1 av 6: Nylien släppt boken "Instagram changed my life"
Nästan 1,4 miljoner människor följer i dag "Wisslaren" på instagram.
2 av 6: Nästan 1,4 miljoner människor följer i dag "Wisslaren" på instagram. Foto: CHRISTOFFER COLLIN
Christoffer Collin, som ligger bakom kontot, reser världen runt för att hitta de speciella motiven.
3 av 6: Christoffer Collin, som ligger bakom kontot, reser världen runt för att hitta de speciella motiven. Foto: CHRISTOFFER COLLIN
Sen starten har han publicerat över 6000 bilder på instagram och gjort otaliga fotouppdrag åt uppdragsgivare runt hela jorden.
4 av 6: Sen starten har han publicerat över 6000 bilder på instagram och gjort otaliga fotouppdrag åt uppdragsgivare runt hela jorden. Foto: CHRISTOFFER COLLIN
Han har dessutom fått sina bilder publicerade som frimärksserie för Postnord.
5 av 6: Han har dessutom fått sina bilder publicerade som frimärksserie för Postnord. Foto: CHRISTOFFER COLLIN
Nu släpper "Wisslaren" boken ”Instagram changed my life”.
6 av 6: Nu släpper "Wisslaren" boken ”Instagram changed my life”. Foto: CHRISTIAN GUSTAVSSON

Så blev Christoffer Sveriges största Instagram-fotograf

För sex år sedan arbetade Christoffer Collin som kyrkogårdsvaktmästare i hemstaden Karlskoga. 2010 förändrade en trafikolycka hans liv, då hans bror vad nära att mista livet.

I dag är han Sveriges största Instagram-fotograf.

Nu släpper han boken ”Instagram changed my life”.

Nästan 1,4 miljoner människor följer i dag "Wisslaren" på Instagram och beundrar hans stämningsfulla naturbilder. Christoffer Collin, som ligger bakom kontot, reser världen runt för att hitta de speciella motiven.

Men det är inte bara yrkeslivet som Instagram har förändrat för Christoffer ”Wisslaren” Collin. Han träffade även sin blivande fru via fotoappen. Nu är han också nybliven pappa.

– Jag började följa Marinas konto och vi kommenterade varandras bilder, och började sen följa varandra på Facebook. Tillslut träffades vi, och nu är vi förlovade och har just fått en fantastisk son.

LÄS MER: Romantiska resebilder som gått helt åt skogen 

Kyrkogårdsvaktmästare i Karlskoga 

Men om vi går tillbaka sex år i tiden såg tillvaron helt annorlunda ut. Christoffer Collin jobbade som kyrkogårdsvaktmästare i hemstaden Karlskoga och spelade fotboll i lokala laget Strömtorps IK på fritiden.

I mars 2012 lade Wisslaren ut sin första bild. Foto: CHRISTOFFER COLLIN

I november 2010 inträffade trafikolyckan som kom att förändra så mycket.

Brodern Zebastian Collin skadades allvarligt och det var oklart om han skulle överleva.

– Tidigare var sorg och smärta något jag mest kände till i teorin, men här togs allt till en ny nivå. Olyckan ledde till en väldigt stark konfrontation med mig själv. Jag började fundera på vad jag hade för värderingar. Vad la jag min energi på?

– Folk gnäller över en repa på bilen eller att diskmaskinen är trasig. Men jag insåg att det som verkligen är viktigt är hälsa och relationer. Aldrig prylar och status.

– Min bror överlevde, men för mig blev händelsen en rejäl käftsmäll. Ett uppvaknande.

Christoffer Collin beskriver hur han började se sin omgivning på ett annat sätt. Att höstlöven var vackra. Morgonfrostens skönhet.

En annan konsekvens blev att han tillsammans med några vänner skapade och genomförde ett välgörenhetsprojekt i Thailand för att samla in pengar till ett barnhem i Phuket. Under tiden fotograferade han en del, och åter hemma igen fick han tips om fotoappen Instagram.

LÄS MER: Resparen du måste följa på Instagram 

Wisslaren gjorde debut 2012

I mars 2012 lade Wisslaren ut sin första bild.

Eftersom han inte har körkort tog han allt oftare cykeln och åkte ut i naturen, och fotograferade mycket i närområdet runt Karlskoga.

– Kontot började växa sig större, jag fick några hundratusen följare och det började komma förfrågningar från företag och destinationer om jag ville bli resa till deras länder och fotografera.

Christoffer Collin insåg att det kanske faktiskt skulle kunna gå att försörja sig som fotograf, och under en resa till Island 2013 bestämde han sig för att säga upp sig från kontorsjobbet han hade då och satsa.

Sen starten har han publicerat över 6000 bilder på Instagram, gjort otaliga fotouppdrag åt uppdragsgivare runt hela jorden och även fått sina bilder publicerade som frimärksserie för Postnord.

Projektet med boken ”Instagram changed my life” har tagit närmare två år och Christoffer Collins förhoppning är att läsaren ska känna att den ger något mer än ”bara” vackra bilder.

– Det är också berättelsen om mig, om mitt liv och varför jag började med foto och Instagram. För mig är den en fin sammanfattning av fina år i både text och bild.

TIPS: Så lyckas du med dina naturbilder

1. Fotografera vid rätt tidpunkt. Ljuset vid soluppgång och solnedgång ger ofta en annan stämningsfaktor.

2. Utforska ditt närområde! Börja med att försöka behärska det innan du ger dig ut på större resor. Träna på hemmaplan först.

3. Att ha en rak horisont när man fotograferar en sjö är alltid ett bra tips.

4. Ha tålamod. Det kan ta lång tid att få bilden man vill ha.

5. Ta dig gärna fram till fots eller på cykel. Det går långsammare och ger större möjlighet att upptäcka det gömda.

TIPS: Så lyckas du på Instagram

1. Kvalitet över kvantitet - posta endast dina bästa bilder.

2. Variation. Posta inte massor av liknande bilder i rad, variation förnöjer.

3. Planera din feed. Försök skapa en harmoni och kanske rentav ett mönster bland dina inlägg på din feed. Dina nuvarande följare kommer kanske inte nödvändigtvis notera det, men nya personer som besöker din sida kommer garanterat uppskatta att det finns en tanke och planering bakom ordningen du postat dina bilder.

4. Använd väsentliga hashtags som har med din bild att göra.

5. Engagera dig i andra personer. I början är det svårt att nå ut på Instagram, då kan det vara bra att ”lajka” och kommentera bilder på andra personers flöden.

6. Posta inte för ofta. 1-2 bilder om dagen är max.

7. Blanda inte in personliga bilder i ditt flöde om du vill ha en professionell framtoning på ditt konto. Vill du tas seriöst ska fokus vara på dina foton - inte dig. Selfies och så vidare kan du i sådana fall posta på din Instagram-story.

Det här är Wisslaren

Namn: Christoffer Collin.

Ålder: 33.

Familj: Fästmön Marina och nyfödd son.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Frilansfotograf.

Aktuell med: Nya boken ”Instagram changed my life”.

Favoritländer att fotografera i: ”Island är fantastiskt med sina långa vidsträckta vyer och lavalandskap. Och jag älskar landskap med stora vackra berg och sjöar som i Schweiz, Tyskland, Österike, Kanada och Chile.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande