En mil norr om Borgholm hittar man Wannaborgs vingård.
1 av 9: En mil norr om Borgholm hittar man Wannaborgs vingård. Foto: Sevda Svensson
Gården drivs av Ingrid Dahlberg och Gunnar Dahlberg.
2 av 9: Gården drivs av Ingrid Dahlberg och Gunnar Dahlberg. Foto: Sevda Svensson
Nyfikna strutsar möter besökarna på Marsjö gård. Av äggen görs bland annat ost och maränger.
3 av 9: Nyfikna strutsar möter besökarna på Marsjö gård. Av äggen görs bland annat ost och maränger. Foto: Sevda Svensson
Här finns också en restaurang, som bland mycket annat serverar strutsfilé och struts-kåldolmar.
4 av 9: Här finns också en restaurang, som bland mycket annat serverar strutsfilé och struts-kåldolmar. Foto: Sevda Svensson
Rolf Persson bjuder på härliga ostar på Ölands ost.
5 av 9: Rolf Persson bjuder på härliga ostar på Ölands ost. Foto: Sevda Svensson
På Stenladan finns jordgubbar för självplock.
6 av 9: På Stenladan finns jordgubbar för självplock. Foto: Sevda Svensson
Här kan man även handla bär, rotfrukter, sparris, grönsaker och bönor i gårdsbutiken.
7 av 9: Här kan man även handla bär, rotfrukter, sparris, grönsaker och bönor i gårdsbutiken. Foto: Sevda Svensson
Allt är obesprutat på Stenladan.
8 av 9: Allt är obesprutat på Stenladan. Foto: Sevda Svensson
På Halltorps Gästgiveri finns en av öns bästa restauranger. Här använder man sig i så stor utsträckning som möjligt av lokala råvaror.
9 av 9: På Halltorps Gästgiveri finns en av öns bästa restauranger. Här använder man sig i så stor utsträckning som möjligt av lokala råvaror. Foto: Sevda Svensson

Ölands 5 bästa gårdsbutiker

Öland har länge varit känt som ett av Sveriges främsta matlandskap och under de senaste åren har mängden gårdsbutiker på ön fullkomligt exploderat.

Flera lokala entreprenörer har hittat sina nischer; ost, kött, fisk, bröd, matoljor, rotfrukter och till och med vin.

Allt om Resor guidar dig till de allra bästa.

1. Wannborga vingård

En mil norr om Borgholm hittar man något så ovanligt som en öländsk vingård. Av druvorna från de 5000 vinstockarna (alla planterade 2004) görs både rött och vitt bordsvin.

Enligt Ingrid Dahlberg, som driver gården tillsammans med sin man Gunnar, utvecklas de vita druvorna bättre än de röda, som kräver mer sol. Detta hindrar dock inte paret från att försöka och resultatet är kort sagt enastående.

På grund av svensk alkohollag kan man inte köpa vinerna på gården. Däremot går det utmärkt att boka en vinprovning och om man vill, övernattning i något av gästhusen.

Wannborga har också ett eget destilleri, i vilket man bland annat tillverkar calvados, vodka och inte minst en prisbelönt lagrad grappa.

På Systembolaget i Borgholm finns hela sortimentet till försäljning. Några sorter går också att hitta i menyerna på ett par av Ölands bättre restauranger.

Vad: Bränneri och vingård med övernattningsmöjligheter.

Var: Övra Wannborga by 11,  Köpingsvik.

Läs mer: www.wannborga.nu

 

2. Marsjö gård

Det första man ser när man parkerar bilen utanför Marsjö gård är strutsarna, som är minst lika intresserade av sina besökare, som besökarna är av dem.

Av äggen görs ostkakor, maränger och sockerkakor (ett ägg väger ca 1,7 kg och räcker till 22 stycken), som serveras på gårdens kafé. Av äggskalen görs lampor och kandelabrar och av fjädrarna gör man dammvippor, som säljs i ett angränsande rum.

På Marsjö gård finns också en restaurang, som bland mycket annat serverar strutsfilé och struts-kåldolmar. Naturligtvis går det bra att också köpa med sig både kött och strutskorv från gården.

Men Marsjö är faktiskt väl värd ett besök bara för att få en promenad i de vackra omgivningarna, eller för att höra strutsskötaren Gustaf Sandén berätta historier om djuren som han älskar mest.

 Vad: Gårdsbutik, restaurang och bed & breakfast

 Var: Marsjövägen 14, ca 2,5 mil norr om Borgholm, tel: 0485-74620

 Läs mer: www.marsjogard.se

 

3. Ölands ost

Butiken ser inte särskilt inbjudande ut, där den ligger för sig själv i ett tegelhus, ett stenkast från Borgholms centrum. Tur då att produkterna som butiksansvarige Rolf Persson erbjuder är desto bättre.

När man provsmakat Ölandstoka, Smale Erik, eller Öländsk calvados blundar man nämligen snabbt för den trista inramningen.

Med 35 års erfarenhet i den öländska mejeriindustrin har man helt enkelt stenkoll på hur ost ska tillverkas och lagras. I den lilla butiken hittar du också öländsk marmelad, rapsolja och öländska isterband.

 Vad: Ostbutik

 Var: Tullgatan 4, Borgholm, tel: 073-989 57 26

 Läs mer: www.olandsost.se

 

4. Stenladan

Inte särskilt långt från ölandsbron ligger Stenladan. Här kan du loppisfynda antikviteter i en gammal lada. Eller handla obesprutade bär, rotfrukter, sparris, grönsaker och bönor i gårdsbutiken på andra sidan gatan. Också ett stort urval av kött från närliggande gårdar finns till försäljning, liksom matoljor och karamelliserad lök.

Men den stora favoriten är nog ändå de prisvärda söta jordgubbarna, som man plockar själv i en närmast magisk miljö.

Vad: Gårdsbutik, antikhandel/loppis och jordgubbar (självplock)

Var: Algutsrum 208, Färjestaden, tel: 0485-354 18

Läs mer: www.stenladan.se

 

5. Halltorps gästgiveri

På Halltorps Gästgiveri finns en av öns bästa restauranger. Också här använder man sig i så stor utsträckning som möjligt av lokala råvaror. Inte bara vad gäller rotfrukter, mejeriprodukter, kött och fisk, utan också vad gäller örter och grönsaker som odlas ute i trädgården. Endast några få detaljbitar inhandlas från fastlandet. Missa inte att prova öländskt lamm, eller någon av fiskrätterna.

Letar du efter ett trevligt boende är Halltorps gästgiveri också ett måste. Hotellet erbjuder en rad personligt inredda rum, spa-behandlingar och afternoon tea. Dessutom har du här Vida konsthall som närmsta granne.

Vad: Restaurang och hotell

Var: Landsvägen Halltorp 105, Borgholm, Tel: 0485-850,

Läs mer: www.halltorpsgastgiveri.se

 

LÄS OCKSÅ:

 

 14 tips till härliga semesterön Öland
10 kungliga favoritplatser på Öland
 

 

 

Text: Martin Svensson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande