På den lilla ön Koloçep går det att hitta flera gamla fornlämningar och  ruiner. Det är också lätt att hitta då det är väl skyltat.
1 av 8: På den lilla ön Koloçep går det att hitta flera gamla fornlämningar och ruiner. Det är också lätt att hitta då det är väl skyltat. Foto: Sigrid Malmgren
Den lilla byn Jelsa är ett mysigt stopp för båtresenärer. Ett plus är glassbaren vid hamnen.
2 av 8: Den lilla byn Jelsa är ett mysigt stopp för båtresenärer. Ett plus är glassbaren vid hamnen. Foto: Sigrid Malmgren
Hyr en cykel i Stari Grad och upptäck Hvars natur på bästa sätt.
3 av 8: Hyr en cykel i Stari Grad och upptäck Hvars natur på bästa sätt. Foto: Sigrid Malmgren
Längs Splits esplanad Rivan samsas kaféer och barer om vartannat.
4 av 8: Längs Splits esplanad Rivan samsas kaféer och barer om vartannat. Foto: Sigrid Malmgren
Många av Dalmatiens öar har bergigt och kuperat landskap. Våga klättra uppåt och du belönas med vackra vyer.
5 av 8: Många av Dalmatiens öar har bergigt och kuperat landskap. Våga klättra uppåt och du belönas med vackra vyer. Foto: Sigrid Malmgren
I Komiza på Vis ligger stenstränder i direkt anslutning till byn. Glöm inte badskor då stenarna kan vara obekväma att gå på.
6 av 8: I Komiza på Vis ligger stenstränder i direkt anslutning till byn. Glöm inte badskor då stenarna kan vara obekväma att gå på. Foto: Sigrid Malmgren
Dubrovniks vackra stadskärna.
7 av 8: Dubrovniks vackra stadskärna. Foto: Cornelia Nordström
8 av 8

Öluffa i södra Kroatien – över tusen sköna öar

KROATIEN. Den dalmatiska skärgården i Kroatien rymmer över tusen öar - ett oändligt  paradis  att luffa sig igenom.

Vi åkte ut på Adriatiska havet på jakt  efter den  charmigaste fiskebyn, det klaraste vattnet och den godaste  kalamarin.

Följ med på en öluff med stopp på Hvar, Vis och Dubrovnik.

Solen gassar över staden Split när vi långsamt går ner mot hamnen.  Ett stim av människor rör sig längs piren där färjorna står uppradade.

Vi  köper biljetter till Hvar och letar upp vår färja. Via smala  metalltrappor vandrar vi längst upp på däck och sätter oss på solgula,  blanka plastbänkar.

Split är en central knutpunkt i den  dalmatiska skärgården och här går färjor ut till olika öar flera gånger  varje dag. Det är precis i början av vår öluff och ön Hvar, som är en av  de större öarna, känns som en bra början. Med Splits stadssiluett i  ryggen åker vi mot en vildvuxen och överraskande grön skärgårdsmiljö,  och redan efter några minuters resa ser vi delfiner som leker i havet.  Den dalmatiska skärgården präglas av rik växtlighet och skiftande  landskap. Kroatiens kust kännetecknas av välbevarade medeltida byar med  fort och ruiner.

Cykelvänliga Hvar

Första stoppet för färjan är i staden Hvar men  vi väljer att fortsätta till Stari Grad på andra sidan ön. En orörd och  prunkande natur omringar gångvägen som leder oss till byn. Någonstans  hörs en radio och bland palmerna leker svalor. Annars är det helt tyst  och stilla. Stari Grad (som betyder "Gamla staden") är en av Europas  äldsta städer, med grekiskt ursprung 300 år före Kristus. Arkitekturen  har drag från renässans och barock med ömsom pastellfärgade fasader,  ömsom äldre stenhus. Delar av byns gator är så lena och välsopade att  jag vill gå barfota.

Efter en långsam lunch bestående av  friterad bläckfisk, oliver och mängder av fetaost letar vi upp ett  cykeluthyrningsställe och trampar i väg mot den pittoreska hamnbyn Jelsa  som ligger i en liten vik några kilometer bort. Cykel är ett praktiskt  transportmedel att använda när man vill uppleva Kroatiens öar eftersom  man snabbt kan röra sig mellan byar.

Hvar är  cykelvänligt med många bilfria vägar och stora områden av flack terräng.  Vi tar oss fram genom ett inlandslandskap som täckts av vinodlingar och  olivlundar. Vi pausar vid en av dem för att fylla på våra  vattenflaskor.

Där provsmakar vi det kroatiska dessertvinet  prošek och köper lite oliver innan vi trampar mot vårt mål. Väl framme  sätter vi oss vid ett litet kafé och äter glass. På vägen tillbaka till  Stari Grad väljer vi att åka längs vattnet i stället. På vägen upptäcker  vi den charmiga fiskebyn Vrboska, som delas av ett smalt hamninlopp.  Vackra stenbroar binder samman de två sidorna och får byn att likna ett  litet Venedig. Vi hinner alldeles lagom i tid tillbaka för lämna in våra  färdmedel och ta färjan hem till Split.

Avlägsna och vackra Vis

Det går  utmärkt att bo i Split och göra dagsutflykter till öarna då samtliga  färjor avgår därifrån. Färjorna går dock inte mellan öarna utan ofta  måste man åka tillbaka till Split för att byta till en ny rutt. Därför  passar det bra för oss att ta en paus i Split och ägna gamla stan en  kväll. Resans godaste bläckfisk hittar vi på den mysiga restaurangen  Konoba Marjan, som utåt mest ser ut som ett hål i väggen men som  serverar god mat med mycket kärlek. Kvällen avslutas vid det stora  torget där turister dricker öl och njuter av atmosfären medan en  trubadur spelar covers under bar himmel.

Under vår  nästa tur tar vi oss till ön Vis, där vi tänker stanna en natt. Ön är en  av de mest avlägsna och stillsamma i skärgården, och det tar över två  timmar att åka dit. Vi stannar ett tag i den lilla staden Vis och rör  oss sedan över till andra sidan ön och fiskebyn Komiza.

Med sitt läge nedanför öns branta berg bjuder byn på en ståtlig vy när vi färdas med den lokala bussen nerför dalen.

Komiza är en idyllisk by som omges av kristallklart vatten och frodiga höjder.

Bland  de sandfärgade husen med de klassiskt gröna fönsterskydden ligger små  trädgårdar med citrusträd, fulla av solmogna citroner som letar sig över  staketen. Nere vid hamnen samlas lokalbefolkningen tillsammans med de  få turister som lyckats hitta hit.

Dubrovniks gamla stad

Stämningen är gemytlig och  alla hälsar på varandra. Här vill vi stanna länge, tänker vi, medan vi  kastar macka med klapperstensstrandens slipade småstenar.

De höga bergen som omsluter byn väcker vår vandringslust och det finns stigar som slingrar sig genom topparna.

Naturen  där uppe består av högt gräs, låga tallar och buskar. Min respartner  kommer från Kalifornien och hittar många likheter mellan den kroatiska  naturen och sin hemstats - som de låga tallarna.

På kvällarna  händer det att byn förvandlas till mötesplats för yachter med påföljande  fester under stjärnklar himmel. Vi nöjer oss med att äta grillat lamm  över öppen eld på en av byns restauranger, och avslutar kvällen med en  promenad längs piren.

Nästa mål är Elaphiteöarna som ligger  utanför Dubrovnik. För att komma dit åker vi buss längs kusten. Att åka  buss i Kroatien är ett snabbt och billigt sätt att ta sig fram mellan  kuststäderna.

Det går även färjor mellan Split och Dubrovnik för den som inte kan hålla sig borta från vattnet.

Innan  öturen blir det övernattning i Dubrovnik. Att Dubrovniks gamla stad  finns med på listan över världsarv är inte svårt att förstå. Med  högpolerat marmorgolv i dova toner, pittoreska gränder som gjorda att gå  vilse bland och en massiv mur som omsluter staden utgör Dubrovnik en av  Europas vackraste städer. Vi promenerar längs muren och ut på piren.  Kroatiens matkultur har självklart tagit till vara på havets  läckerheter. Vi äter mycket bläckfisk, fetaost och grillade grönsaker.

Prova gärna den av Dalmatiens delikatessostar som kallas paški sir "ost från ön Pag".

Vandringsleder och forntida ruiner

Dubvrovniks hamn är mindre än Splits. Även färjorna är mindre.

-  Original från 50talet, säger en av besättningsmännen stolt.  Destinationerna är tre öar som fått samlingsnamnet Elaphiteöarna.  Koloçep är den närmaste och minsta, tillräckligt stor för att hajka runt  på en dag. Eller för att leta upp en egen vik med kristallklart vatten  att bada i.

Vi går av på Lopud, den andra och näst största ön.  Den är mer bebyggd och har flera restauranger och souvenirshoppar. Även  här finns det massor av vandringsleder och forntida ruiner att upptäcka.  Vi vandrar upp mot toppen, där ruinerna från en fästning har blivit hem  åt bergsgetter. Mellan stenblocken har olivträd och vild oregano slagit  rot. En fantastisk utsikt breder ut sig där vi ser ett ölandskap torna  upp sig över havet. På vägen ner köper vi lokala delikatesser och  svalkar oss med en drink vid kajen, i väntan på att färjan ska ta oss  tillbaka till fastlandet.

