

1. Packing Cubes UltraLight, Cocoon

Vikt: 120 gram för 3 påsar.

Volym: 7,3 liter, 4 liter och 1,5 liter.

Dragkedja: Ja.

Hänghandtag: Ja. 

Färger: Blå, grön och grå.

Material: Polyester Mesh.

Omdöme: Det märks att tillverkaren av dessa packkuber är en van resenär för ingenting har lämnats åt slumpen. Att den minsta av kuberna rymmer 1,5 liter är svårt att tro eftersom den är så pass liten. Efter ett test visar det sig att det stämmer och det skulle nog till och med gå att få ner någonting litet till i den. Trots att kuberna packas fulla så ger inga sömmar vika och dragkedjan glider lätt. Öppningarna är väldigt stora vilket gör det enkelt att få i allting. Samtidigt ger nätlocket en bra överblick om vad som ligger var. Prisklassen är högre jämfört med andra alternativ på marknaden men detta är en investering som kommer att följa med i många år framöver. En riktig fullträff helt enkelt.

ANNONS: Läs mer och köp packkuberna från Cocoon här [extern länk]

Pack-kuberna från Cocoon har stora öppningar vilket gör det enkelt att få i allting. Foto: pressbild

2. Ultralight Packing Cube Set, Osprey

Vikt: 65 gram för 3 kuber.

Volym: 6 liter, 3 liter och 1,5 liter.

Dragkedja: Ja.

Hänghandtag: Ja. 

Färger: Electric lime och Shadow grey.

Material: Nylon Ripstop.

Omdöme: Ett bra alternativ för alla som jagar vikten vid resor. Dessa är troligtvis de lättaste packkuberna som finns på marknaden. Trots den låga vikten är de otroligt tåliga och kommer inte att gå sönder i första taget. Öppningen är väldigt stor så det går enkelt att organisera kläderna. När den är fullpackad så är den väldigt stabil men om det är lite mindre saker i kuben så är den något sladdrig. En nackdel är att man måste öppna kuben för att se vad som finns i den. Packkuberna är vattentåliga vilket är ett stort plus för den som beger sig på en aktiv resa där vädrets gudar kan komma och spöka. Det kombinerat med den lätta vikten och det lilla utrymmet gör dem till ett bra tillbehör på resan.

ANNONS: Läs mer och köp pack-kuberna från Osprey här [extern länk]

Foto: WING CHAN / BITE STUDIO

3. Clean/Dirty Cube M, eagle creek

Vikt: 68 gram.

Volym: 14 liter.

Dragkedja: Ja, dubbla.

Hänghandtag: Ja.

Färger: Blå, röd och svart.

Material: Silnylon, ripstopväv och skiljevägg i TPU Mesh.

Omdöme: Detta är packkuben som passar bra för specifika resor där kläderna ska delas upp i två olika fack. Ett exempel är backpackern som vill skilja på smutstvätten och de rena kläderna. Eller kanske träningskläderna eller varför inte de blöta badkläderna. Avgränsningen mellan de två olika facken har en plastbeklädnad så det är ingen risk att kläderna kommer i kontakt med varandra. Produkten i sig är genomtänkt och bra och det finns egentligen ingenting att klaga på. Det som sänker betyget något är dels att priset är högt (med tanke på att det är en kub) och det ganska begränsade användningsområdet. För den ”klassiska” charterresan finns andra alternativ som är både billigare och som passar bättre för att organisera packningen.  

ANNONS: Läs mer och köp pack-kuben från Eagle Creek här [extern länk]

Skilj på ren- och smutstvätt i Clean/Dirty-kuben. Foto: pressbild

4. Packkub, Rusta

Vikt: 240 gram för 6 påsar och kuber.

Volym: Blandat.

Dragkedja: Ja.

Hänghandtag: Ja, men bara på skopåsen.

Färger: Grå, mintgrön och mörkröd.

Material: Polyester.

Omdöme: Det här setet innehåller många delar och är tillgängligt för en mindre peng. Toppen på kuberna är i nät så packningen blir lättöverskådlig. Det finns dock mycket att önska funktionsmässigt och de faller platt på grund av sin kvalitet. Sömmarna är på tok för ömtåliga och dragkedjan hakar upp sig trots att det inte finns så mycket kläder i kuben. Redan när packkuberna levereras är det trådar som sticker ut och det känns som att det slarvats vid tillverkningen. Självklart går det inte att förvänta sig alltför mycket när priset är så lågt men tyvärr blir detta en besvikelse. Vill man testa packkuber är dessa ett alternativ men räkna inte med en längre livslängd.

Pack-kuber från Rusta. Foto: Pressbild

Packa lätt är att packa rätt?

För några år sedan var alltid bagaget inräknat i resan och ingen vägde handbagaget. Idag får man ofta göra ett val och köpa till bagage och väskor. Många bolag väger också handbagaget så det är viktigt att hålla packningen och vikten nere. Med hjälp av packkuber och packpåsar är det inte bara lättare att ha sina kläder organiserade – de kan också hjälpa till med att hålla packningen nere. Bestäm dig för vad som ska få plats i vilken kub och se till att hålla det. Det som inte får rum får helt enkelt inte följa med.

Välj rätt packkub eller påse

Som så mycket annat är det väldigt individuellt vad man föredrar och hur man vill packa. Om det är en träningsresa eller en tågluff kanske en packkub med två avgränsningar är att föredra. Om det är en charterresa är kanske alternativet med nät upptill det bästa alternativet så att kläderna är synliga och inte behövs packas upp. Tänk på att välja kvalitet framför pris så är chansen större att du kommer vara packproffs inom kort. 

BÄST I TEST: Hitta rätt bland populära resväskor

5. Packing cell, Sea to Summit

Vikt: 66 gram.

Volym: 12 liter.

Dragkedja: Ja, med stroppar.

Hänghandtag: Ja

Färger: Svart/grå, blå/grå, rosa/grå. 

Material: Vattenavvisande väv.

Omdöme: En serie kubdesignade nätlocksförsedda fodral som kan placeras stående gör att man snabbt ser innehållet. Passar bra för att packa ett antal lättare bomullsplagg som till exempel T-shirt, men också att använda som necessär liksom för strumpor och underkläder. Lättpackad ordning och reda för kvalitetsmedvetna resenärer som uppskattar en genomtänkt design.

Foto: MATHEW FARRELL

Så gjorde vi testet

Samtliga packpåsar- och kuber har utvärderats utifrån hur väl de fungerar för den genomsnittliga resenären. Det som har vägts in är priset i förhållande till kvalitet och funktionalitet. Alla har packats på flera olika sätt och utsatts för påfrestningar på resande fot.

LÄS MER: Bäst i test: Hitta rätt bland populära resväskor 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande