Eskil Hedberg är pälsdjursallergiker. Det betyder krångel när han ska flyga. "De vet inte hur de ska göra och det har hänt att jag tvingats lämna kön för att invänta extrapersonal", säger han.
Eskil Hedberg är pälsdjursallergiker. Det betyder krångel när han ska flyga. "De vet inte hur de ska göra och det har hänt att jag tvingats lämna kön för att invänta extrapersonal", säger han. Foto: PELLE

Onödigt krångel för allergiker på flyget

Eskil Hedberg är allergisk mot pälsdjur. Det betyder krångel när han ska flyga. 

- Senast jag flög var vi tre som bokat in oss som pälsdjursallergiker. Vid incheckningen fick vi alla frågan "Var har du hunden?" berättar han.

Så är det i princip alltid. Han brukar flyga inrikes med SAS och trots att han meddelat sin allergi vid bokningen tror incheckningspersonalen att han har djur med sig.  - Då vet de inte hur de ska göra och det har hänt att jag tvingats lämna kön för att invänta extrapersonal, säger han. 

"Kränkande"

  Sedan upprepas samma tidskrävande procedur när han ska gå ombord på planet. En procedur som Eskil Hedberg tycker är kränkande.  Enligt SAS bokning beror det på att den kod man lägger in i bokningssystemet börjar likadant för den som har med sig pälsdjur och för den som är allergisk mot dem.  - Incheckningspersonalen ser bara början av koden. Alltså tror de att resenären har djur med sig, förklarar man på bokningen.  Det blir helt enkelt alltid aningen bökigare att flyga som allergiker. Tro till exempel inte att du slipper telefonköer genom att boka på Internet.  - Det går bra att boka på nätet om man är pälsdjursallergiker. Bokningen görs som vanligt på Internet. Men kunden måste kontakta SAS telefonförsäljning för att få uppgiften om allergin införd i bokningen, säger Ulrika Fager på SAS.  Samma regler gäller på de flesta flygbolag och vid de flesta allergier.  Glöm inte heller att även om flygningen är rökfri kanske inte flygplatsen du landar på är det. Och även om jordnötter inte serveras kanske passageraren bakom dig har en påse med sig. 

Så hanterar flygbolagen allergier 

Britannia

Djur: Endast ledarhundar är tillåtna i kabinen. Kontakta bolaget före avresa vid allergi.  Jordnötter: Serveras, men går att ta bort vid förfrågan. Kabinpersonalen kan ropa ut att medpassagerare inte får öppna medhavda påsar.  Parfymprovning: Kabinpersonalen kan ropa ut att man inte får prova parfymer.  Specialkost: Har mat för vegetarianer, diabetiker, gluten- laktos eller nötallergiker. Maten kan innehålla spår av andra livsmedel, allergiker tillåts ta med egen mat.  

My Travel

Djur: Tillåter inte djur på flygningar till och från Sverige. Andra regler för Danmark och Norge.  Jordnötter: Serveras, men går att ta bort då allergiker finns ombord.  Parfymprovning: Man får inte prova parfymer i planet.  Specialkost: Har mat för vegetarianer, diabetiker, laktos- och glutenintoleranta.  

Novair

Djur: Tillåter i regel inte djur. Ledarhundar skulle kunna accepteras. Kontakta bolaget för att vara säker.  Jordnötter: Serveras, men går att ta bort på flygningar med allergiker ombord. Bolaget ansvarar inte för vad övriga passagerare har med sig.  Parfymprovning: Kabinpersonalen kan ropa ut att man inte får öppna köpta parfymer.  Specialkost: Har mat för vegetarianer, diabetiker, laktos- och glutenintoleranta.  

Ryanair

Djur: Inga djur tillåtna på flygningar till och från Sverige. OBS! Andra regler gäller i andra länder.  Jordnötter: Serveras inte. Vid extrem allergi kan kabinpersonalen ropa ut att övriga passagerare inte får öppna medhavda jordnötspåsar.  Parfymprovning: Allergiker kan placeras långt ifrån de ställen där parfymprovning sker.  Specialkost: Finns inte. Resenären köper mat ombord, några olika smårätter finns att välja mellan. Tillåtet att ta med egen mat för alla.  

SAS

Djur: Tillåtet. Meddela allergiska besvär, finns inget djur inbokat spärrar man flygningen från djur.  Jordnötter: Serveras inte. Bolaget kan ej garantera att andra passagerare inte har jordnötter med sig.  Parfymprovning: Ingen provning. Förbjudet att öppna köpta parfymer ombord.  Specialkost: Det går i princip att få vilken typ av allergianpassad mat som helst.  

Sterling

Djur: Tillåter hund och katt längst bak i planet. Allergiker kan be att få bli placerade i planets främre del.  Jordnötter: Serveras, men kan uteslutas när allergiker finns ombord.  Parfymprovning: Ingen provning. Förbjudet att öppna parfymer köpta ombord.  Specialkost: Finns inte. Allergiker tillåts ta med egen mat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!