Det går att övernatta på Elaphiteöarna, men utbudet av boende är begränsat.

Vart  vi än går möts vi av vänliga människor som gärna hjälper en vilsen  turist. Här är det definitivt det avslappande Medelhavslivet som gäller.  Förutom de öarna som vi har besökt finns oändligt många fler öar och  platser att utforska i den dalmatiska skärgården.

Man skulle utan problem kunna båtluffa runt under flera veckors tid och ständigt överraskas.

 

 

Text av: Sigrid Malmgren

 

 

Här hittar du fler artiklar om Kroatien! 

 

LÄS OCKSÅ: Linda Lindorff tar med familjen till Kroatien

Guide: Södra Kroatien

Bo bra

1. Apartmani

Överallt i Kroatiens turisttätare delar har husen skyltar som det står "apartmani" på.

Under högsäsong är det klokt att boka i förväg, medan det under lågsäsong är lättare att haffa det som ser trevligt ut. I Dubrovnik finns Amoret apartments mitt i gamla stan. www.dubrovnikamoret.com

2. Judita palace

Beläget mitt i hjärtat av gamla stan i Split och med fantastiska rum och trevlig service.

Boka i tid, hotellet är oerhört populärt. Adress: Narodni trg 4, Split.

Pris: Dubbelrum från 1 300 kronor.

Äta gott

3. Konoba Marjan

En liten gemytlig restaurang belägen i en av Splits smala gränder. Trevlig personal och alltid dagsfärsk fångst. Under högsäsong kan det vara en god idé att boka bord.

Pris: En måltid kostar runt 200 kronor och vin kostar cirka 80 kronor/liter. Adress: Senjska 1, Split.

4. Revelin

En lång trappa leder oss ner till restaurangens terrass som visar sig husera en riktig folkfest. Ägaren bjuder oss på kroatisk likör och man kan även sitta längst ut vid vattnet.

Pris: En måltid kostar runt 200 kronor och vin kostar cirka 90 kronor/liter. Adress: Ulica Svetog Dominika, Dubrovnik.

Shoppa smart

Delikatesser

Satsa på delikatesser som oliver, ostar och andra Medelhavsvaror. Souveniraffärer och diverse andra butiker finns men har inget häpnadsväckande utbud.

Festa loss

5. Stora torget

För den som vill festa erbjuder Kroatien ett brett utbud av klubbar och barer. Kring städernas marinor håller partyfolket till, och därifrån kan man leta sig vidare till barer och klubbar. Vårt favoritställe blev stora torget i Split, där man kan sitta på stentrappan och njuta ett glas vin under bar himmel.

Uppleva mer

Hyr en båt

Ta rodret i egna händer och hyr en båt. Den dalmatiska skärgårdens många små öar är perfekta dagsresmål. Hitta en egen ö att erövra! I de flesta småbåtshamnar finns uthyrning av småbåtar.

Pris: Varierar men brukar ligga på cirka 400 kronor/dag.

6. Naturparker och grottor

I Kroatien finns åtta stora naturparker och många grottor för den som inte kan få nog av vackra naturupplevelser. Varför inte bada vid vattenfall i parken Krka som ligger utanför Šibenik.

Pris: Mellan 500-1500 kronor beroende på park. I Krka får barn under sju år gå in gratis. www.npkrka.hr

7. Kotor

Från Dubrovnik går det regelbundet bussar till grannlandet Montenegro. Passa på att åka till fjorden Kotor och den gamla byn med samma namn.

Pris: Buss kostar cirka 300 kronor tur och retur.

Ta dig runt

Färjorna och privata båtar är enda sättet att ta sig runt mellan öarna. Det finns många avgångar och billiga priser.

En enkel biljett kostar cirka 50-100 kronor. det största bolaget heter Jadrolinija och har de flesta rutterna.

Läs mer: www.croatiaferries.com och www.jadrolinija.hr

Resfakta Kroatien

Resa hit: Många flygbolag flyger direkt från Sverige till Split. Det finns charterresor men reguljära flyg är ett alternativ för den som vill öluffa.

Bästa tiden: Högsäsong ligger mellan juni-augusti. Åk gärna i maj eller september när det är varmt men glest med turister.

Restid: Cirka 4 timmar med direktflyg.

Tidsskillnad: Samma tid som i Sverige.

Språk: Kroatiska är det officiella språket.

Valuta: Kuna. 1 HRK är cirka 1:25 kronor.

Prisnivå: Något billigare än Sverige.

Bra att veta: Om man vill åka till Kotor/ Montenegro gäller euro som valuta.

Läs mer: www.croatia.hr

Aktuellt just nu