430 svenska SAS-piloter kan vid midnatt gå ut i strejk - och tusentals resenärer riskerar att drabbas.
430 svenska SAS-piloter kan vid midnatt gå ut i strejk - och tusentals resenärer riskerar att drabbas. Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Om strejk bryter ut: Så drabbas passagerare

430 svenska SAS-piloter kan vid midnatt gå ut i strejk - och tusentals resenärer riskerar att drabbas.

Men som passagerare står man inte handfallen – bolaget har skyldighet till att till viss del kompensera de drabbade.

Hotellrum, mat och ombokning av biljett ska tillhandahållas.

– Det här gäller svenska och europeiska bolag och där finns det inga otydligheter, säger Jan Nyquist, enhetschef på Konsumentverket.

Vid midnatt mot torsdag kan cirka 430 svenska SAS-piloter gå ut i strejk. Svenska pilotföreningen har varslat om total arbetsläggelse – vilket självklart kan komma att slå hårt mot de som tänkt resa med bolaget framöver.

Men som strandsatt passagerare står man inte helt handfallen. SAS har skyldighet att till viss del kompensera drabbade resenärer, säger Jan Nyquist, enhetschef på Konsumentverket.

För det första så har man rätt till ombokning, alternativt återbetalning av biljetten.

– Åtminstone av de delar som man inte använt, om man nu har en flerdelad biljett, konstaterar Nyquist.

Det finns även andra punkter som flygbolaget måste tillhandahålla till sina kunder om strejken skulle bryta ut. Dessa rör rätt till hotellrum samt mat och dryck – om väntetiden skulle visa sig bli allt för lång.

"Finns det inga otydligheter"

Dessa saker slutar dock att gälla om man väljer att få sin biljett återbetalad, säger Nyquist.

– Väljer man återbetalning så ska man även ha de pengarna inom sju dagar, står det i den EU-förordning som finns angående passagerarnas rättigheter.

Han tillägger att det även är upp till bolaget att informera sina passagerare om vad som gäller. Det ska alltså inte vara möjligt att – till exempel – tvingas lägga sig att sova i flygplatsen.

– Det här gäller svenska och europeiska bolag och där finns det inga otydligheter.

Det finns dock en sak som kan komma att påverkas om SAS piloter går ut i strejk. Vanligtvis får konsumenten kompensation för inställt flyg, men just den delen kan påverkas vid "extraordinära omständigheter":

– Det finns särskilda belopp som man kan få som passagerare, men är det strejk kan det röra sig om en extraordinär omständighet, säger Jan Nyquist.

Hans råd är annars att kontakta bolaget.

– Man ska kontakta sitt flygbolag och höra hur de tänkt, till exempel rörande vilka ombokningsmöjligheter som finns, säger han.

Till SVT bekräftar pressansvarig på SAS, Malin Selander, att SAS i händelse av strejk ska följa ovan angivna regler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande